Много домакини полагат усилия да си подготвят поне няколко зелки в бидон за зимата. Именно киселото зеле е сред най-предпочитаните продукти в кулинарията през студените дни от годината. От край време ни се напомня колко полезно е киселото зеле и защо трябва да го включваме в менюто си. Ферментиралите зеленчуци са особено полезни за храносмилането и за имунитета през студените месеци.
Младите домакини със сигурност действат плахо, когато става въпрос за подготовката на зеленчука и направата на саламура, в която ще ферментира. Не винаги рецептите, които откриваме в интернет, са сполучливи. Ако нямаме баби или майки, които да ни напътстват, възможно е да допуснем сериозна грешка, свързана най-вече с количеството сол, което сме добавили към бидона при зелето.
Как да оправим бъркотията със зелето с няколко моркова?
Дори да не сте успели да постигнете онзи краен резултат, към който сте се стремили в началото, няма причина да унивате. Винаги можете да коригирате случващото се, възползвайки се от трикове и хитрини, до които са достигнали опитните домакини. Веднага ще ви издадем за един такъв трик, благодарение на който можете да коригирате вкуса на зелето в бидона.
Ако то е твърде солено, побързайте да почистите и измиете няколко средно големи моркова. Направете им дупки по повърхността и ги пуснете в бидона. Към тях можете да добавите и шепа зелени домати.
Морковът е зеленчук, който успява да попие излишната сол. Благодарение на това си качество, той ще коригира вкуса на зелето и то вече няма да е толкова солено. Накрая ще си имате дори и туршия, но преди да я сервирате на трапезата, се уверете, че не е твърде солена. Ако това е така, изхвърлете морковите и се насладете на вкусното и полезно кисело зеле!