13 Ноември, 2021 17:51 10 537 19

Коригирайте вкуса на киселото зеле в бидона с моркови

  • кисело зеле-
  • ферментирали храни-
  • консервирани храни-
  • туршия-
  • моркови

Морковите имат свойството да попиват излишната сол

Коригирайте вкуса на киселото зеле в бидона с моркови - 1
Снимка: Shutterstock

Много домакини полагат усилия да си подготвят поне няколко зелки в бидон за зимата. Именно киселото зеле е сред най-предпочитаните продукти в кулинарията през студените дни от годината. От край време ни се напомня колко полезно е киселото зеле и защо трябва да го включваме в менюто си. Ферментиралите зеленчуци са особено полезни за храносмилането и за имунитета през студените месеци.

Младите домакини със сигурност действат плахо, когато става въпрос за подготовката на зеленчука и направата на саламура, в която ще ферментира. Не винаги рецептите, които откриваме в интернет, са сполучливи. Ако нямаме баби или майки, които да ни напътстват, възможно е да допуснем сериозна грешка, свързана най-вече с количеството сол, което сме добавили към бидона при зелето.

Как да оправим бъркотията със зелето с няколко моркова?

Дори да не сте успели да постигнете онзи краен резултат, към който сте се стремили в началото, няма причина да унивате. Винаги можете да коригирате случващото се, възползвайки се от трикове и хитрини, до които са достигнали опитните домакини. Веднага ще ви издадем за един такъв трик, благодарение на който можете да коригирате вкуса на зелето в бидона.

Ако то е твърде солено, побързайте да почистите и измиете няколко средно големи моркова. Направете им дупки по повърхността и ги пуснете в бидона. Към тях можете да добавите и шепа зелени домати.

Морковът е зеленчук, който успява да попие излишната сол. Благодарение на това си качество, той ще коригира вкуса на зелето и то вече няма да е толкова солено. Накрая ще си имате дори и туршия, но преди да я сервирате на трапезата, се уверете, че не е твърде солена. Ако това е така, изхвърлете морковите и се насладете на вкусното и полезно кисело зеле!


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 3 Отговор
    Какви моркови???В киселото зеле се слагат ябълки!

    Коментиран от #11

  • 2 Абе Туршия

    8 3 Отговор
    Кви ябълки царевица се слага. Ако турите моркови турете и една кофа карфиол и си направете 60кг царска туршия!

    Коментиран от #8

  • 3 от село

    15 2 Отговор
    Киселото зеле върви най-много с ракия!!!!
  • 4 Калмук

    7 2 Отговор
    Всяка година в киселото зеле моркови и червено цвекло.
  • 5 Събин

    8 3 Отговор
    В киселото зеле се слагат лимони.
  • 6 Анонимен

    8 2 Отговор
    Аз го коригирах с червен пипер и ракия, ама и с морков ще пробвам.
  • 7 редник

    2 3 Отговор
    "Морковът е зеленчук..."

    Не, не е зеленчук.
  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Абе Туршия":

    Червено цвекло,ябълки хрян!Който иска може и царевица
  • 9 Бидонът от махалата...!

    2 3 Отговор
    Хубууу, тва, ама, да ми го напрай някоя, чиста жена...немам условия, къде да режа на облата маса, ли... не, нища...!
  • 10 деко

    4 0 Отговор
    Какъвто и да е добавения пресен зеленчук , той ще поеме от солта , това е просто и логично .
  • 11 zxc

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Аз пък знам, че се слага хрян.
  • 12 БАЙ Х@Й‼

    2 2 Отговор
    Какво по-кисело от ценат бе - 150 лева за 100 кила зиелье ‼️‼️‼️
  • 13 Дебелата и грозна парцалеса

    2 0 Отговор
    Честно, отвратих се и от киселото зеле, като живееш до,, нечисто плътни,, така става...!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 БЕЗ ГЛУПОСТИ

    0 0 Отговор
    ПО - ДОБРЕ НАЛЕЙТЕ ЧИСТА ВОДА ИЗХВЪРЛЕТЕ СОЛЕНАТА И СЛОЖЕГЕ ЕДНА ЛЪЖИЦА ЗАХАР НА 50 КИЛА ЗЕЛЕ+ ВОДАТА !
  • 16 Дядо Кольо

    0 0 Отговор
    Следете добре с колко ЛИТРА ВОДА заливате зелето.Спазвайте 30гр.сол на литър вода и всичко е ОК.
  • 17 Дядо Кольо

    0 0 Отговор
    Следете добре с колко ЛИТРА ВОДА заливате зелето.Спазвайте 30гр.сол на литър вода и всичко е ОК.
  • 18 Дядо Кольо

    0 0 Отговор
    Следете добре с колко ЛИТРА ВОДА заливате зелето.Спазвайте 30гр.сол на литър вода и всичко е ОК.
  • 19 Дядо Кольо

    0 0 Отговор
    Следете добре с колко ЛИТРА ВОДА заливате зелето.Спазвайте 30гр.сол на литър вода и всичко е ОК.