Отидете към основна версия

1 771 2

Рецепта на деня: Къри с пиле

  • къри-
  • пилешко месо-
  • индийска кухня-
  • какво да сготвя

Едно от най-популярните индийски кърита в цял свят

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

400 г пилешки бутчета (без кост); 5 с.л. кисело мляко; 1 палец корен джинджифил; 1 червена люта чушка; 3 скилидки чесън; 1 с.л. гарам масала; 1 с.л. смлян кимион; 2 с.л. смлян кориандър.

За соса:

70 г масло; 1 глава лук; 8 шушулки кардамон; 5 скилидки чесън; 1 палец корен джинджифил; 1 зелена люта чушка; 1 с.л. гарам масала; 1 ч.л. смлян кимион; 1 ч.л. смлян кориандър; 1 ч.л. лют червен пипер; 4 с.л. доматено пюре; 250 мл течна пълномаслена сметана; 250 мл пилешки бульон; сол; сок от лайм.

Начин на приготвяне:

1. Нарежете пилешкото месо на едро и го поставете в купа.

2. В блендер сложете нарязания на тънки кръгчета джинджифил, нарязаната люта чушка, необелените скилидки чесън, подправките и киселото мляко. Смелете до получаването на паста. Изсипете пастата върху пилешкото и разбъркайте добре. Поставете месото в хладилник за 1 час.

3. За соса нарежете лука и лютата чушка на ситно, а обелените скилидки чесън на тънки филийки. Обелете джинджифила и го настържете на фино ренде.

4. Сипете олио колкото да покрие дъното на дълбок тиган или плитка тенджера. Запържете пилето за 2-3 минути, докато се карамелизира леко. Намалете силата на огъня и добавете маслото. След това добавете нарязаните зеленчуци за соса. Добавете подправките и доматеното пюре, разбъркайте за кратко. Налейте пилешкия бульон и разбъркайте отново, като оберете всичко по дъното на тигана. Налейте сметаната и оставете сместа да къкри, докато течността се редуцира наполовина.

5. Дръпнете кърито от котлона и добавете маслото и сок от лайм. Поднесете с варен ориз или тънък хляб, пише 24kitchen.bg.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини