Last news in Fakti

7 Август, 2019 13:02 14 450 39

Американските специални части - сборище на насилници и наркомани

  • специални части-
  • америка-
  • сащ-
  • seal

„Тюлен“ с 14-годишен опит беше хванат от полицията, след като се опита да внесе 10 килограма кокаин през Маями

Американските специални части - сборище на насилници и наркомани - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Все повече се съобщават за проблеми в една от най-елитните части на американските войски - т. нар. „Тюлени” (SEAL, специалните сили на ВМС). Сексуалното насилие, масова употреба на наркотици и просто убийства на цивилни – с това изпъкват американските специални сили по света. Защо Пентагонът не е в състояние да спре тази тенденция?

Последните течове по тази тема включват скорошна публикация на CNN. Каналът, позовавайки се на висши американски военни, заяви, че нарушенията на дисциплината в редиците на специалните сили на ВМС на САЩ продължават и далеч не са уникални. И така, цял взвод от „Тюлени”, изпълняващ мисии в Ирак, е отзоваван обратно в САЩ във връзка със сексуалното насилие и пиянство.

Друг прецедент се случи миналата година във Вирджиния, където „Тюлени” бяха осъдени за употреба на кокаин и други незаконни вещества. И преди три години „Тюлен“ с 14-годишен опит беше хванат от полицията, след като се опита да внесе 10 килограма кокаин през Маями. Между другото, той е посветил по-голямата част от военната си кариера, участвайки в операции срещу наркотиците.

В началото на тази година Бил Моран, заместник-началник на щаба на ВМС на САЩ, оптимистично увери, че „Тюлените” демонстрират способността си да се справят с проблемите. За целта, по-специално, на здравите и пораснали момчета са започнали да им обясняват, че ... употребата на наркотици не е добро нещо.

Но, както е видно, подобно убеждаване не работи добре. Многобройните тестове за наркотици, през които бойците на ВМС на САЩ преминават редовно, идентифицират забранените вещества в телата им - от марихуана до кокаин и екстази. Командирите на „Тюлените” бият тревога, вярвайки, че имат най-малкото сериозни проблеми с дисциплината. Използването на наркотици в елитните специални части е широко разпространено, което се признава от самите военни, смятащи, че това е нещо съвсем нормално.

Защо въоръжените сили на САЩ с цялата си мощ не са в състояние да се справят с този проблем в редиците на една от най-елитните си части?

Някои причини лежат на повърхността. По-специално, натоварването на американските специални сили е много голямо. Опитвайки се да обхване необятното, ръководството на Пентагона разполага със специални сили (включително „Тюлени”) в 138 страни по света. Военният персонал изпитва силен физически и психически стрес. За да облекчат стреса, военните започват да употребява наркотици.

Мнозина се опитват с това да обяснят безобразното поведение на американските военни (не само на военнослужещите от специалните части), когато са извън САЩ. Всички помним добре познатите оплаквания на гражданите на балтийските държави, че пияни американски защитници на демокрацията посред бял ден и в центъра на града публично уринират по цветните лехи. Масови оплаквания идват от поведението на американските военни в Япония и Южна Корея - до изнасилването на ученички.

Но главното, както биха казали военните експерти, е слабата възпитателна работа с личния състав и отсъствието на организирана помощ в борбата срещу стресовите състояние. И дори може да се каже - грешната възпитателна работа.

Като начало всеки американец от училище се вдъхновява с идея за своята изключителност и превъзходство. Ръководството на страната също тръби това от високите трибуни. Изразявайки желание да служат на Отечеството, преминавайки през най-трудните изпитания, бившите ученици, попаднали в специалните сили на ВМС, получават по този начин още едно потвърждение за собствената си изключителност. Това допълнително се култивира у тях в течение на цялата служба.

След това тези „изключителни бойци“ се изпращат в различни части на света, за да изпълняват специални задачи. Опитвайки се да не влизат в бойни сблъсъци, те при първа опасност изпращат авиацията ѝ я насочват срещу вероятния източник на заплаха, който често се намира в населени места. Броят на убитите при това местни жители и съставът на загубите на цивилното население (старци, жени и деца) не вълнуват никак борците за демокрация.

Командването почти никога не предава своите военни на местното правосъдие, независимо дали те са виновни за определени престъпления. И го прави съвсем законно. Обичайна практика е САЩ да сключват споразумение с администрацията на страната на присъствие, че никой американски войник не може да бъде съден от местните власти (най-известните примери са Япония и Южна Корея). Подобен военен може да бъде съден единствено от американски военен съд.

И не можете да кажете, че той не съди. Но случаите на реално преследване на американски военни престъпници в сравнение с броя на извършените престъпления (включително убийства на цивилни) са оскъдни.

Това състояние на нещата кара американските „спецове” да повярват в своята „изключителност” дори на още по-високо ниво. Следващата аналогия едва ли ще бъде голямо преувеличение. Всъщност командването на САЩ подарява на своите военни индулгенции, подобно на Хитлер, който обявяваше на своите войници, че могат да правят всичко на територията на врага, да горят, грабят, изнасилват и убиват. Фюрерът обещава да отговаря за всичко сам.

И тогава тези „спецове“ отиват да извършват специални операции в населени места, където през нощта се плашат от собствените си сенки. И затова, без колебание, те отварят огън по всеки силует, срещан по пътя.

Има много примери за такива случаи.

И така, на 29 януари 2017 г. шести екип „Тюлени” с подкрепата на авиация щурмува йеменското село Якла, провеждайки секретна операция, лично санкционирана от Тръмп. Ориентирайки се върху разузнавателните данни, те нападат селото с надеждата да заловят лидера на „Ал Кайда на Арабския полуостров” Касим ал Рими, който всъщност не е там. Но селото, което воюва с хутите, разполага с напълно готови за бой отряди за самозащита. Внезапно атакувайки селото, „тюлените” се натъкват на силната съпротива на тези части, които решават, че хутите са ги нападнали. Понесли загуби, американците, както обикновено, викат авиация. В резултат на ударите загиват шест жени и 10 деца на възраст под 13 години.

Това не е първият път, когато жители на село губят членове на семейството си в резултат на американски атаки. Така през декември 2013 г. в резултат на удар с дрон върху сватба бяха убити 12 цивилни. Списъкът продължава. Никой не е подведен под отговорност.

Можем да предположим, че именно това чувство на изключителност и безнаказаност е в основата на безчинствата и престъпленията на американските военни в чужбина.

Всичко това постепенно, с увеличаване на групите на американските специални сили по целия свят, се подрежда в определен светоглед. Нещо повече, това се превръща в система от ценности и традиции, която се е утвърдила в звената на американските специални сили, които противоречат както на изискванията на наръчниците и правилниците, така и на изискванията на законите. Основното нещо е да не ви хванат!

Какво може да се очаква от изключителния „Супермен“ с лиценз за убийство, което му се делегира от командването и правителството? Има основание да се смята, че по този начин са възпитани повече от едно поколение части на Американските сили за специални операции, които носят свобода и демокрация в целия свят.

Превод: В.Сергеев, коментарът е публикуван в pogled.info


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bobo

    84 14 Отговор
    Какъвто им президента, такива и специалните части....
  • 2 Townboy

    107 7 Отговор
    В армията им влизат или отчаяни от немотията хора или ненормалници дето искат да си играят на Рамбо. Подобно е положението и у нас по американски модел.
  • 3 Кой68

    81 7 Отговор
    Това се криеше и крие съзнателно за да се подържа и лъска имиджа на великата държава и армията и?Но рано или късно всичко лъсва..Ха сега да видя подлогите които величаяха лицемерието и жаждата за война какво ще отговорят?????
  • 4 Чавдар

    69 3 Отговор
    Е много ясно,кой нормален ще отиде да трепе хора,без всякаква причина.

