7 Септември, 2024 20:48 1 510 4

Лекар предупреди: Може да напълнеете от гримовете

  • гримове-
  • козметика-
  • напълняване-
  • химикали-
  • хормони

Химикалите в някои козметични продукти влияят на хормоните ни по изненадващи начини, подчерта експертът

Лекар предупреди: Може да напълнеете от гримовете - 1
Снимка: Shutterstock

Отслабването често може да изглежда като неравна битка със строги диети и тежки тренировъчни режими. Оказва се, че причината да не сваляте килограми, обаче може да се крие в любимите ви продукти за лична хигиена, включително гримове, лосиони, кремове за бръснене и дори някои мебели, писа Mirror.

Д-р Рупи Ауйла разгледа понятието „обезогени“ в своя подкаст "The Doctor's Kitchen", като обясни как тези химикали могат да възпрепятстват пътя ви към отслабването. Нещо повече, някои химикали, нарушаващи ендокринната система, могат да объркат регулацията на апетита, складирането на мазнини и цялостното тегло в организма ви.

„Всичко това звучи много страшно, но трябва да водим по-прагматични разговори не само за храната, която консумираме, но и за средата, в която я консумираме. По същество те действат в някои случаи, като имитират или блокират действието на вашите истински хормони поради способността им да се свързват или да пречат на тези хормонални рецептори“, обяснява експертът.

Тези химикали присъстват в широк спектър от продукти, които използваме ежедневно. Пластмасите, химикалите, които се прилагат върху мебелите, продуктите за лична хигиена, бебешките шишета, а също и храните“, добавя Ауйла.

Обичайните заподозрени като джънк или бърза храна, ултрапреработените храни и тези с ниско съдържание на фибри, но с високо съдържание на захар, разбира се попадат в списъка на храните, които водят до затлъстяване. Липсата на пресни плодове и зеленчуци само засилват ефекта от тях.

BPA е известен затлъстяващ агент, но в списъка има и някои неочаквани елементи, като например нехранителните подсладители, писа glasnews.bg. Той смята още, че още много химикали, причиняващи затлъстяване, остават неидентифицирани от науката.

Те не само влияят на избора ви на храна или затрудняват изгарянето на мазнините в тялото ви, а могат и да доведат до увеличаване на теглото и други сериозни здравословни проблеми.

„Тези смущения могат да повлияят на метаболизма, контрола на апетита, складирането на мазнини и адипогенезата. То може да увеличи броя на мастните клетки в организма и да доведе до метаболитни промени“, отбелязва още специалистът.

„То може също така да попречи на разграждането и оползотворяването на мазнините, което води до натрупването им и засяга регулирането на ситостта. Най-обезпокоителното е, че някои обезогени могат да повлияят на състава на чревния микробиом. Това означава, че дори здравословната диета може да не се превърне в правилно хранене за тялото ви, а в натрупани мазнини“, добавя Ауйла.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Даа, и от игра с ГолаПишка също
  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Затлъстяват защото процесорът им е маломощен, а захранващото устройство ненаситно...

    Коментиран от #4

  • 3 Евгени от Алфапласт

    0 0 Отговор
    Готина снимка. За разлика от мойта вдовица слон. Дайте и нагоре да видим!
  • 4 ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Същото се получава и с империите - слаб процесор и огромни апетити, а после говорят за тях в минало време.