Необходими продукти:
1 1/2 пакетче масло 1 1/2 ч. ч. пудра захар 4 яйца 1 ч. л. бакпулвер Прясно мляко, ако е необходимо за по-меко тесто. Може да използвате около 1/2 кафена чаша. 2 ч. ч. стафиди 1 ч. ч. сушени плодове 2 ч. ч. брашно Настъргани кори на 1 портокал и 1 лимонНачин на приготвяне:
Едно пакетче масло и 1 ч. ч. пудра захар се смесват и разбъркват с дървена лъжица или миксер до получаване на гладка смес. Отделно се разбиват яйцата и се добавят към сместа. Прибавят се брашното и бакпулвера. Тук може да добавите и прясното мляко, ако има нужда. Накрая се добавят стафидите, сушените плодове и настърганите кори на лимона и портокала.
Продълговата тавичка се застила с намаслена хартия за печене. Изсипете сместа и я загладете добре. Отгоре може да наредите цели бадеми. Пече се на 170 градуса за около между два и два часа и половина, пише tialoto.bg.
След като извадите коледния щолен, оставете го да изстине. През това време разтопете останалото масло, с което да залеете сладкиша. След това го поръсете с останалата пудра захар. Това се повтаря, докато маслото и захарта свършат. После щоленът се увива плътно в оризова хартия или хартия за печене и се оставя за поне 24 часа. Колкото повече стои увит, толкова по-добре, пише bgonair.bg.