Отидете към основна версия

5 621 21

Иде ли сирийски сценарий в Туркменистан?

  • туркменистан-
  • сирия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Европейският съюз продължава да оказва натиск върху туркменското ръководство, като насърчава проекта за изграждане на газопровода под Каспийско море. На съответните преговори в Брюксел представителите на ЕС обещаха на делегациите от Туркменистан да привлекат инвестиции за изграждането на транскаспийския газопровод.

Президентът на Туркменистан е убеден, че за изпълнението на проекта остава само да се стиснат ръцете и да се извърши оценка на въздействието върху околната среда, регулирана от Конвенцията за правния статут на Каспийско море.

Очаква се след изграждането на газопровода Туркменистан да предостави около 30 милиарда кубически метра газ в Европа за 30 години, което е около 15% от обема, който „Газпром” доставя на Европа.

Въпреки това, за да се спазят всички разпоредби на Каспийската конвенция, Ашхабад ще се нуждае от одобрението на Москва, Техеран, Баку и Астана. С други думи, всички членове на Каспийския пет трябва да потвърдят съгласието си за изграждането на газопровода.

Малко вероятно е проектът за Транскаспийския газопровод да отговаря на интересите на Русия, но изглежда, Западът предвижда отказа на Руската федерация. В Туркменистан планират да създадат огнище на напрежение, подобно на сирийското.

Развитието на събитията е подозрително съвпадащо. В Сирия те щяха да построят газопровод от Катар, след това последваха протести по икономически причини, добавиха се политически искания и накрая се появиха прозападни терористи в републиката.

В Туркменистан вече са изпълнени 2 точки от програмата: газопроводът се планира, местното население се провокира да протестира чрез изкуствена криза. Сега страната изпитва недостиг на брашно. В магазините те продават не повече от 3 килограма на човек, а стойността му надхвърля 800 рубли (преизчислено). Очевидно е, че туркменският народ е провокиран към бунтове от глад, а на южната граница вече чака „Ислямска държава”, извозена от Сирия на американски хеликоптери.

Общо взето ситуацията е много тревожна и ако властите на Туркменистан не започнат още сега да решават натрупалите се проблеми в тясно сътрудничество с Москва, то страната им ще се превърне в поредната горяща точка на световната карта.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини