Отидете към основна версия

1 302 6

Рецепта на деня: Тюрбан сарма

  • тюрбан-
  • сарма-
  • кайма-
  • зеле-
  • какво да сготвя

Един различен вариант на зелевите сарми

Кадър: Youtube

Необходими продукти:

1 глава зеле; 1 морков; 3 чушки; 2 глави червен лук; 3 скилидки чесън; магданоз или целина; 500 грама кайма; 200 грама измит ориз; 100 грама ситно накълцано сухо месо; сол и черен пипер на вкус; 2 чаени лъжички смлян сладък червен пипер.

Начин на приготвяне:

Извадете кочана от зелето и го варете в подсолена вода за около 30 минути. След като сварите зелето, го извадете от водата, отцедете го, след което отделете листата.

Всички зеленчуци се нарязват на възможно най-дребно, след което се смесват с каймата, ориза и сушеното месо и се подправя на вкус.

Отстранете твърдата среда от листата и ги разделете на две, ако са големи.

Напълнете ги с плънка и навийте като рула, като първо подпъхнете краищата, за да не изтече плънката. Намаслете тавата или гювеча и наредете пълнените сарми под формата на охлюв (като вита баница).

Смесете доматения концентрат с 500 мл вода. Залейте пълнените зелеви листа. Покрийте с фолио и печете във фурната за около 90 минути в загрята на 200 градуса фурна.

Залейте всичко със заквасена сметана. По желание към сметаната може да се добави 1 яйце и малко сирене. Печете във фурната за още 30 минути, пише flagman.bg.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.

Свързани новини