    Коментиран от #9

  • 5 Bubbles

    68 8 Отговор
    Ми при положение че цяла ИД си направиха, какво се чудите?
  • 6 гптттт

    7 39 Отговор
    когато която и да е иституция е стотици хиляди хора няма как да няма всякакви хора..не преигравайте..на всякъде е това..специално с наркотици и в България са хващали военни с наркотици при положение че са 30 пъти по малко като брой-примерно...в всяка сфера има подобни неща и в всяка държава
  • 7 с рогата напред

    23 67 Отговор
    Това Поглед инфо се очертаха като баш рубладжии Само бълват срещу САЩ ЕС и НАТО Фейк медия

    Коментиран от #22, #28, #32

  • 8 Русофреник на щат

    18 35 Отговор
    Еее щом е от поглед.инфо няма как да не е вярно. Всичко, което напишат поглед.инфо е вярно, а всичко от Дойче веле е долна соросоидна лъжа!
  • 9 Borislav Popov

    10 26 Отговор

    До коментар #4 от "Чавдар":

    Питай вагнеровците.
  • 10 Наблюдател

    19 49 Отговор
    И децата знаят, че Поглед.инфо е едно от остриетата на руската хибридна война срещу Запада, включително и срещу България. Примитивният антиамериканизъм на публикуваните в споменатият сайт статии може да се хареса на единствено промитите от руската пропаганда мозъци.

    Коментиран от #31

  • 11 Goro

    41 3 Отговор
    Ми затова в Ямбол ги драха здраво, защото си мислят, че могат и знаят
  • 12 Кви тюлени

    32 3 Отговор
    Чисти видри изглеждат.
  • 13 хибридно тролене

    24 42 Отговор
    Хммм ,защо ли тази "статийка" толкова намирисва ( и изглежда ) .като статия от "Работническо дело" от 1977 г. (препечатана от в. "Правда") ?! Сигурно - защото поръчителите са едни и същи !

    Коментиран от #14, #17

  • 14 рефер

    36 5 Отговор

    До коментар #13 от "хибридно тролене":

    Комунистическата пропаганда навремето, ряпа да яде, пред днешната демонократическа.
  • 15 ушат тюлен

    51 7 Отговор
    Оставете това,ами се съсредоточете върху изречението:..." опитвайки се да не влизат в бойни сблъсъци,те при първа опасност изпращат авиацията и я насочват срещу ВЕРОЯТНИЯ източник на заплаха...... Мбу-ха-ха ! Не им се мре значи ! Затова никога,ама никога няма да имат бойци като Александър Прохоренко ! Мърши !
  • 16 ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ

    35 11 Отговор
    Нашите "Алфа"и"Вимпел"като ги подпукат тези лигльовци, ще се чудят къде да се скрият!

    Коментиран от #18, #21, #24, #27

  • 17 любопитен

    31 9 Отговор

    До коментар #13 от "хибридно тролене":

    Ти що си чел в. Работническо дело през 1977г.? Комунистче ли си бил, сега на демократче ли се правиш?
  • 18 ГОСТ

    14 20 Отговор

    До коментар #16 от "ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ":

    ТО ПЪК ВАШИЯ СПЕЦНАЗ СА СТОКА.....НЕ СИ МИСЛИ ,ЧЕ СА ПО-РАЗЛИЧНИ ОТ АМЕРИТЕ......И ТАМ СА СЪБРАНИ ОТ КОЛ И ВЪЖЕ......АРЕ БЕГАЙ.......
  • 19 Зле

    16 8 Отговор
    Американски свине.
  • 20 Behemoth

    32 4 Отговор
    Джендъри....а едно време Рамбо сам се справяше с цели дивизии спецназ....
  • 21 Само питам

    10 17 Отговор

    До коментар #16 от "ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ":

    Както край Дейр ез Зор ли? 314 ГРУЗ 200 заминаха за матушката, голяма победа, няма що
  • 22 Майка ви

    11 16 Отговор

    До коментар #7 от "с рогата напред":

    Прав си,този сайт също са на руска хранилка.
  • 23 Един

    9 7 Отговор
    Какво правят войниците на война - убиват! Който иска да може да убива законно - става войник!
  • 24 Санитар от Карлуково

    8 12 Отговор

    До коментар #16 от "ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ":

    Пешо, моля те върни се бе. Обещавам повече да не те боцкам с голямата кожена инжекция и да не те пребивам когато се наакаш. А и на Наполеон и Тутанкамон много им липсваш.
  • 25 киндзадза

    4 1 Отговор
    Ричард Марчинко не харесва това!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хахаха

