Празник на баклавата за 12-и път привлича в ловешкото село Малиново любители на сладкото изкушение. Днес (5 октомври) в центъра на селото ще се съберат представили на двата етноса, които живеят в Малиново – турци и българи. Това съобщи за БТА Добринка Шаркова, секретар на Народно читалище “Събуждане-1927 г.”, което заедно с кметство Малиново е организатор на събитието.
Майстори от региона ще се състезават в кулинарна изложба-конкурс за домашно приготвена баклава. Специално жури ще оценява участниците.
Както всяка година за доброто настроение на гостите е подготвена фолклорна програма.
“Този празник е обединение между хората, разнообразие, единство ”, посочи още Шаркова.
Баклавата е традиционен десерт в Малиново, поднася се на трапезата на всеки празник.
Зюлейха Кара е майстор на сладкото изкушение. Тя приготвя баклави както за семейството си и така и за празника. По думите ѝ най-вкусните баклави стават със сърце и любов.
Кара се е научила за прави точена баклава от своите баби и майка. „Сами си разточваме кори и си приготвяме сироп, но вече има и много хубави готови кори, които улесняват домакинята. Важно е да са фини, маслото да е качествено“, каза майсторката.
Тя споделя, че тайната на баклавата да е хрупкава е в царевичното брашно между корите. Хубаво трябва да изсъхне и да се топи в устата. Може да се сложат и лешници, орехи - който както обича.
Традиционната баклава е без ядки. Сиропът е много важен – трябва да остане гъст и да се вари на тих огън.
Печеното на корите също е много важно. След като корите изсъхнат, се намазват с масло и се пекат. След като се изпекат баклавата трябва да е студена, а сиропът – топъл. Така след една нощ сладкото изкушение може да се консумира, добави още Зюлейха Кара.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Край
10:45 05.10.2024
2 Коко Н
Все пак истинската баклава е нещо без аналог и ненадминато.
11:06 05.10.2024
3 Хасан
11:25 05.10.2024
4 Красимир
11:29 05.10.2024
5 шекер
11:33 05.10.2024
6 арлингтън
12:32 05.10.2024
7 ПиПи
12:35 05.10.2024
8 Румен Крадев
13:32 05.10.2024