Необходими продукти:
счукан булгур - 3 ч.ч.; лук - 1 глава; домати - 4 бр.; магданоз - 1/2 връзка; доматена салца - 4 с.л.; салца люти чушки - 1 с.л.; зехтин - 4 с.л.; чесън - 3 скилидки; кимион - 1 ч.л.; сумак - 1 ч.л.; исот - 1 ч.л.; червен пипер - 1 ч.л.; черен пипер - 1 ч.л.; сол - 1 с.л.; топла вода - 1 ч.ч.; сок от нар - на вкус; лимони, домати, айсберг - за гарниране.Начин на приготвяне:
В дълбока тава се изсипва счуканият булгур.
Едно след друго върху него се сипват ситно нарязаният лук, намачканият чесън, обелените и настъргани домати, доматената и салцата от люти чушки, като всеки продукт последователно се втрива с длан във булгура. Меси се усилено докато попие.
Булгурът набъбва от поетите течности. Изсипва се сместа от сухи подправки (кимион, сумак, исот, черен и червен пипер) и сол и пак се бърка. Добавя се зехтинът и около една чаена чаша топла вода. След като попие и тя, се добавя нарязаният магданоз.
Сместа се оформя на топка и се завива с прозрачно домакинско фолио да престои няколко часа.
След това с пръсти се щипва по малко от булгура и в дланта с притискане на пръстите се оформя на продълговато зеленчуково кюфте. Консумира се поставено в парче салата айсберг и резенче домат, полято със сок от нар и лимонов сок.
Тази смес може да се приготви и с помощта на миксер в дълбока купа.
Количеството на подправките и солта е допустимо да бъде променяно в зависимост от вкусовите предпочитания, пише gotvach.bg.