Last news in Fakti

27 Май, 2024 10:05 1 400 9

Рецепта на деня: Чий кюфтета - вкусно ястие от турската кухня

  • чий кюфте-
  • булгур-
  • сумак-
  • какво да сготвя

Пикантни кюфтета от булгур и екзотични подправки

Рецепта на деня: Чий кюфтета - вкусно ястие от турската кухня - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • счукан булгур - 3 ч.ч.;
  • лук - 1 глава;
  • домати - 4 бр.;
  • магданоз - 1/2 връзка;
  • доматена салца - 4 с.л.;
  • салца люти чушки - 1 с.л.;
  • зехтин - 4 с.л.;
  • чесън - 3 скилидки;
  • кимион - 1 ч.л.;
  • сумак - 1 ч.л.;
  • исот - 1 ч.л.;
  • червен пипер - 1 ч.л.;
  • черен пипер - 1 ч.л.;
  • сол - 1 с.л.;
  • топла вода - 1 ч.ч.;
  • сок от нар - на вкус;
  • лимони, домати, айсберг - за гарниране.

Начин на приготвяне:

В дълбока тава се изсипва счуканият булгур.

Едно след друго върху него се сипват ситно нарязаният лук, намачканият чесън, обелените и настъргани домати, доматената и салцата от люти чушки, като всеки продукт последователно се втрива с длан във булгура. Меси се усилено докато попие.

Булгурът набъбва от поетите течности. Изсипва се сместа от сухи подправки (кимион, сумак, исот, черен и червен пипер) и сол и пак се бърка. Добавя се зехтинът и около една чаена чаша топла вода. След като попие и тя, се добавя нарязаният магданоз.

Сместа се оформя на топка и се завива с прозрачно домакинско фолио да престои няколко часа.

След това с пръсти се щипва по малко от булгура и в дланта с притискане на пръстите се оформя на продълговато зеленчуково кюфте. Консумира се поставено в парче салата айсберг и резенче домат, полято със сок от нар и лимонов сок.

Тази смес може да се приготви и с помощта на миксер в дълбока купа.

Количеството на подправките и солта е допустимо да бъде променяно в зависимост от вкусовите предпочитания, пише gotvach.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глей ся.....

    5 5 Отговор
    Комшиите ако не знаят от какво се правят хубави кюфтета , ние знаем - от свинско месце
  • 2 Да да

    2 1 Отговор
    На български не се казва “салца”,казва се СОС.
    Малиии малиии

    Коментиран от #8

  • 3 Месят

    6 1 Отговор
    го с голи ръце , не минава "през огън" , а от купищата подправки не разбираш какво ядеш !

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 поп62

    0 5 Отговор
    кюфтетата от булгур са като курбана от куче
  • 6 вегетарианците са закръглени и

    0 1 Отговор
    наедрели . едно е физика а друго е визия . по-пълни са манчев , прея , ути и много други . все здравословно а удебеляха и умряха нацията . от америка доиде - без захар , неговори , неяж, непии , без кафе, без цигара . фашизоидна работа . Да .
  • 7 Ядеш каквото си си сложил

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Месят":

    Пък това, че си ги бъркаш без да си си измил ръцете след като си бил в тоалетната си е само твой проблем
  • 8 А как е на български

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Да да":

    Булгур?
  • 9 Е, чий...

    1 0 Отговор
    Мои, чий други да са?!?