Отидете към основна версия

14 474 39

Американските специални части - сборище на насилници и наркомани

  • специални части-
  • америка-
  • сащ-
  • seal

„Тюлен“ с 14-годишен опит беше хванат от полицията, след като се опита да внесе 10 килограма кокаин през Маями

Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Все повече се съобщават за проблеми в една от най-елитните части на американските войски - т. нар. „Тюлени” (SEAL, специалните сили на ВМС). Сексуалното насилие, масова употреба на наркотици и просто убийства на цивилни – с това изпъкват американските специални сили по света. Защо Пентагонът не е в състояние да спре тази тенденция?

Последните течове по тази тема включват скорошна публикация на CNN. Каналът, позовавайки се на висши американски военни, заяви, че нарушенията на дисциплината в редиците на специалните сили на ВМС на САЩ продължават и далеч не са уникални. И така, цял взвод от „Тюлени”, изпълняващ мисии в Ирак, е отзоваван обратно в САЩ във връзка със сексуалното насилие и пиянство.

Друг прецедент се случи миналата година във Вирджиния, където „Тюлени” бяха осъдени за употреба на кокаин и други незаконни вещества. И преди три години „Тюлен“ с 14-годишен опит беше хванат от полицията, след като се опита да внесе 10 килограма кокаин през Маями. Между другото, той е посветил по-голямата част от военната си кариера, участвайки в операции срещу наркотиците.

В началото на тази година Бил Моран, заместник-началник на щаба на ВМС на САЩ, оптимистично увери, че „Тюлените” демонстрират способността си да се справят с проблемите. За целта, по-специално, на здравите и пораснали момчета са започнали да им обясняват, че ... употребата на наркотици не е добро нещо.

Но, както е видно, подобно убеждаване не работи добре. Многобройните тестове за наркотици, през които бойците на ВМС на САЩ преминават редовно, идентифицират забранените вещества в телата им - от марихуана до кокаин и екстази. Командирите на „Тюлените” бият тревога, вярвайки, че имат най-малкото сериозни проблеми с дисциплината. Използването на наркотици в елитните специални части е широко разпространено, което се признава от самите военни, смятащи, че това е нещо съвсем нормално.

Защо въоръжените сили на САЩ с цялата си мощ не са в състояние да се справят с този проблем в редиците на една от най-елитните си части?

Някои причини лежат на повърхността. По-специално, натоварването на американските специални сили е много голямо. Опитвайки се да обхване необятното, ръководството на Пентагона разполага със специални сили (включително „Тюлени”) в 138 страни по света. Военният персонал изпитва силен физически и психически стрес. За да облекчат стреса, военните започват да употребява наркотици.

Мнозина се опитват с това да обяснят безобразното поведение на американските военни (не само на военнослужещите от специалните части), когато са извън САЩ. Всички помним добре познатите оплаквания на гражданите на балтийските държави, че пияни американски защитници на демокрацията посред бял ден и в центъра на града публично уринират по цветните лехи. Масови оплаквания идват от поведението на американските военни в Япония и Южна Корея - до изнасилването на ученички.

Но главното, както биха казали военните експерти, е слабата възпитателна работа с личния състав и отсъствието на организирана помощ в борбата срещу стресовите състояние. И дори може да се каже - грешната възпитателна работа.

Като начало всеки американец от училище се вдъхновява с идея за своята изключителност и превъзходство. Ръководството на страната също тръби това от високите трибуни. Изразявайки желание да служат на Отечеството, преминавайки през най-трудните изпитания, бившите ученици, попаднали в специалните сили на ВМС, получават по този начин още едно потвърждение за собствената си изключителност. Това допълнително се култивира у тях в течение на цялата служба.

След това тези „изключителни бойци“ се изпращат в различни части на света, за да изпълняват специални задачи. Опитвайки се да не влизат в бойни сблъсъци, те при първа опасност изпращат авиацията ѝ я насочват срещу вероятния източник на заплаха, който често се намира в населени места. Броят на убитите при това местни жители и съставът на загубите на цивилното население (старци, жени и деца) не вълнуват никак борците за демокрация.

Командването почти никога не предава своите военни на местното правосъдие, независимо дали те са виновни за определени престъпления. И го прави съвсем законно. Обичайна практика е САЩ да сключват споразумение с администрацията на страната на присъствие, че никой американски войник не може да бъде съден от местните власти (най-известните примери са Япония и Южна Корея). Подобен военен може да бъде съден единствено от американски военен съд.

И не можете да кажете, че той не съди. Но случаите на реално преследване на американски военни престъпници в сравнение с броя на извършените престъпления (включително убийства на цивилни) са оскъдни.

Това състояние на нещата кара американските „спецове” да повярват в своята „изключителност” дори на още по-високо ниво. Следващата аналогия едва ли ще бъде голямо преувеличение. Всъщност командването на САЩ подарява на своите военни индулгенции, подобно на Хитлер, който обявяваше на своите войници, че могат да правят всичко на територията на врага, да горят, грабят, изнасилват и убиват. Фюрерът обещава да отговаря за всичко сам.

И тогава тези „спецове“ отиват да извършват специални операции в населени места, където през нощта се плашат от собствените си сенки. И затова, без колебание, те отварят огън по всеки силует, срещан по пътя.

Има много примери за такива случаи.

И така, на 29 януари 2017 г. шести екип „Тюлени” с подкрепата на авиация щурмува йеменското село Якла, провеждайки секретна операция, лично санкционирана от Тръмп. Ориентирайки се върху разузнавателните данни, те нападат селото с надеждата да заловят лидера на „Ал Кайда на Арабския полуостров” Касим ал Рими, който всъщност не е там. Но селото, което воюва с хутите, разполага с напълно готови за бой отряди за самозащита. Внезапно атакувайки селото, „тюлените” се натъкват на силната съпротива на тези части, които решават, че хутите са ги нападнали. Понесли загуби, американците, както обикновено, викат авиация. В резултат на ударите загиват шест жени и 10 деца на възраст под 13 години.

Това не е първият път, когато жители на село губят членове на семейството си в резултат на американски атаки. Така през декември 2013 г. в резултат на удар с дрон върху сватба бяха убити 12 цивилни. Списъкът продължава. Никой не е подведен под отговорност.

Можем да предположим, че именно това чувство на изключителност и безнаказаност е в основата на безчинствата и престъпленията на американските военни в чужбина.

Всичко това постепенно, с увеличаване на групите на американските специални сили по целия свят, се подрежда в определен светоглед. Нещо повече, това се превръща в система от ценности и традиции, която се е утвърдила в звената на американските специални сили, които противоречат както на изискванията на наръчниците и правилниците, така и на изискванията на законите. Основното нещо е да не ви хванат!

Какво може да се очаква от изключителния „Супермен“ с лиценз за убийство, което му се делегира от командването и правителството? Има основание да се смята, че по този начин са възпитани повече от едно поколение части на Американските сили за специални операции, които носят свобода и демокрация в целия свят.

Превод: В.Сергеев, коментарът е публикуван в pogled.info

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 29 гласа.

Свързани новини