Отидете към основна версия

4 444 40

Ще удържи ли Борисов на натиска в Белия дом?

  • сащ-
  • бойко борисов

България - фронтова държава с ядрено оръжие!?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Коментар на Стоян Жулев за Поглед.инфо

Едва ли някой искрено се съмнява, че Борисов ще бъде подложен на много силен натиск в Белия дом. Посланичката на САЩ посочи три тематични области на разговорите с Доналд Тръмп – сигурност, енергетика и борба с корупцията. Какво по-конкретно ще е съдържанието на тези три теми?

Сигурност.

Според геополитическите и икономически интереси на САЩ трябва да се очаква, че ще се изисква превръщането на Бългория във фронтова държава на НАТО срещу Русия. Това ще означава в своята конкретика все мащабни действия, силно противоречащи на българските национални интереси:

Милитаризация на българското Черноморие за баланс или надмощие над ВМС на Русия, в пълно противоречие с интересите на важния за страната туристически бизнес и Борисовото твърдение, че той защитава „Черно море на платноходките.“ Евентуалното отстъпление от досегашната обявена позиция на Борисов, не само би било сериозен удар по българската икономика, но и огромна предизвикана заплаха за вероятен военен удар при един конфликт НАТО/РФ. При сериозното укрепване на руско-турските отношения, САЩ не могат да разчитат да противостоят на пълната военноморска доминация на Русия в Черно море без мащабна военноморска база на НАТО както в Румъния, така и в България. Няма съмнение, че такова приемане от българска страна, ще има не само военен аспект, но и тежко увреждане на българските икономически интереси, свързани със силно влошаване на руско-българските отношения.

Независимата външнополитическа и военна политика на Турция е вече безспорен факт, който поставя под заплаха значението за САЩ и НАТО на военната база в Инджирлик с ядреното оръжие на САЩ там. Неговото преместване е вече назряла необходимост за САЩ. Едно прехвърляне на ядрено оръжие в България е от такова жизнено значение за нас, че нито Б.Борисов, нито който и да е политик не би могъл да даде съгласие без допитване до народа чрез референдум. Такова договаряне не може да бъде скрито в тайни документи и би донесло политическата смърт на политиците, които го приемат, защото то би означавало истински „дамоклев меч“ над България. Тази смъртна заплаха за всички нас не може да се плати с никакви обещания за инвестиции на САЩ или оръжейни доставки. Нека сме наясно, че съвременното ядрено въоръжение напълно изключва едностранна военна победа, а тоталният ядрен сблъсак е равен на гибел на цивилизацията, но частични удари, извън собствените територии на ядрените сили, последвани от примирие, не са изключени. Точно това трябва да изключи каквото и да е съгласие за ядрено оръжие на българска земя. Другото е чисто предателство.

Темата за за българското собствено въоръжаване в рамките на 2% от бюджета разходи е вече факт и едва ли заслужава привикване на Борисов във Вашингтон, така че разширяването на военното присъствие на САЩ в България е съдържанието на темата сигурност.

Енергетика.

Темата има колкото геополитическо, толкова и чисто икономическо съдържание. Свидетели сме как Борисов, след като се похвали, че в угода на САЩ е спрял трите големи енергийни проекта с Русия (АЕЦ Белене, Южен поток и Петролопровода Бургас - Александруполис), сега беше принуден да признае, че без АЕЦ Белене и без руския газ от "Турски поток" икономиката ни угасва. Под американски натиск сега се хвърлят огромни усилия за газовата връзка с Гърция, която има смисъл само за доставки на втечнен природен газ (ВПГ) от САЩ като алтернатива на руския газ. В САЩ, обаче, си дават сметка, че на чисто пазарни цени ВПГ на САЩ не може да бъде конкурент на Газпром и за това ще търсят дългосрочно договорно количествено обвързване на България, като поставят на Борисов просто геополитически аргументи с ултимативен характер. Тази тема за Борисов е политически „цунг-цванг“ и при всички случаи предопределя неговата смяна.

При темата за АЕЦ Белене натискът върху Борисов ще е да приеме такова участие на САЩ в проекта, което да им даде такъв контрол, който да е напълно неприемлив за руската страна и по същество да го направи неосъществим с всички огромни икономически негативни последици за нас. Всеки отказ от контролните функции на българската държава върху този изключително важен за икономиката ни обект би бил предателство на националните интереси.

Справяне с корупцията.

Темата навярно ще има гласност пред медиите, но едва ли ще има много конкретика. Като се има предвид коя е най-приближената до САЩ политическа фигура - Цветанов и неговата корупционна чистота, то можем да не се съмняваме, тази тема ще е доста празна откъм съдържание.

В тази сложна обстановка на срещата Тръмп-Борисов никак, ама никак не ми се ще да вярвам, че нашият премиер ще клекне и предаде националните интереси на България, само и само да се запази на власт. По-добре за него е „свален отвън“, отколкото намразен и изритан от народа български.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 21 гласа.

Свързани новини