25 Октомври, 2024 10:05 799 9

Рецепта на деня: Пилешки дюнер

  • дюнер-
  • пилешко месо-
  • турска кухня-
  • какво да сготвя

Любимо ястие от турската кухня

Рецепта на деня: Пилешки дюнер - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

пилешки пържоли - 500 г, обезкостени от бутчета

За марината:

  • кисело мляко - 200 г;
  • чесън - 1 ч.л. на прах;
  • кориандър - 1 ч.л. на прах;
  • кимион - 2 ч.л.;
  • червен пипер - 2 ч.л.;
  • черен пипер - 1/2 ч.л.;
  • лук - 1 ч.л. на прах;
  • доматено пюре - 1 ч.л.;
  • сол - 2 ч.л.;
  • лимонов сок - 1 с.л.;
  • зехтин - 2 с.л.

За сервиране:

ливански питки - 4 - 5 бр. малки;

домати - нарязан на тънки парченца;

кисели краставички;

пържени картофи.

За соса:

  • кисело мляко - 4 с.л.;
  • майонеза - 2 с.л.;
  • чесън - 1 скилидка;
  • сол - на вкус.

Начин на приготвяне:

Изберете тава според дължината на шишчетата, така че като се сложат на ръба на тавата месото да виси над дъното на тавата.

Предварително за 24 ч. мариновайте пилешкото месо, като смесите киселото мляко с всички подправки и хубаво оваляте месото.

Захлупете съда със свежо фолио и дръжте в хладилника. При готовност набодете месото на по две успоредни шишчета. Поставете ги върху предварително избрана и увита с фолио тава.

Запечете във фурна за около 30-40 минути на 180 градуса.

Междувременно пригответе соса от кисело мляко, пържените картофи и доматите.

Извадете пилешкото и го нарежете на малки, дълги парченца. Затоплете леко плоските питки, напълнете ги с пиле, картофи, кисели краставички и домати.

Поръсете със соса от кисело мляко, завийте и сервирайте дюнерите, пише gotvach.bg.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЗА

    7 4 Отговор
    Ше стане скендъл-пишете "политкоректно",че турци и германци спорят вече,на кого е дюнера...дотам се докараха дойчовците-основна храна е при тях все пак... ;-))))

    Коментиран от #6

  • 2 Аби

    6 3 Отговор
    Агата ако види тая рецепта и че е описана като турска кухня и ще ви обеси. Картофи в дюнера няма, соса се прави от картофи, чесън и кисело мляко. А пилешкото за домашен дюнер не се приготвя така
  • 3 ливански питки

    4 3 Отговор
    и ционистки трътки

    Коментиран от #5

  • 4 Това е рецепта

    6 2 Отговор
    ама за датски дюнер
  • 5 твойта трътка

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ливански питки":

    пълна с левански сос
  • 6 обичаш

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "БОЗА":

    турски сос да са облизваш 🐒 палава
  • 7 Хасковски каунь

    1 1 Отговор
    Всичките подправки за 0,5 кг месо! Абе вие акъл имате ли?
  • 8 Чокумба

    0 0 Отговор
    Без сумак не става ...
  • 9 Ти си

    1 1 Отговор
    Това е дюрюм а не дюнер ама хайде от нас да мине но с пържените картофи се оакахте .....