5 Октомври, 2024 10:39 674 5

С. Малиново отбелязва Празника на баклавата за 12-и път

  • баклава-
  • празник-
  • празник на баклавата-
  • традиция-
  • малиново

За празника е създадена и специална фолклорна програма

С. Малиново отбелязва Празника на баклавата за 12-и път  - 1
Снимка: Shutterstock

Празник на баклавата за 12-и път привлича в ловешкото село Малиново любители на сладкото изкушение. Днес (5 октомври) в центъра на селото ще се съберат представили на двата етноса, които живеят в Малиново – турци и българи. Това съобщи за БТА Добринка Шаркова, секретар на Народно читалище “Събуждане-1927 г.”, което заедно с кметство Малиново е организатор на събитието.

Майстори от региона ще се състезават в кулинарна изложба-конкурс за домашно приготвена баклава. Специално жури ще оценява участниците.

Както всяка година за доброто настроение на гостите е подготвена фолклорна програма.

“Този празник е обединение между хората, разнообразие, единство ”, посочи още Шаркова.

Баклавата е традиционен десерт в Малиново, поднася се на трапезата на всеки празник.

Зюлейха Кара е майстор на сладкото изкушение. Тя приготвя баклави както за семейството си и така и за празника. По думите ѝ най-вкусните баклави стават със сърце и любов.

Кара се е научила за прави точена баклава от своите баби и майка. „Сами си разточваме кори и си приготвяме сироп, но вече има и много хубави готови кори, които улесняват домакинята. Важно е да са фини, маслото да е качествено“, каза майсторката.

Тя споделя, че тайната на баклавата да е хрупкава е в царевичното брашно между корите. Хубаво трябва да изсъхне и да се топи в устата. Може да се сложат и лешници, орехи - който както обича.

Традиционната баклава е без ядки. Сиропът е много важен – трябва да остане гъст и да се вари на тих огън.

Печеното на корите също е много важно. След като корите изсъхнат, се намазват с масло и се пекат. След като се изпекат баклавата трябва да е студена, а сиропът – топъл. Така след една нощ сладкото изкушение може да се консумира, добави още Зюлейха Кара.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Край

    1 3 Отговор
    Ние сме измислили баклавата с фъстъци. Едно от най- долнопробните ментета на света.
  • 2 Коко Н

    3 0 Отговор
    То и щтруделът има подобна история,ама като няма истинска баклава е добър,особено с ванилов сос.
    Все пак истинската баклава е нещо без аналог и ненадминато.
  • 3 Хасан

    0 2 Отговор
    И все пак баклавата е измислена от гърците, и те са най-добрите майстори.
  • 4 Красимир

    0 0 Отговор
    Тия баклави ми харесват дай за 40 лв супер са благодат
  • 5 шекер

    2 0 Отговор
    На снимката си е чисто турска баклава, а не българска. И не е чудно - според статистиката, турците в селото са два пъти повече, отколкото българи.