Необходими продукти:
- счукан булгур - 3 ч.ч.;
- лук - 1 глава;
- домати - 4 бр.;
- магданоз - 1/2 връзка;
- доматена салца - 4 с.л.;
- салца люти чушки - 1 с.л.;
- зехтин - 4 с.л.;
- чесън - 3 скилидки;
- кимион - 1 ч.л.;
- сумак - 1 ч.л.;
- исот - 1 ч.л.;
- червен пипер - 1 ч.л.;
- черен пипер - 1 ч.л.;
- сол - 1 с.л.;
- топла вода - 1 ч.ч.;
- сок от нар - на вкус;
- лимони, домати, айсберг - за гарниране.
Начин на приготвяне:
В дълбока тава се изсипва счуканият булгур.
Едно след друго върху него се сипват ситно нарязаният лук, намачканият чесън, обелените и настъргани домати, доматената и салцата от люти чушки, като всеки продукт последователно се втрива с длан във булгура. Меси се усилено докато попие.
Булгурът набъбва от поетите течности. Изсипва се сместа от сухи подправки (кимион, сумак, исот, черен и червен пипер) и сол и пак се бърка. Добавя се зехтинът и около една чаена чаша топла вода. След като попие и тя, се добавя нарязаният магданоз.
Сместа се оформя на топка и се завива с прозрачно домакинско фолио да престои няколко часа.
След това с пръсти се щипва по малко от булгура и в дланта с притискане на пръстите се оформя на продълговато зеленчуково кюфте. Консумира се поставено в парче салата айсберг и резенче домат, полято със сок от нар и лимонов сок.
Тази смес може да се приготви и с помощта на миксер в дълбока купа.
Количеството на подправките и солта е допустимо да бъде променяно в зависимост от вкусовите предпочитания, пише gotvach.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Глей ся.....
10:07 27.05.2024
2 Да да
Малиии малиии
Коментиран от #8
10:11 27.05.2024
3 Месят
Коментиран от #7
10:17 27.05.2024
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 поп62
10:28 27.05.2024
6 вегетарианците са закръглени и
11:06 27.05.2024
7 Ядеш каквото си си сложил
До коментар #3 от "Месят":
Пък това, че си ги бъркаш без да си си измил ръцете след като си бил в тоалетната си е само твой проблем11:10 27.05.2024
8 А как е на български
До коментар #2 от "Да да":
Булгур?11:11 27.05.2024
9 Е, чий...
12:32 27.05.2024