Отидете към основна версия

1 788 4

7 грешки при взимането на душ, които увреждат кожата ви

  • къпане-
  • душ-
  • грешки-
  • кожа

Малките грешки в рутината могат да имат голямо въздействие върху кожата ни

Снимка: Shutterstock

Душът е неотменна част от нашето ежедневие. Той ни освежава, релаксира и помага да поддържаме хигиената на тялото си. Въпреки това, повечето от нас правят грешки, които могат да увредят кожата ни. В тази статия ще разгледаме седем от най-честите грешки при взимането на душ и как те влияят върху кожата, като ще ви дадем и полезни съвети за тяхното избягване.

1. Твърде гореща вода

Една от най-честите грешки е взимането на душ с прекалено гореща вода. Макар че горещият душ е приятен, особено през зимата, той може сериозно да изсуши кожата. Високата температура на водата премахва естествените масла на кожата, които я поддържат хидратирана и защитена.

Съвет: Избирайте топла, но не гореща вода, за да избегнете прекомерното изсушаване на кожата. Ако ви е студено, вместо да увеличавате температурата на водата, опитайте да ограничите времето под душа.

2. Твърде дълги душове

Дългите, релаксиращи душове могат да бъдат истинско удоволствие, но те също така увреждат кожата. Прекомерното време под вода отмива важните липиди и протеини, които поддържат кожната бариера здрава и хидратирана.

Съвет: Опитайте се да ограничите душовете си до 5-10 минути. Краткият душ не само ще предпази кожата ви, но и ще спести вода.

3. Прекалено често използване на агресивни почистващи продукти

Много хора смятат, че колкото по-често и по-интензивно почистват кожата си, толкова по-добре за нея. Но агресивните сапуни и гелове за душ могат да разрушат естествената бариера на кожата, оставяйки я суха, раздразнена и предразположена към инфекции.

Съвет: Избирайте нежни, хидратиращи почистващи продукти, които не съдържат сулфати и агресивни химикали. Ако имате чувствителна кожа, опитайте да използвате продукти с естествени съставки.

4. Прекомерно ексфолиране

Ексфолирането е чудесен начин за премахване на мъртвите кожни клетки и освежаване на кожата, но прекомерната употреба на ексфолиращи продукти може да увреди кожната бариера. Честото и агресивно търкане може да доведе до раздразнение, зачервяване и дори микро-наранявания на кожата.

Съвет: Ограничете ексфолирането до два пъти седмично и използвайте нежни ексфолианти. Избягвайте продукти с големи или остри частици, които могат да раздразнят кожата.

5. Използване на кърпа твърде грубо

След душ повечето хора търкат кожата си с кърпа, за да се изсушат, но това може да бъде вредно за кожата, особено ако кърпата е груба. Търкането на кожата премахва не само водата, но и защитните масла, които я поддържат хидратирана.

Съвет: Вместо да търкате, нежно попивайте кожата си с мека кърпа. Така ще запазите естествената влага и ще предпазите кожата от изсушаване.

6. Неправилно или липсващо овлажняване

Много хора забравят да нанесат овлажняващ крем след душ или чакат прекалено дълго, докато кожата им стане напълно суха. Когато кожата е влажна, тя по-добре абсорбира хидратиращите съставки на продуктите.

Съвет: Нанасяйте овлажняващ крем веднага след душ, докато кожата ви все още е леко влажна. Използвайте продукти с хиалуронова киселина, глицерин или масла като жожоба и кокосово масло, за да запечатате влагата.

7. Използване на стари гъби и кърпи

Гъбите и кърпите могат да натрупат бактерии и плесен, ако не се почистват и сменят редовно. Използването на замърсени аксесоари за душ може да доведе до кожни раздразнения, акне и дори инфекции.

Съвет: Почиствайте и сменяйте гъбите за душ редовно. Препоръчително е да ги сменяте на всеки 3-4 седмици. Кърпите трябва да се перат поне веднъж седмично, като се оставят добре да изсъхнат след всяка употреба.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.

Свързани новини