Отидете към основна версия

1 353 9

Звездна експлозия ще доведе до изгряването на ярка „нова звезда“ за няколко нощи (ВИДЕО)

  • нова-
  • звезда-
  • изгряване-
  • експлозия-
  • космос-
  • звезди

Явлението буквално може да се наблюдава само веднъж в живота

Снимка: Shutterstock

Небесен танц между две звезди, отдалечени на около 3000 светлинни години, ще доведе до толкова ярка експлозия, че ще може да се наблюдава с просто око в продължение на няколко дни, твърдят астрономи, цитирани от Пи Ей мидия /ДПА.

Експлозията на звезда от съзвездието Северна корона (Coronae Borealis), каквато може да се наблюдава веднъж в живота, ще ѝ придаде вид на нова звезда, която за кратко ще блести ярко на нощното небе, преди да избледнее отново за още 80 години.

Д-р Даниел Браун, доцент по астрономия в Университета Нотингам Трент, обясни, че този тип небесни явления се наричат „нова“ - преходно астрономическо събитие, което води до внезапната поява на ярка, привидно „нова“ звезда, която впоследствие бавно избледнява в течение на няколко седмици или месеца.

Професор Браун поясни: „На всеки около 80 години бялото джудже събира достатъчно материал, за да се възпламени в термоядрена експлозия, която увеличава неимоверно яркостта му. Сега за звездата Coronae Borealis е настъпило времето за още една такава експлозия, която ще увеличи яркостта ѝ от 11mag - почти видима с бинокъл в тъмно небе - до огромните 2mag - сравнима със звездите от Голямата мечка и лесна за откриване с невъоръжено око, дори и в замърсено със светлина небе“.

След избухването Coronae Borealis ще се превърне в най-ярката звезда в съзвездието Северна корона, след което интензитетът ѝ постепенно ще намалее за няколко дни.

Професор Браун каза, че съзвездието Северна корона може да бъде намерено в нощното небе, като се следва дръжката на „тигана“ на Голямата мечка в крива надолу към звездата Арктур, най-ярката от съзвездието Воловар.

Той обясни: „Воловар има формата на хвърчило с Арктур в долната част. След като намерите Воловар, Северна корона е U-образната дъга вляво от хвърчилото“. Тези, които искат да проследят избухването на Coronae Borealis, професор Браун съветва да използват единствено бинокъл, за да се запознаят с региона и звездите в Северна корона.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини