Отидете към основна версия

881 7

Продадоха на търг пистолети на Наполеон за 1,7 млн. евро (СНИМКИ)

  • пистолети-
  • наполеон бонапарт-
  • продадени на търг-
  • франция

Двете оръжия са определени за „национална ценност“

Снимка: Shutterstock

Два пистолета, принадлежали на Наполеон I до първата му абдикация през 1814 г., класифицирани като „национална ценност“ във Франция, бяха продадени на търг за 1,69 млн. евро, съобщи АФП, позовавайки се на аукционната къща „Озена“. В цената са включени и таксите, допълва БТА.

Пистолетите са продадени в богато украсената си кутия и с аксесоарите си. „Тези два пистолета, инкрустирани със злато и сребро, върху които е представен профилът на императора, бяха първоначално оценени между 1,2-1,5 милиона евро“, каза експертът Жан-Пиер Озена пред АФП.

Аукционните къщи „Озена“ и „Росини“, които организираха търга във Фонтенбло, в близост до Париж, не разкриват никаква информация относно купувача, но смятат, че продажбата е успешна.

Двете оръжия са определени за „национална ценност“ от Консултативната комисия за национални оръжия в становище, придружаващо заповедта за отказ за издаване на сертификат за износ, публикувана в „Държавен вестник“ (Journal officiel).

Наполеон е поръчал пистолетите на оръжейника Луи Марен Госе, работил в занаятчийско ателие във Версай. Те са свързани с опита му за самоубийство във Фонтенбло през нощта на 12 срещу 13 април 1814 г., по време на първата му абдикация.

След разгрома на френската кампания той е напълно потиснат и иска да се самоубие с тези оръжия, но генерал Арман дьо Коленкур го спира. Въпреки това Наполеон се опитва да се самоубие, като приема малко отрова, но я повръща и не умира", каза Жан-Пиер Озена пред АФП.

„Впоследствие императорът подарява двата пистолета и една сабя на Коленкур. Оттогава оръжията се съхраняват в семейството на генерала в продължение на 200 години", допълва експертът.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини