Отидете към основна версия

1 299 15

16 октомври: Отбелязваме Празника на авиацията и ВВС

  • авиация-
  • ввс-
  • празник

Музеят на авиацията ще предложи на своята публика специална програма, посветена на историята на българската авиация

Снимка: YouTube
На 16 октомври отбелязваме празника на авиацията и Военновъздушните сили, припомня dariknews.bg​.

На този ден се отбелязва годишнината от създаването на военната авиация. На 16 октомври 1912 година двама български летци – поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев за първи път те използват самолета като бойно средство в небето над Одрин, демонстрирайки ударна мощ и качества в печелене на битки. Тази дата се превръща в символ на най-добрите традиции във военната авиация и през 1963 г. 16 октомври е обявен за празник на авиацията и на Военновъздушните сили.

Музеят на авиацията ще предложи на своята публика специална програма, посветена на историята на българската авиация.

Посетителите ще имат възможност да разгледат новата фотодокументална изложба „С крилата на противника“. Трофейните самолети на България (1915 – 1918)". Тя разказва за съдбата на някои от над 20-ите противникови аероплана, свалени или кацнали по различни причини на територията, контролирана от Българската армия по време на Първата световна война, както и за самоотвержеността на българските пилоти в пилотирането и използването им в бойни условия.

През целия ден ще бъде отворен салонът на самолет Ан-24, в който ще се прожектира филма „Балан: Спомени летят".

Най-любознателните почитатели на българската авиация също през целия празничен ден ще имат възможността да тестват своите знания в играта „Страници от миналото", където ще отговарят на 10 въпроса върху интересни факти, представени в постоянната експозиция на музея.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини