Отидете към основна версия

7 346 10

Какво правят в Украйна терористите от „Ислямска държава“

  • украйна-
  • ислямска държава-
  • идил
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

На 15 ноември СБУ съобщи за задържането в района на Киев на „един от ключовите командири на „Ислямска държава““, който се оказа бившият „заместник-министър на отбраната“ и ръководител на „службата за сигурност“ на тази терористична организация Цезар Токошашвили, по-известен като Ал Бара Шишани. Грузинското фамилно име в комбинация с Шишани (чеченски) в случая не би трябвало да е смущаващо - чеченските кистини, живеещи в дефилето на река Панкиси по съветско време, са записвани с типично грузински фамилни имена.

На 21 ноември Националната полиция на Украйна в Житомирска област съобщи, че „по една от улиците на областния център оперативни служители на отдела за криминални разследвания и специалните сили КОРД на Житомирска област са задържали 30-годишен гражданин на Руската федерация, участвал в терористични дейности“ (допълнително уточнено е, че „мъжът е роден в Луганската област на Украйна, дълго време е живял в Русия“, тоест първоначално младият мъж е бил най-вероятно гражданин на Украйна) и че „според наличната информация задържаният е член на терористичната радикална организация "Ислямска държава" и дори главатар на неин отряд“.

На 6 декември Националната полиция на Украйна в района на Киев съобщи за разкриването на бруталния грабеж на пенсионерско семейство на 21 ноември: „Четирима чужденци бяха задържани в пет региона на Украйна. Един от крадците е издирван от „Интерпол“ за участие в терористичната организация „Ислямска държава“ и осъден на 12 години затвор“.

От друга страна, герои с подобен фон изплуваха в Украйна и преди. Например, според сензационната статия в британския вестник „Таймс“ за 2018 г. за чеченския батальон „Шейх Мансур“ край Мариупол: „Някои членове на батальона признават, че са засилвали бойните си умения в тренировъчните лагери на „Ислямска държава“, разположени в Ирак и Сирия.“ Между другото, командирът на това звено Мюсюлман Чеберлоевски (бивш полеви командир в Ичкерия) говори за пристигането на хора, които са воювали в Сирия в батальона още през 2015 година.

Имало е и криминални прояви. През 2017 г. Националната полиция задържа банда, ангажирана с въоръжени грабежи в района на Киев, трима от чиито членове са имигранти от Северен Кавказ, издирвани в Русия заради тероризъм и участие в терористични организации, и друга, както служители на сигурността казаха пред журналисти: „Гражданин на Украйна. Характерен знак - нашият гражданин е приел исляма, многократно пътува до Турция, Близкия изток. Тази информация ще бъде проверена и за участие в ислямски групи. "

След това обаче се опитаха да не засягат силно тази тема - в края на краищата същите имигранти от Северен Кавказ след това се сражаваха в доброволческите дружини в Донбас.

Защо Украйна? Струва си да припомним, че това е една от малкото европейски страни, в които турските граждани могат да влизат без визи (с изключение на Украйна, в Европа е възможно само в Босна и Херцеговина, Албания, Сърбия и Беларус) и дори с биометрични идентификационни карти (лична карта), отговарящи на нашите вътрешни паспорти (всъщност хартиен паспорт в Турция съществува само като задграничен паспорт).

Към това добавяме, че през последните години евтините турски нискотарифни авиокомпании започнаха да извършват директни полети до Киев, Одеса, Харков, Лвов и Запорожие. И така, след издаването на лична карта (или добър фалшификат) в Турция (където много бойци от години воюват в Сирия), легалното влизане в Украйна става толкова просто.

От друга страна, много джихадисти предпочетоха да влизат незаконно в Украйна и не крият това. Например, журналист на The Daily Beast - американско онлайн издание, което посети батальона „Шейх Мансур“ през 2015 г., отбеляза: „През последната година десетки чеченски бойци преминаха украинската граница, някои законно, а други незаконно.“ По-специално командирът на батальона Мюсюлман Чеберлоевски каза на журналиста: „Преминаването през украинската граница ми отне два дни и украинските граничари ме стреляха… Три наши момчета дойдоха тук от Сирия, други петнадесет чакат в Турция. Те искаха да тръгнат по моя път, да се присъединят към нашия батальон в момента, но украинските граничари не ги пускат. “

Между другото, през 2017 г. Чеберлоевски сподели в интервю за интернет изданието Kavkaz.Realii подробности за това кога и къде е преминал украинската граница: „През 2007 г., през Русия. И пристигнах в Украйна в района на Луганск. Има тайни пътеки. Те са навсякъде…. Обиколих почти цяла Европа, срещнах се със сънародници, обсъдих какво да правя по-нататък, как да действаме ... Прекосих западната граница на Украйна в Закарпатския регион, тъй като от съветско време там има бодлива телена стена с малки пролуки. Да, бродят граничари с кучета, но навсякъде има тайни пътеки. "

Но в Украйна властите са започнали едва сега да се притесняват за пристигането на терористите.

Превод: В. Сергеев, "Поглед.инфо"

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.

Свързани новини

  • Сбогом, апартамент в Украйна?

    В Украйна държавните институции и комуналните служби отнемат по съдебен път жилищата на украинските бежанци, само защото не живеят в домовете си в Укр ...
    01.05.2024
    5 191
    115
  • Нова надежда за Европа и Близкия изток

    Понякога има скупчване на исторически моменти. Може би преживяваме един от тях, последните няколко дни донесоха нова надежда за Европа и Близкия изток ...
    27.04.2024
    8 259
    75
  • Руската армия готви неприятна изненада на Украйна

    Украинският президент Володимир Зеленски няколко пъти предупреди от март насам, че очаква голяма руска офанзива, която може да започне през май или юн ...
    26.04.2024
    3 125
    36
  • Съветският опит проправи пътя на фашизма в Русия

    "Свещена война": така патриарх Кирил, глава на Руската православна църква, описа конфликта с Украйна на 27 март 2024 г. Този израз, натоваре ...
    27.04.2024
    2 301
    138
  • Ще се вземе ли в ръце НАТО?

    Наскоро навършените 75 години от основаването на Северноатлантическия алианс (и 20 години от приемането на България в него) са добър повод за разсъжде ...
    25.04.2024
    2 578
    154