Отидете към основна версия

2 409 17

Древна змия, живяла на територията на днешна Индия, вероятно е тежала един тон

  • древна змия-
  • гигантски размери-
  • фосили-
  • индия

Огромното влечуго е живяло преди 47 млн. години

Илюстративна снимка: Shutterstock

Древна змия, живяла на територията на днешна Индия, вероятно е била по-дълга от училищен автобус и е тежала един тон, съобщи АП, цитирайки научно изследване по повод открити край въглищна мина фосили.

Дължината на змията се изчислява между 11 и 15 м. Това е сравнимо с най-дългото досега влечуго, чиито останки са открити Колумбия - 13 м. Най-дългата съвременна змия в днешна Азия е малайският мрежест питон - 10 м.

Не е ясно с какво се е хранела змията. Според фосили, намерени в региона, това влечуго е живяло сред сомоподобни, костенурки, крокодили, примитивни морски бозайници, които вероятно са ставали жертва на големия хищник.

Другият изчезнал гигантски хищник - титанобоата, открита в Колумбия, вероятно е живяла преди 60 млн. години.

Тези две змии са живели във време на екстремни климатични промени, каза Джейсън Хед, палеонтолог от университета в Кеймбридж. Гигантските студенокръвни са използвали високите температури, за да достигнат огромни размери.

На теория е възможно глобалното затопляне днес да подпомогне растежа на змиите. Но сега климатът се променя твърде бързо, за да могат змиите отново да станат гиганти, коментира Хед, който не е сред авторите на изследването.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.

Свързани новини