Защо не трябва да съхранявате млякото на вратата на хладилника

19 Януари, 2025 19:15 1 763 20

  • прясно мляко-
  • съхранение-
  • хладилник-
  • хранителни отпадъци

Организацията на вашия хладилник е по-важна, отколкото си мислите

Защо не трябва да съхранявате млякото на вратата на хладилника - 1
Снимка: Shutterstock

Съхранението на млякото във вратата на хладилника изглежда като логично решение – бутилката стои изправена, лесно достъпна и няма риск от разливане. Но според експерти, това е една от най-често срещаните грешки, които могат значително да съкратят срока на годност на храната.

Проучване на Beko разкрива, че неправилната организация на хладилника е една от основните причини за хранителни отпадъци.

Сала Сън, ръководител на продуктовия мениджмънт, обяснява: "Начинът, по който подреждаме храната в хладилника, може да бъде от ключово значение за намаляване на хранителните отпадъци. Повечето хора не осъзнават, че лошата организация не е просто естетически проблем – тя пряко влияе на срока на годност на храните и на бюджета на домакинството."

Къде трябва да съхранявате млякото?

Експертите съветват да се създадат специфични зони за различните видове храни, за да се запази свежестта им за по-дълго.

  • Най-студената зона в хладилника е долният рафт, който е идеален за съхранение на сурови меса.
  • Средните рафтове поддържат стабилна температура, което ги прави най-подходящото място за млечни продукти като мляко и сирена.
  • Вратата на хладилника е най-топлата зона, тъй като се отваря често. В нея трябва да се съхраняват по-стабилни продукти като сосове, напитки и подправки.

"Препоръчваме да преместите млякото от вратата на средния рафт, където температурата остава по-постоянна," съветват специалистите.

Поддържането на оптимални условия за съхранение означава, че свежите продукти ще издържат по-дълго, което намалява както отпадъците, така и честотата на пазаруване.

Източник: www.independent.co.uk


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ъъъ

    11 0 Отговор
    А горния рафт? Е затова не ща Беко, няма горен рафт😅
    И... ми пийте си го това мляко ве, кво го пазите!
  • 3 Пенсионер

    9 0 Отговор
    Аз го съхранявам във фризера. Заедно с теслата и длетото, да ми е по-удобно за попарата.
  • 4 ха ха

    4 2 Отговор
    Първата снимка показава домат и краставица в хладилник,а те трябва да се съхраняват извън него.
  • 5 Ломски

    1 3 Отговор
    Найденова, българка да направи свирката на мен незабавно!
  • 6 Ъъъъ

    1 1 Отговор
    Аз мляко не купувам. На мен жена ми след като бебето се насмучи и аз като и кажа Ъъъъ Ъ.. и тя ми дава да засмуча.... От това МЛЯКО по хубаво няма - това е чиста БЯЛА КРЪВ произведена от кръвта в тялото на жена ми след прецеждане от гърдата, при което в кръвта остават червените клетки - Хемоглобин за пренасяне на Кислорода и изхвърляне на Въглеродния двуокис по време на дишане. За да е чиста кръвта на жена ми, аз ходя на работа и и купувам чиста храна без химикали, понеже ако в храната има и химикали след прецеждане, те ще влезнат и в бебенцето ни и в мен по време на смучене...

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 на колко години е

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ъъъъ":

    бебето? хаахха
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ъъъъ

    0 0 Отговор
    Добре почистен 350 г чесън се счуква и се залива с 200 г чист спирт 90 градусов. Съдът се държи на тъмно, добре затворен, на хладно. След 10 дни сместта се прецежда през плътна тъкан. Течността трябва да престои още два, три дни. ЛЕЧЕНИЕ: Три пъти дневно, десет минути преди ядене в петдесет грама прясно несварено мляко се поставят капки от чеснов спирт, както следва:
    ДНИ ЗАКУСКА ОБЯД ВЕЧЕРЯ
    1-ви ден 1-капка 2-капки 3-капки
    2-ри ден 4-капка 5-капки 6-капки
    3-ти ден 7-капка 8-капки 9-капки
    4-ти ден 10-капка 11-капки 12-капки
    5-ти ден 13-капка 14-капки 15-капки
    6-ти ден 15-капка 14-капки 13-капки
    7-ми ден 12-капка 11-капки 10-капки
    8-ми ден 9-капка 8-капки 7-капки
    9-ти ден 6-капка 5-капки 4-капки
    10-ти ден 3-капка 2-капки 1-капки
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ъъъъ

    0 0 Отговор
    Защо да пиеме магарешко и конско мляко? Понеже конското и магарешкото мляко са близки до човешкото мляко на 85%, понеже нямат рога като овцете, козите, кравите, боволиците....
  • 14 123456

    0 0 Отговор
    ае я си ....
  • 15 Ъъъъ

    0 0 Отговор
    От овчето, козето, кравешкото и биволското мляко, най - добро е овчето мляко, понеже овцете се хранят само с трева. Козите, кравите и биволите се хранят освен с трева, но и с други храни. Едно време една крава даваше на ден по 5 литра мляко. Сегашните крави дават по над 20 литра мляко на ден. Това веке не са крави, а Генетично Модифицирани Живи Предприятия за производство на мляко...
  • 16 Никой

    0 0 Отговор
    То да има какво да сложиш, другото е лесно. Млякото е с консерванти.
  • 17 Леля Гошо

    5 0 Отговор
    Божидара, ти виждала ли си хладилник? Колко е висока бутилка 2л. мляко? Колко е разстоянието между два рафта? А Колко см е на Камерунеца тоягата?
  • 18 Ъъъъ

    1 0 Отговор
    Млякото в магазина трябва да е само Пастеризирано за да не се разваля бързо, но не и Хомогенизирано. Хомогенизирано това означава, че чрез висока честота са накълцали протеиновите молекули на млякото и са образували свобони радикали - там където молекулата е клъцната означава, че в края на молекилата атомът се нуждае от електрон. Като изпиеш това Хомогенизирано мляко, то като ти влезе в стомаха начупените молекули - свободни радикали трябва да бъдат неутрализирани моментално от нашето тяло. Но за да стане това трябва да стоиш бос на тревата и от земята да навлизат чрез босите ти крака електрони, които веднага да неутрализират свободния радикал. Затова е добре всеки ден да ходите боси и да си запълвате тялото с електрони. Освен това тия даже неутрализирани свободни радикали като влязат в кръвта нашето тяло не знае какво да прави с тях и ги изхвърля обратно, понеже това са унищожени млечни молекули.
  • 19 Ъъъъ

    0 0 Отговор
    Ако свободен радикал от Пастеризираното мляко ти влезе в кръвта неутрализиран, то понеже атомът в края на свободния радикал се нуждае от електрон, то той като се докосне до човешка клетка, взема електрон от нея и я унищожава и затова старееме. След това нашето тяло трябва да изхвърли убитата клетка и на нейно място Стимс Цел клетките трябва да произведат нова клетка и тялото със своите функции да я пренесе там на мястото на унищожената клетка. Аре у кюпа със Хомогенизираното мляко. Само и само млякото трябва да е Пастеризирано - сварено при висока температура. Но и да си направиш сам с двете Български бактерии кисело мляко.
  • 20 Минувач

    0 0 Отговор
    Много ми е интересно, каква е температурата на рафта в магазина, защото в Билла примерно не е в затворена витрина. Не могат да ме убедят, че там е по-студено, отколкото на вратата на хладилника. Отделно хладилникът се отваря за броени секунди, не е, като да го държиш отворен минути.