13 Октомври, 2024 07:14 2 410 5

Отдъхнете си, празник е - днес не се канят гости

  • църква-
  • празник-
  • почит-
  • памет

Църквата почита паметта на мъчениците Карп, Папила, Агатодор и Агатоника

Отдъхнете си, празник е - днес не се канят гости - 1
Снимка: mediamall.info

На 13 октомври в църковния календар е денят на паметта на мъчениците Карп, Папила, Агатодор и Агатоника. Всички те са се жертвали заради вярата си в Христос през 3 век, когато владетел бил Деций, припомня ФОКУС.

Карп бил епископ, а Папила бил дякон. Агатоника била сестрата на Папила, а Агатодор бил роб, който работил за Папила и Карп. Когато императорът разбрал, че те не се покланят на идоли, веднага ги извикал при себе си и започнал да ги принуждава да се откажат от вярата си. Дяконът и епископът отказали.

Мъчителите им ги вързали за коне, принуждавайки ги да тичат след тях. Агатодор видял това и съчувствал на своите господари. Палачите забелязали това и започнали да изтезават и него. Папила признал по време на разпит, че е лекувал местните жители с молитви. Тогава императорът заповядал да излекуват болния, а дяконът отговорил, че ако езичниците успеят, той ще се отрече от Христос. Жреците дълго заклинавали слепеца, но не могли да направят нищо. Щом Папила се приближи до него и започнал да се моли, слепият веднага прогледна.

Владетелят бил толкова ядосан, че заповядал всички да бъдат поставени в гореща пещ. Огънят обаче угаснал и не навредил на мъчениците. Тогава палачите ги екзекутирали с меч.

На този ден не трябва да се хвалите с постиженията си, защото можете да загубите всичко наведнъж. На този ден не е позволено да се носят черни дрехи, защото плановете могат да бъдат нарушени. Не е препоръчително да каните гости, можете да си навлечете неприятности.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    0 3 Отговор
    Обикновен Престъпник!
  • 2 Хан Ауспух

    3 5 Отговор
    Поредната православна тъпотия. Добре, че не съм християнин.
  • 3 Най-накрая

    0 0 Отговор
    Да не ми пият други от ракията

    Коментиран от #5

  • 4 Оцет Пийнисий

    0 0 Отговор
    Всички те не са носили сутиени вероятно.
  • 5 456

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Най-накрая":

    🤣 Скръндза. А ако донесе салатката и месцето?