    11 28 Отговор

    До коментар #16 от "ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ":

    в началото на 2018 изгоряха към 400 руски боклука бивши от алфа вимпел и винкел, станали вагнеровци, ма печени, буквално.
    Няма по-проста нация от тази, която пие антифриз и почистващи за вана !
  • 28 Бай Уй

    0 7 Отговор

    До коментар #7 от "с рогата напред":

    А ти се очертаваш като баш г*з.
  • 29 да руски сайт

    8 8 Отговор
    обяснява какви са тюлените..плоско другари много плоско
  • 30 Някой

    23 4 Отговор
    Аз пък не съм съгласен. Някакви лумпени да идват в БГ. И правителството да е подписало споразумение, да не може да ги съди. Значи американеца ще се напие, ще изнасили дъщеря ти...и после САЩ ще си го дръпнат, и ти не можеш да го съдиш. Хайде бе, ебаси наглярите. Може ли български войник да си трепе в Щатите...и да не го закачат властите.

    Коментиран от #39

  • 31 Видях с очите си......

    18 2 Отговор

    До коментар #10 от "Наблюдател":

    Понеже вие четете и слушате само "правилни"сайтове и не се ръководите от опорни точки,а и не ви знам годините ще ви кажа:преди години в София х-л"Родина"/тогава/отсядаше контингент от USA -"миротворци".Та тия "миротворци"бяха от 18-20 годишни,а само старшините бяха професионални военни.Та от разговор със техните старшини разбрахме че това са младежи идвършили "леки"провинения пред закона и вместо да лежат в панделата ги пращат да "служат".На ден можеха да теглят до 600 долара/които обменяха/.Аз бях един от полицайте които ги прибирахме от баровете и други заведения за възрастни....Така че тук издишаш и си промени опорните точки......
  • 32 Голям прос

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "с рогата напред":

    Истината е тази,, ама теб какво те бърка. Да не си американец, че ги защитаваш. Всичко ибртщаре на ръубладжии, явно дотам ви стига погледа и логиката
  • 33 стоян георгиев

    4 5 Отговор
    кви статии има еи.елитните американски части са еквивалентни на турския башибозук от 19 ти век!!!!автора явно е пил две три водки в смисъл бутилки преди да напише тия щуротии.няма как да е друго предвид доказателствата и заключенията дето е вкарал!!!!!интересно обаче що е публикувано в този сериозен политически саит тва несериозно четиво?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Тъп прът

    6 2 Отговор
    Американците са си фашисти. ФАШИСТИИИ!
  • 36 Най-големите експлоататори

    3 2 Отговор
    Огромна грешка, че се движим в компанията на такива утайки като хамериканцитв

    Коментиран от #37

  • 37 ГОСТ

    5 2 Отговор

    До коментар #36 от "Най-големите експлоататори":

    АБЕ УТАЙКИ...УТАЙКИ,АМА ВСЕКИ СЕ ЗАПЪТИЛ КЪМ ЩАТИТЕ....ТО ЗЕЛЕНИ КАРТИ...ТО ВИЗИ....И НАШЕНЕЦА ТОЖЕ....НИКОЙ НЕ СЕ НАТИСКА ДА ХОДИ В РУСИЯТА....САМО ПИТАМ И ОТГОВОР НЕ ИСКАМ...
  • 38 Петър

    4 2 Отговор
    А,добър ден...на някой хора май им се отвориха очите за реалноста в частите на тия „тюлени”. В Япония едва ги отърваха да не ги скалпират още на улицата и то обикновенни хора минувачи разбирайки че тия пияндета и наркомани току що излезли от местния бар са изнасилили ученичка там.Но тия неща все се замитат и не се собщават от масовата преса.Какъвто и ще да си,където и да си по света вършиш ли безобразия трябва да си платиш. Все някъде ще ги наритат щото един път,два пъти,на третия някой ще превърти и ще ги изпозастреля...ей така както са си тюленчета..!
  • 39 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Някой":

    ...СЪЖАЛЯВАМ МНОООГО...Ама ДА!!!!ТЕ ИМАТ ВЛАСТ/СТАТУС?>>>ТЕ още определят стратегическите ходове и комбинациии за възхода на Америка.