Last news in Fakti

25 Ноември, 2019 13:00 2 898 17

Джеймс Пардю: Тръмп и Борисов много си приличат

  • сащ-
  • бойко борисов-
  • българия-
  • нато-
  • доналд тръмп-
  • джеймс пардю

Защо Доналд Тръмп покани Бойко Борисов в Белия дом? Възможно ли е американският президент да се опита да въздейства върху българската външна политика?

Джеймс Пардю: Тръмп и Борисов много си приличат - 1
Снимка: БГНЕС/ЕПА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С Джеймс Пардю разговаря Александър Андреев от „Дойче веле“:

Едва ли среща с президента на САЩ и посещение в Белия дом се организира бързо и лесно. Как точно става това и колко трае подготовката?

Джеймс Пардю: Когато се налага, една среща в Белия може да се организира всъщност много бързо. Такива срещи обикновено зависят от политическия календар на участниците. Ако и двамата искат бърза среща, тя може да се осъществи. Персоналът в Белия дом и в министерствата познава темите и бързо може да подготви такава среща, когато е необходимо.

Защо, според Вас, президентът Тръмп е решил да се срещне с Борисов?

Джеймс Пардю: Сигурен съм, че президентът Тръмп се среща с Борисов, за да изкаже благодарност на българското правителство за решението му да закупи от САЩ изтребителите Ф-16. Макар че е член на НАТО още от 2002 година, България твърде бавно привежда военното си оборудване в съзвучие със стандартите на НАТО. И това е най-сериозната стъпка в тази посока досега. Президентът Тръмп иска лично да обере лаврите от продажбата на Ф-16, включително и защото в момента се бори срещу импийчмънта. Сигурен съм, че точно в този момент той иска да покаже, че върши нещо за американската индустрия и за икономиката. Лично аз се надявам, че освен това в разговора си с Борисов американският президент ще повдигне такива въпроси като липсата на медийна свобода и нивото на корупцията в България. Но не ми се вярва, че те ще бъдат от първостепенна важност в разговора. Също така очаквам, че Тръмп ще използва медийните възможности, които дава срещата с Борисов, за да вземе отношение най-вече по американски политически теми - а не по български.

Какви интереси има сегашната американска администрация в региона? С какво може България да ѝ бъде полезна?

Джеймс Пардю: Ангажиментът на САЩ на Балканите естествено отслабна след атаките срещу страната през 2001 година и след края на конфликтите в Босна и в Косово. Независимо от това ангажиментът на Балканите в периода 1995-2008 беше огромен успех за външната политика както на Съединените щати, така и на европейските съюзници. Там ние инвестирахме много, за да дадем на хората в региона шанс да се развиват като успешни демокрации по европейски модел. Но за да се постигнат тези цели, е нужно още внимание. Честно казано, аз смятам, че САЩ, а в някаква степен и европейските страни, си имат вече други грижи и не отделят на Балканите онова внимание, което регионът заслужава. Русия реши, че трябва да има сериозно влияние на Балканите и че в този стратегически регион ще се бори за надмощие със западните демокрации. САЩ, ЕС и НАТО не бива да губят този факт от погледа си, те трябва да дадат адекватен отговор.

Възможно ли е Тръмп да се опита да въздейства върху българската външна политика? Например - за по-ясно отдръпване от Русия и Путин? Или пък за по - острa политика към ЕС, в духа на Орбан и Качински?

Джеймс Пардю: Като имаме предвид очевидната слабост на Тръмп към Владимир Путин, демонстрирана на срещата им в Хелзинки и след това, аз не вярвам, че Тръмп изобщо ще натиска България да се дистанцира от Путинова Русия. В България съществува сериозно руско влияние, но Москва много добре умее да не го показва толкова нагледно. Колкото до ЕС, знае се, че Тръмп не му е фен. Той стори доста, за да изпообиди съюзниците и да намали американското влияние в европейските столици. В този смисъл не вярвам, че срещата ще даде някакви положителни импулси на България да заема позитивни позиции в Европа и да се разграничава от крайния национализъм.

Какво може да спечели България от тази среща? А Борисов?

Джеймс Пардю: Смятам, че това е нормална среща на двустранно равнище между двама правителствени ръководители. И двамата искат признание за сделката с Ф-16, а Борисов иска чрез срещата с президента на САЩ да си поизлъска имиджа пред националистическата публика. Не вярвам, че от тази среща ще излезе нещо повече.

