Отидете към основна версия

7 897 7

Рецепта на деня: Домашен коледен щолен

  • щолен-
  • десерт-
  • сладкиш-
  • какво да сготвя

Класически сладкиш за празниците

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

1 1/2 пакетче масло 1 1/2 ч. ч. пудра захар 4 яйца 1 ч. л. бакпулвер Прясно мляко, ако е необходимо за по-меко тесто. Може да използвате около 1/2 кафена чаша. 2 ч. ч. стафиди 1 ч. ч. сушени плодове 2 ч. ч. брашно Настъргани кори на 1 портокал и 1 лимон

Начин на приготвяне:

Едно пакетче масло и 1 ч. ч. пудра захар се смесват и разбъркват с дървена лъжица или миксер до получаване на гладка смес. Отделно се разбиват яйцата и се добавят към сместа. Прибавят се брашното и бакпулвера. Тук може да добавите и прясното мляко, ако има нужда. Накрая се добавят стафидите, сушените плодове и настърганите кори на лимона и портокала.

Продълговата тавичка се застила с намаслена хартия за печене. Изсипете сместа и я загладете добре. Отгоре може да наредите цели бадеми. Пече се на 170 градуса за около между два и два часа и половина, пише tialoto.bg.

След като извадите коледния щолен, оставете го да изстине. През това време разтопете останалото масло, с което да залеете сладкиша. След това го поръсете с останалата пудра захар. Това се повтаря, докато маслото и захарта свършат. После щоленът се увива плътно в оризова хартия или хартия за печене и се оставя за поне 24 часа. Колкото повече стои увит, толкова по-добре, пише bgonair.bg.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 21 гласа.

Свързани новини