Отидете към основна версия

3 740 39

За математическото моделиране на пандемията

  • математическо моделиране-
  • пандемия-
  • коронавирус

При коронавируса има фактор биологичен, неизучен достатъчно. Имаме на входа данни, съмнителни, защото още се спори с какви тестове е най-добре да се работи

Илюстративна снимка, Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Филип Боев

Пиша това, защото станаха много опитите да се пише от математици за области, които не подлежат на моделиране.

На всеки, който иска да се задълбочи, за да се отнася по-спокойно към тези прогнози препо-ръчвам да прочете книгите, преведни и на български език от Насим Никълъс Талеб /Черния лебед,Антикрехкост и Да заложиш своята кожа/. За тези с преудбеждения към такова име ще кажа, че той е гражданин на САЩ, роден в Ливан, но като поданик на Франция, в семейство на Източно-православни / Гръцката църква/, и завърш-ва Френски лицей и др.. Работи повече от 20 години на борсата за ценни книжа в САЩ, включително и в търсене на математически модели за избягване несигурността на пазарите.
Тези пазари зависят основно от човешки фактор.

При корона-вируса има фактор биологичен, неизучен достатъчно. Имаме на входа данни, съмнителни, защото още се спори с какви тестове е най-добре да се работи. Какъв модел е това след като още на входа има несигурни данни. Поведението на вируса все още не е изучено. И всеки човек е уникален. Много несигурност-но сигурни рзултати?

Как се прави Математически модел на процес, с неточни данни? Например когато имате достатъчно точни и проверени от времето данни за движението на планетите може да се предвиди кацането на автоматичен апарат след години на далечна планета. Но да се моделира неизучен биологичен процес, е все едно да се създаде изкуствен организъм. Практиката е показала каво може да се направи. В живата природа еволюцията е единственото доказателство за жизненост. При хората това е практическата полза. Каква е практическата полза от апокалиптични модели?

Вместо на модели да се наблегне на пълна инфирмация, например тази седмица колко са починалите от инфаркт, инсулт, диабет, клко са загинали по пътищата, колко ТИР-а са катострофирали? Това би помогнало на всеки да прецени каква е моментната ситуация. Сега липсва съпоставимост на ежедневните данни.

Ако може да се прави математическо моделиране в медицината, кой и как ще провери достоверността на модела? Кому е необходимо нещо, което не подлежи на проверка?

Това, че има масова психоза, не значи, че сме забравили за убедеността в миналото за плос-
костта на Земята или, че тя е център на Слънчевата система. Живеем в свят, където единстве-ното сигурно е, че нищо не е сигурно. Грижата за себе, е първо твоя грижа, затова мисли трезво задавай си въпроси, търси отговори и подлагай всичко на съмнение.

Не забравяй за безсмъртния цитат на Остап Сюлейман Берта Мария Бендер Бей за спасението.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 16 гласа.

Свързани новини