Необходими продукти:
1 пържола от телешки джолан с кост; 1 глава кромид лук; 1 морков; 1 стрък селъри /целина/; 2-3 с.л. домати от консерва; 100 мл червено вино мерло; 200 мл телешки бульон; черен пипер на вкус; брашно за паниране; зехтин за запържване. За 1 порция ризото: 80 г ориз „Арборио”; 50 г бекон; 1/2 глава кромид лук; 30-40 мл бяло вино; 300-350 мл телешки бульон; 2 с.л. зехтин; 1-2 щипки гремолата /подправка от лимон, чесън и магданоз/ мащерка за декорация.Начин на приготвяне:
Овалваме месото в брашно, запържваме го в зехтин до златисто. Изваждаме го в отделна чиния.
Нарязваме на по-едри кубчета лук, морков и стрък целина и ги запържваме в същата мазнина, като разбъркваме.
Прибавяме доматите, запържваме, докато се уплътни соса. Връщаме джолана.
Поливаме ястието с вино и телешки бульон, подправяме с черен пипер. Оставяме ястието да се задушава под капак на слаб огън за около 3-4 часа.
Пасираме зеленчуците. Наситняваме лука за ризотото, задушаваме го. Добавяме ориза и виното, разбъркваме добре. Прибавяме бульона.
Наситняваме бекона и го добавяме към останалите продукти. Варим до готовност.
В чиния сервираме ризотото. Отгоре поставяме джолана със соса. Поръсваме с гринулата, декорираме с мащерка. Поднасяме с червено вино, пише zvezdev.com.