Отидете към основна версия

814 5

Изненада: Къдравото зеле е по-полезно за очите от морковите

  • къдраво зеле-
  • моркови-
  • зрение-
  • офталмолог-
  • кейл

Офталмолог препоръча по-често да се яде кейл, тъй като това е най-добрата храна за поддържане на зрението

Снимкa: Shutterstock

Офталмологът Нийл Леърд каза, че противно на общоприетото схващане, най-добрият зеленчук за поддържане на зрението не са моркови, а къдраво зеле, предаде Surrey Live.

Леърд препоръча по-често да се яде кейл (известен още като кале), тъй като това е най-добрата храна за поддържане на зрението. Той обясни, че този зеленчук е богат на лутеин, зеаксантин и бета-каротин. Тези вещества намаляват негативните ефекти на синята светлина върху очите и ги предпазват от промени, свързани с възрастта. Освен това, добави лекарят, като редовно ядете кейл, можете да забавите развитието на катаракта и други очни заболявания.

Според Леърд този зеленчук трябва да се комбинира с храни, богати на здравословни мазнини — зехтин, авокадо и ядки. „Лутеинът и зеаксантинът са мастноразтворими, така че се усвояват най-добре, когато се консумират с малко количество мазнини“, отбеляза експертът.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини