Необходими продукти:
- 1 1/2 пакетче масло
- 1 1/2 ч. ч. пудра захар
- 4 яйца
- 1 ч. л. бакпулвер
- Прясно мляко, ако е необходимо за по-меко тесто. Може да използвате около 1/2 кафена чаша.
- 2 ч. ч. стафиди
- 1 ч. ч. сушени плодове
- 2 ч. ч. брашно
- Настъргани кори на 1 портокал и 1 лимон
Начин на приготвяне:
Едно пакетче масло и 1 ч. ч. пудра захар се смесват и разбъркват с дървена лъжица или миксер до получаване на гладка смес. Отделно се разбиват яйцата и се добавят към сместа. Прибавят се брашното и бакпулвера. Тук може да добавите и прясното мляко, ако има нужда. Накрая се добавят стафидите, сушените плодове и настърганите кори на лимона и портокала.
Продълговата тавичка се застила с намаслена хартия за печене. Изсипете сместа и я загладете добре. Отгоре може да наредите цели бадеми. Пече се на 170 градуса за около между два и два часа и половина, пише tialoto.bg.
След като извадите коледния щолен, оставете го да изстине. През това време разтопете останалото масло, с което да залеете сладкиша. След това го поръсете с останалата пудра захар. Това се повтаря, докато маслото и захарта свършат. После щоленът се увива плътно в оризова хартия или хартия за печене и се оставя за поне 24 часа. Колкото повече стои увит, толкова по-добре, пише bgonair.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Пекар
Език на мама и на татко, или на Шулц от Мюнхен
12:13 09.12.2023
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Рая
И какво толкова има в този буламач ?
Толкова вкусотии имаме в България!
В магазините стои ,който купи не повтаря!
Отворете старите готварски книги и си пригответе каквото искате
Купешките са химия!
15:42 09.12.2023
4 Задръж го
До коментар #2 от "Лорда":
Ние имаме вкус, за разлика от теб.Коментиран от #5
10:08 10.12.2023
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 Този коментар е премахнат от модератор.