Отидете към основна версия

5 383 4

Рецепта на деня: Картофени топчета (мантъ) с млечен сос по турски

  • картофи-
  • топчета-
  • млечен сос-
  • турска кухня-
  • какво да сготвя

Перфектно съчетание от вкусове

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

5 картофа; 2 моркова; 1 чаена лъжичка сол; 1 чаена лъжичка лютив червен пипер; 1 чаена лъжичка черен пипер; 1 супена лъжица масло; магданоз. За соса: 400 г кисело мляко; 1 скилидка чесън; 1 чаена лъжичка доматено пюре; 4 супени лъжици олио.

Начин на приготвяне:

Картофите се обелват и нарязват на кубчета, след което се поставят в тенджера с вода и се оставят да се сварят на среден огън. След като картофите омекнат, те се прецеждат и намачкват с помощта на вилица. Оставят се да се охладят леко.

Морковите се обелват и се настъргват. В подходяща тава се загряват 3 супени лъжици олио и се добавят настърганите моркови, които се задушават за няколко минути, докато омекнат. Морковите се отстраняват от котлона и се оставят да изстинат.

Междувременно магданозът се нарязва на ситно и се добавя към охладените картофи заедно с подправките – солта, черния пипер и лютивия червен пипер, както и маслото. След това се добавят и задушените моркови. Всичко се омесва добре, докато се получи хомогенна смес.

От получената смес се оформят топчета с големината на портокал. Всяко топче се притиска леко в средата с пръсти, за да се направи малка вдлъбнатина.

За соса: в купа се разбърква кисело мляко с настърган чесън, след което с лъжица се разпределя върху оформените пататени топчета. В малък съд се загрява олио и се добавя доматеното пюре. Сместа се задушава за кратко, след което се полива върху картофените топчета със соса от кисело мляко, пише bukvarche.com.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 21 гласа.

Свързани новини