Отидете към основна версия

11 112 33

Швеция рискува да се превърне в бойно поле между Русия и САЩ

  • швеция-
  • русия-
  • сащ

Швеция трябва да внимава с напрежението с Русия

Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако Швеция се присъедини към НАТО, страната рискува да се превърне в бойно поле между Русия и САЩ, считат шведските журналисти. Както пишат в статията за изданието Sydsvenskan, ако Швеция бъде въвлечена в ядрена война с Русия, заплашва я пълно унищожение.

Тези, които твърдят, че Швеция се нуждае от НАТО, са наивни, слабо се ориентират в политиката и не се интересуват от това, че Швеция може да бъде въвлечена в бъдеща война между САЩ и Русия. Както пише журналистът Ян Фредриксон, в предверието на Първата световна война хората напълно са пренебрегвали рисковете, които носи със себе си войната, и това е завършило с пълна катастрофа.

Както продължава авторът на Sydsvenskan, невъзможно е да се отнасяме небрежно към риска, че Швеция заедно с цяла Скандинавия може да се превърне в бойно поле, и към плановете на САЩ да се оттеглят от Договора за РСМО. Този договор забранява балистичните и крилатите ракети с наземно базиране със среден и по-малък обхват, способни да носят ядрени бойни глави, т.е. предимно ракети, предназначени за използване в Европа.

"Ако Швеция бъде въвлечена във война с Русия, заплашва я пълно унищожение. Как може да не се разбира, че войната на шведска територия не е компютърна игра? Не разбирате ли какво означава ядрена война в Европа и как това ще повлияе на шансовете ни за оцеляване?", пише журналистът.

Неговата колега Хайди Авелан също смята, че би било желателно да не се стигне до използването на ядрено оръжие, но в този случай решението няма да бъде взето от Швеция.

"Швеция се нуждае от силна защита. Днес такава защита няма. Затова пък има сътрудничество с Финландия, САЩ и НАТО. Ако трябва да се избира между пренебрегването на опасността и сътрудничеството със страни, които имат сходни ценности, ние предпочитаме последното", смята Авелан.

Авторът на Sydsvenskan Биргита Хернестам се обявява за пълната забрана на ядрените оръжия, но според нея събитията за съжаление се развиват в точно обратната посока. Русия увеличава запасите си - последният път, тя направи това в Калининград. Поради това Тръмп увеличава броя на ядрените оръжия на САЩ. Северна Корея за сега не е ликвидирала оръжията си, другите ядрени държави също не се разоръжават.

"Досега ООН е успявала да изпълни не твърде много от многобройните си задачи, а в този случай и тя също не е преуспяла. Да се мечтае не е вредно, но мечтите рядко се сбъдват", пише Биргита Хернестам.

В заключение на статията си нейният колега Андерс Лим Нилсон пише, че е време да постави под въпрос способността на краля на Швеция да направи трезва оценка на ситуацията, тъй като не получава това, което заслужава.

"Каквото и да каже, и каквито и грешки да направи, той остава на мястото си и ни представлява нас, шведите. Една от задачите му е да присъжда титли и награди и да ги раздава на всичките си приятели и познати. Кралското семейство и така живее от средствата от своя апанаж*. Независимо от това подаръците, които правят за сватби и кръщенета все още се плащат от данъците. Лесно е да извършвате благотворителна дейност, когато взимате пари от фонд, който се попълва от други хора", заключава авторът.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • НАТО към Русия: Не се безпокойте!

    Русия беше призована да не се опасява от военните учения на НАТО в Норвегия, които ще се проведат тази есен. Това заяви представителят на норвежките в ...
    09.10.2018
    10 822
    55