Необходими продукти:
- 5 картофа;
- 2 моркова;
- 1 чаена лъжичка сол;
- 1 чаена лъжичка лютив червен пипер;
- 1 чаена лъжичка черен пипер;
- 1 супена лъжица масло;
- магданоз.
За соса:
- 400 г кисело мляко;
- 1 скилидка чесън;
- 1 чаена лъжичка доматено пюре;
- 4 супени лъжици олио.
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват и нарязват на кубчета, след което се поставят в тенджера с вода и се оставят да се сварят на среден огън. След като картофите омекнат, те се прецеждат и намачкват с помощта на вилица. Оставят се да се охладят леко.
Морковите се обелват и се настъргват. В подходяща тава се загряват 3 супени лъжици олио и се добавят настърганите моркови, които се задушават за няколко минути, докато омекнат. Морковите се отстраняват от котлона и се оставят да изстинат.
Междувременно магданозът се нарязва на ситно и се добавя към охладените картофи заедно с подправките – солта, черния пипер и лютивия червен пипер, както и маслото. След това се добавят и задушените моркови. Всичко се омесва добре, докато се получи хомогенна смес.
От получената смес се оформят топчета с големината на портокал. Всяко топче се притиска леко в средата с пръсти, за да се направи малка вдлъбнатина.
За соса: в купа се разбърква кисело мляко с настърган чесън, след което с лъжица се разпределя върху оформените пататени топчета. В малък съд се загрява олио и се добавя доматеното пюре. Сместа се задушава за кратко, след което се полива върху картофените топчета със соса от кисело мляко, пише bukvarche.com.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Рамзи
10:21 14.09.2024
3 шекер
Да не говорим за това, че без сурово яйце твърда картофено-морковна топка, голяма колкото портокал, та дори да е с масло, няма да можеш да направиш.
11:22 14.09.2024
4 факуса
12:21 14.09.2024