Отидете към основна версия

883 9

Рецепта на деня: Пилешки дюнер

  • дюнер-
  • пилешко месо-
  • турска кухня-
  • какво да сготвя

Любимо ястие от турската кухня

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

пилешки пържоли - 500 г, обезкостени от бутчета

За марината: кисело мляко - 200 г; чесън - 1 ч.л. на прах; кориандър - 1 ч.л. на прах; кимион - 2 ч.л.; червен пипер - 2 ч.л.; черен пипер - 1/2 ч.л.; лук - 1 ч.л. на прах; доматено пюре - 1 ч.л.; сол - 2 ч.л.; лимонов сок - 1 с.л.; зехтин - 2 с.л. За сервиране:

ливански питки - 4 - 5 бр. малки;

домати - нарязан на тънки парченца;

кисели краставички;

пържени картофи.

За соса: кисело мляко - 4 с.л.; майонеза - 2 с.л.; чесън - 1 скилидка; сол - на вкус.

Начин на приготвяне:

Изберете тава според дължината на шишчетата, така че като се сложат на ръба на тавата месото да виси над дъното на тавата.

Предварително за 24 ч. мариновайте пилешкото месо, като смесите киселото мляко с всички подправки и хубаво оваляте месото.

Захлупете съда със свежо фолио и дръжте в хладилника. При готовност набодете месото на по две успоредни шишчета. Поставете ги върху предварително избрана и увита с фолио тава.

Запечете във фурна за около 30-40 минути на 180 градуса.

Междувременно пригответе соса от кисело мляко, пържените картофи и доматите.

Извадете пилешкото и го нарежете на малки, дълги парченца. Затоплете леко плоските питки, напълнете ги с пиле, картофи, кисели краставички и домати.

Поръсете със соса от кисело мляко, завийте и сервирайте дюнерите, пише gotvach.bg.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.

Свързани новини