Съхранението на млякото във вратата на хладилника изглежда като логично решение – бутилката стои изправена, лесно достъпна и няма риск от разливане. Но според експерти, това е една от най-често срещаните грешки, които могат значително да съкратят срока на годност на храната.
Проучване на Beko разкрива, че неправилната организация на хладилника е една от основните причини за хранителни отпадъци.
Сала Сън, ръководител на продуктовия мениджмънт, обяснява: "Начинът, по който подреждаме храната в хладилника, може да бъде от ключово значение за намаляване на хранителните отпадъци. Повечето хора не осъзнават, че лошата организация не е просто естетически проблем – тя пряко влияе на срока на годност на храните и на бюджета на домакинството."
Къде трябва да съхранявате млякото?
Експертите съветват да се създадат специфични зони за различните видове храни, за да се запази свежестта им за по-дълго.
Най-студената зона в хладилника е долният рафт, който е идеален за съхранение на сурови меса. Средните рафтове поддържат стабилна температура, което ги прави най-подходящото място за млечни продукти като мляко и сирена. Вратата на хладилника е най-топлата зона, тъй като се отваря често. В нея трябва да се съхраняват по-стабилни продукти като сосове, напитки и подправки."Препоръчваме да преместите млякото от вратата на средния рафт, където температурата остава по-постоянна," съветват специалистите.
Поддържането на оптимални условия за съхранение означава, че свежите продукти ще издържат по-дълго, което намалява както отпадъците, така и честотата на пазаруване.
Източник: www.independent.co.uk