Last news in Fakti

25 Ноември, 2019 10:00 4 439 40

Ще удържи ли Борисов на натиска в Белия дом?

  • сащ-
  • бойко борисов

България - фронтова държава с ядрено оръжие!?

Ще удържи ли Борисов на натиска в Белия дом? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Коментар на Стоян Жулев за Поглед.инфо

Едва ли някой искрено се съмнява, че Борисов ще бъде подложен на много силен натиск в Белия дом. Посланичката на САЩ посочи три тематични области на разговорите с Доналд Тръмп – сигурност, енергетика и борба с корупцията. Какво по-конкретно ще е съдържанието на тези три теми?

Сигурност.

Според геополитическите и икономически интереси на САЩ трябва да се очаква, че ще се изисква превръщането на Бългория във фронтова държава на НАТО срещу Русия. Това ще означава в своята конкретика все мащабни действия, силно противоречащи на българските национални интереси:

Милитаризация на българското Черноморие за баланс или надмощие над ВМС на Русия, в пълно противоречие с интересите на важния за страната туристически бизнес и Борисовото твърдение, че той защитава „Черно море на платноходките.“ Евентуалното отстъпление от досегашната обявена позиция на Борисов, не само би било сериозен удар по българската икономика, но и огромна предизвикана заплаха за вероятен военен удар при един конфликт НАТО/РФ. При сериозното укрепване на руско-турските отношения, САЩ не могат да разчитат да противостоят на пълната военноморска доминация на Русия в Черно море без мащабна военноморска база на НАТО както в Румъния, така и в България. Няма съмнение, че такова приемане от българска страна, ще има не само военен аспект, но и тежко увреждане на българските икономически интереси, свързани със силно влошаване на руско-българските отношения.

Независимата външнополитическа и военна политика на Турция е вече безспорен факт, който поставя под заплаха значението за САЩ и НАТО на военната база в Инджирлик с ядреното оръжие на САЩ там. Неговото преместване е вече назряла необходимост за САЩ. Едно прехвърляне на ядрено оръжие в България е от такова жизнено значение за нас, че нито Б.Борисов, нито който и да е политик не би могъл да даде съгласие без допитване до народа чрез референдум. Такова договаряне не може да бъде скрито в тайни документи и би донесло политическата смърт на политиците, които го приемат, защото то би означавало истински „дамоклев меч“ над България. Тази смъртна заплаха за всички нас не може да се плати с никакви обещания за инвестиции на САЩ или оръжейни доставки. Нека сме наясно, че съвременното ядрено въоръжение напълно изключва едностранна военна победа, а тоталният ядрен сблъсак е равен на гибел на цивилизацията, но частични удари, извън собствените територии на ядрените сили, последвани от примирие, не са изключени. Точно това трябва да изключи каквото и да е съгласие за ядрено оръжие на българска земя. Другото е чисто предателство.

Темата за за българското собствено въоръжаване в рамките на 2% от бюджета разходи е вече факт и едва ли заслужава привикване на Борисов във Вашингтон, така че разширяването на военното присъствие на САЩ в България е съдържанието на темата сигурност.

Енергетика.

Темата има колкото геополитическо, толкова и чисто икономическо съдържание. Свидетели сме как Борисов, след като се похвали, че в угода на САЩ е спрял трите големи енергийни проекта с Русия (АЕЦ Белене, Южен поток и Петролопровода Бургас - Александруполис), сега беше принуден да признае, че без АЕЦ Белене и без руския газ от "Турски поток" икономиката ни угасва. Под американски натиск сега се хвърлят огромни усилия за газовата връзка с Гърция, която има смисъл само за доставки на втечнен природен газ (ВПГ) от САЩ като алтернатива на руския газ. В САЩ, обаче, си дават сметка, че на чисто пазарни цени ВПГ на САЩ не може да бъде конкурент на Газпром и за това ще търсят дългосрочно договорно количествено обвързване на България, като поставят на Борисов просто геополитически аргументи с ултимативен характер. Тази тема за Борисов е политически „цунг-цванг“ и при всички случаи предопределя неговата смяна.

При темата за АЕЦ Белене натискът върху Борисов ще е да приеме такова участие на САЩ в проекта, което да им даде такъв контрол, който да е напълно неприемлив за руската страна и по същество да го направи неосъществим с всички огромни икономически негативни последици за нас. Всеки отказ от контролните функции на българската държава върху този изключително важен за икономиката ни обект би бил предателство на националните интереси.

Справяне с корупцията.

Темата навярно ще има гласност пред медиите, но едва ли ще има много конкретика. Като се има предвид коя е най-приближената до САЩ политическа фигура - Цветанов и неговата корупционна чистота, то можем да не се съмняваме, тази тема ще е доста празна откъм съдържание.

В тази сложна обстановка на срещата Тръмп-Борисов никак, ама никак не ми се ще да вярвам, че нашият премиер ще клекне и предаде националните интереси на България, само и само да се запази на власт. По-добре за него е „свален отвън“, отколкото намразен и изритан от народа български.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йосарян

    35 0 Отговор
    Естествено че Не! Възглавница и вазелин, както винаги. Цървуляк.
  • 2 Анонимен

    26 0 Отговор
    Да се хваща за големите пръсти на краката и да държи здраво!

    Коментиран от #30

  • 3 борко

    35 0 Отговор
    Борисов да се противопостави на Тръмп, голям смях....нашето вождче ще целува на ред приведено. Нали му е началник и подчинен аи щерката му е там, да си я навести...
  • 4 боцмана

    30 0 Отговор
    От него зависи дали ще има по пищно посрещане на родна земя , отколкото посрещането му като беден роднина в САЩ. А може да му се устрои и огромно посещение с яйца и камъни , зависи каква ще я измъдри на ауденцията с "великия вожд"
  • 5 никли

    32 0 Отговор
    Горкото.... ще се моли да го приберат в имението му, след свалянето му от трона.....народната обич наближава....
  • 6 Станю

    27 0 Отговор
    Той не може да удържи онова дето му се дтича по крачолите! Много е притеснен от предстоящата среща - става бъбрив и неясен в изказа си!
  • 7 Бойко Борисов горкият

    11 2 Отговор
    Извинявайте Грешка направих ще изградим база на НАТО на Черно море с ядрени оръжия и ще спрем турски поток Моля ви Само не ми разкривайте тайните авоари Моля ви обичам парите
  • 8 ахаа

    25 0 Отговор
    Много точен анализ на ситуацията, браво! Струва ми се, че е точния момент тиквоций сам да подаде оставка. По този начин временно ще се замотат и тушират нещата и като дойде ново правителство без неговото участие и на приближената му хунта могат по-ясно и категорично да откажат участие в това национално предателство, което се подготвя откъм кравария!

    Коментиран от #11, #36

  • 9 Свещеното прасенце КОЙ

    13 1 Отговор
    ТАТЕ -БОКО ЩЕ МУ КУПИ -ЗВЪНЧЕНЦЕ ОТ (ГОВЕДАРИЯ , ''КАК ПРАСЕНЦЕ БЕЗ ЗВЪНЧЕНЦЕ''
  • 10 345

    16 0 Отговор
    Може и да удържи ама ще трева повечко везелин
  • 11 Бойко Борисов

    15 0 Отговор

    До коментар #8 от "ахаа":

    Така е ,но ме е шубе за авоарите
  • 12 СссереМ

    3 28 Отговор
    Нуждаем се от ядрено оръжие на всяка цена,само така може да се осигури дългосрочна независимост и имаме късмет че нашите презокеански братя биха се навили да ни помогнат.
  • 13 Анонимен

    30 2 Отговор
    Нищо хубаво не вещае България след това посещение. Американците само искат и никога не дават.
  • 14 Робот

    17 0 Отговор
    Няма да удържи! Ще се изпусне.

    Коментиран от #15

  • 15 Тобор

    5 7 Отговор

    До коментар #14 от "Робот":

    Ще удържи! Яко, си ни е момчето.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 usa out

    20 2 Отговор
    И какво излиза..., че ако Борисов остане на власт, то той е предал националните ни интереси, а ако Борисов си замине, друг ще предаде националните интереси, ако не, и той ще си замине...и така докато се намери някой, който да е в постоянна нагъзена позиция.
    Е, имаме ли избор, след като американците ни съсипаха и превърнаха в една смотана колония...
  • 18 Кокото

    11 0 Отговор
    В Оралният Кабинет ши гу опраят :)
  • 19 Morgoth

    10 0 Отговор
    По темата за сигурността на Бойко ще му кажат congratulations за самолетите. Натиска ще бъде в посока енергетика и ще бъде труден за отблъскване. А темата за корупцията ще се ползва с цел същия този натиск - ако поддаде няма ще го похвалят за мерките против корупцията, ако не поддаде ще го нападнат за самата корупция.
  • 20 менора менора

    22 0 Отговор
    Самото заглавие красноречиво говори с какви демокрации зачитащи суверенното право сме се / са ни обвързали . Онова юдейче с трабанта и то Юдата Искариотска дето гълта сребърници от предателство. Позор.
  • 21 Робер

    1 28 Отговор
    Предатели са тези,които не искат бази на НАТО в Черно море!Как тъпия български народ не разбра,че основен наш военен враг е Русия !Техните ракети първо нас ще ударят.Докога бе,как не се разбира,че ние сме в НАТО,а не Варшавски договор.Борисов е малък за да решава,къде ще има бази и къде не .Колкото повече американски бази и ядрено оръжие тук,толкова по-добре за отбраната ни.

    Коментиран от #28, #29, #35, #37

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 хаджи Генчо7573

    11 0 Отговор
    Тази година се навършват 100 години от подписването на катастрофалния за нас Ньойски мирен договор. По всичко личи, че не сме си взели никаква поука от историята. Явно в нашите глави еволюцията тече много бавно.
  • 24 никой

    12 0 Отговор
    Защо няма инфо за посрещането МУ в САЩ?
    Обед стана, а пълно мълчание.

    Коментиран от #27

  • 25 Глупоста

    5 0 Отговор
    Месията на българския концлагер.
  • 26 Характер

    6 0 Отговор
    Да не е Негово Величество Цар Борис III та да удържи. Пожарникар, който много пъти е бил "двугърба фурнаджийска лопата".
  • 27 радушно посрешнат от хигиенистите

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "никой":

    Репортажи за резервния екип чистачи на летището не се публикуват.
  • 28 има бази има ракети нема бази за кво са

    9 0 Отговор

    До коментар #21 от "Робер":

    ракети.Тъпо парче си , какво друго да ти кажа.
  • 29 цъфнала мара и под нея бара

    12 0 Отговор

    До коментар #21 от "Робер":

    ''основен наш военен враг е Русия'' И кой ти го каза това , ако действаш , като враг , си враг , ако си гледаш насрания задник никой не те закача.
  • 30 антрашпиц

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Анонимен":

    Че той нашия е връзвал връзки на обувки,връзва и ще връзва...
  • 31 SAAB

    8 0 Отговор
    Няма топки .....таз мома !
  • 32 Jack Bauer

    7 0 Отговор
    Според мен няма да има натиск върху Борисов, просто ще му кажат да си запише в тефтерчето задачите и сроковете за изпълнение и ще го изпратят обратно.
  • 33 Бонус фалос

    5 0 Отговор
    Няма да издържи и ще поддаде. Той е анално-податлив. КАзвал ми го е Симитлийския кмет, а аз му вярвам.
  • 34 Омбре

    5 0 Отговор
    Щом си води министъра на финансите,работата е ясна.Разговорът ще бъде кратък и в катаджийски стил.Големият рижав вожд ще пита:,,Ще си говорим ли за корупция или ще почерпиш?"Нашият ще отговори:,,Горанов,развързвай кесията.Това са все хубави хора,как да не почерпим!"
  • 35 Пако

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Робер":

    Избраният от Щатите наш основен военен
    враг Русия......
    И,как по-точно ни заплашва този наш основен военен враг бе,сополанко..,,,,
  • 36 Димитър

    0 5 Отговор

    До коментар #8 от "ахаа":

    Как може да се връзвате на един агент на Кремъл. Та той защитава със всяка своя дума интересите на Русия, а не на натовска България. Напротив България отдавна трябваше да се откъсне от скъпата мечешка прегръдка на Русия. Имам чувството, че С. Жулев е руснак, а не българин. Защо да не разположим натовски ракети със среден и малък обсег на българското черноморието плюс модерни натовски радари. На изток Крим с разположени ракети, а на запад Сърбия с вече руски Панцер. Е какво ние ли сме най големите балъци. За да има респект Русия от нас българите трябва да сме модерно въоръжени, а не да се водиме по акъла на руските агенти с български имена. Ние не сме техна колония както беше при комунистите и бай Тошо Живков осмокласника предал България на три пъти като е предложил България да стане 16 руска република. Аман от руски предатели.
  • 37 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Робер":

    НЯМА ИМЕ Робер в нито една черноморска държава!!!Ясно ли ти е мустафа!!!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Написали сте Бългория

    2 0 Отговор
    Както се казва фък кирилица. Но от офицялна статия си е излагация.
  • 40 Къде гледа БСП

    0 0 Отговор
    Този смел и аргументиран анализ на н.пр. посланика на НРБ в САЩ показва, че сред феновете на партията има огромен потенциал, който незнайно защо е невидим за нейното ръководство. Изразеното отношение надхвърля далеч рамките на лично мнение. Осъзнава ли това ръководството на БСП?