В Белия дом ще се срещнат двама популисти и харизматици. Очаквате ли, че двамата ще се харесат?

Джеймс Пардю: Много добре познавам премиера Борисов и мога да ви кажа, че те двамата с Тръмп много си приличат. И сигурно отлично ще се разберат. И двамата залагат на национализма и на един определен, груб популизъм. И двамата не обичат свободните, независими и настъпателни медии. Според мен Борисов е по-хитър и много по-успешен в своята инстинктивна политика у дома, отколкото Тръмп. Само дето ръководи по-малка държава.

***

Джеймс Пардю е бивш американски дипломат и посланик. Той е сред най-активните участници в преговорите за постигането на мир на Балканите след разпада на Югославия. В периода 2002 - 2005 година Пардю е посланик на САЩ в София.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръдльо

    16 1 Отговор
    Така е , еднакво се интересуват от България.
  • 2 Агент Харолд

    7 9 Отговор
    Русофил = Предател. От сега нататък това ще бъдат синоними в българския език!
  • 3 дедо

    11 0 Отговор
    Единият е роден на 13-и юни, а другият - на 14-и, как няма да си приличат! За малко да станат астрални близнаци!
  • 4 Абее

    16 6 Отговор
    Борисов не е по-хитър от Тръмп, просто БГ народа е по-прост и елементарен! Американците не са толкова прости и лесни за лъгане, а и са тежко въоражени!
  • 5 говедовъдофоб

    8 3 Отговор
    Поредната серия от сапунката на чифутоционистите.
    Понеже народа у нас в повечето случаи мислено е на страната на Тръм, та затова с непрекъснати сравнения между Тръмп и Банкянския Боклук се мъчат да му вдигнат рейтинга, белким оцелее на валст поне още няколко месеца. Важно им е да не си изтърват колонията.
  • 6 Гласове от зайчарника в Банкя

    8 0 Отговор
    Той нашия си го е казал: "Аз съм прост.....и затова се разбираме" ....приличаме !
  • 7 БОЙКО

    13 1 Отговор
    Имам честта да ви предложа за пушечно месо срещу Русия.Умрете като патриоти ,аз ще следя войната от Маями Бийч
  • 8 Горо

    17 1 Отговор
    Уважаеми Пардю, след като смятате, че "Борисов е по-хитър и много по-успешен в своята инстинктивна политика у дома" и едва ли не съжалявате, че този "гений" ръководи по-малка държава вземете го без виза в САЩ и го заменете с Тръмп. Така ще направите голяма услуга на българския народ!
  • 9 Ивайло

    4 1 Отговор
    Джейм Пръдлю!!!
  • 10 Усмивката

    5 2 Отговор
    Значо Тръмп е пълен идиот,страхливец,с минало на крадлива ,неуспяла мутра,с унищожено досие,чобански обноски и още по груб и дебелашки хумор,натрупал състоянието си от краварски суджуци и чието кариера дължи на обитателите на големите гета , с преобладаващо латино общности.Само дето ,,нашия” за да се срешне с половинката си пътува до Барселона.
  • 11 ПЕНКО

    3 1 Отговор
    НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ,ЧЕ ЦЕЛОКУПНИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД ГО НАРИЧАШЕ ... ПРЪДЛЮ ...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 12 Пако

    6 1 Отговор
    Ама наистина,много си приличат..... по
    простотия.
    СМО че единия е простак-милиардер,другия
    простак -милионер(може и милиардер да стане)
    ако го държим още 1-2мандата)...
  • 13 Прав си Пардю

    0 2 Отговор
    като геврек. И двамата са мъже.
  • 14 ЕвроЗона

    2 0 Отговор
    Тоз ме развесели :-)
  • 15 Съвестта на форума

    2 0 Отговор
    Празнодумци!
  • 16 goni

    1 0 Отговор
    Без майтап!:) Ако, Бат Боби поеме САЩ те ще цъфнат и ще вържат!:) Най-малкото ще имат още един щат, който ще е на Балканският полуостров!:) Столицата на САЩ ще е София!:) От нея новият президент ще ръководи цял свят, който скоро ще стане щатски!:)
  • 17 стоян георгиев

    1 0 Отговор
    пардю както винаги точен до милиметър.няма кво да се добави в анализа му!респект!