Last news in Fakti

14 Ноември, 2020 15:57 3 732 39

За математическото моделиране на пандемията

  • математическо моделиране-
  • пандемия-
  • коронавирус

При коронавируса има фактор биологичен, неизучен достатъчно. Имаме на входа данни, съмнителни, защото още се спори с какви тестове е най-добре да се работи

За математическото моделиране на пандемията - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Филип Боев

Пиша това, защото станаха много опитите да се пише от математици за области, които не подлежат на моделиране.

На всеки, който иска да се задълбочи, за да се отнася по-спокойно към тези прогнози препо-ръчвам да прочете книгите, преведни и на български език от Насим Никълъс Талеб /Черния лебед,Антикрехкост и Да заложиш своята кожа/. За тези с преудбеждения към такова име ще кажа, че той е гражданин на САЩ, роден в Ливан, но като поданик на Франция, в семейство на Източно-православни / Гръцката църква/, и завърш-ва Френски лицей и др.. Работи повече от 20 години на борсата за ценни книжа в САЩ, включително и в търсене на математически модели за избягване несигурността на пазарите.
Тези пазари зависят основно от човешки фактор.

При корона-вируса има фактор биологичен, неизучен достатъчно. Имаме на входа данни, съмнителни, защото още се спори с какви тестове е най-добре да се работи. Какъв модел е това след като още на входа има несигурни данни. Поведението на вируса все още не е изучено. И всеки човек е уникален. Много несигурност-но сигурни рзултати?

Как се прави Математически модел на процес, с неточни данни? Например когато имате достатъчно точни и проверени от времето данни за движението на планетите може да се предвиди кацането на автоматичен апарат след години на далечна планета. Но да се моделира неизучен биологичен процес, е все едно да се създаде изкуствен организъм. Практиката е показала каво може да се направи. В живата природа еволюцията е единственото доказателство за жизненост. При хората това е практическата полза. Каква е практическата полза от апокалиптични модели?

Вместо на модели да се наблегне на пълна инфирмация, например тази седмица колко са починалите от инфаркт, инсулт, диабет, клко са загинали по пътищата, колко ТИР-а са катострофирали? Това би помогнало на всеки да прецени каква е моментната ситуация. Сега липсва съпоставимост на ежедневните данни.

Ако може да се прави математическо моделиране в медицината, кой и как ще провери достоверността на модела? Кому е необходимо нещо, което не подлежи на проверка?

Това, че има масова психоза, не значи, че сме забравили за убедеността в миналото за плос-
костта на Земята или, че тя е център на Слънчевата система. Живеем в свят, където единстве-ното сигурно е, че нищо не е сигурно. Грижата за себе, е първо твоя грижа, затова мисли трезво задавай си въпроси, търси отговори и подлагай всичко на съмнение.

Не забравяй за безсмъртния цитат на Остап Сюлейман Берта Мария Бендер Бей за спасението.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й

    10 0 Отговор
    Ами то е ясно !
  • 2 БАЙ Х@Й

    22 2 Отговор
    Министърът заяви , че В МИНИСТЕРСТВОТО НЕ ЗНАЯТ КОЛКО ЛАБОРАТОРИИ МОХАТ ДА ПРАВЯТ ТЕСТОВЕТЕ !!!!!!!!
  • 3 БАЙ Х@Й

    25 3 Отговор
    На 13 март ВЛАСТИТУТКИТЕ затвориха държавата за да я подготвят за връхлитащата ни пандемия, а сега над двеста дена по-късно се оказва, че ПЛАН няма , ДЪРЖАВАТА не е подготвена , всичко е стихийно от днес за следобеда!
  • 4 Аз да питам

    15 5 Отговор
    Кога художник или коремен хирург ще се произнесе по темата ?

    Коментиран от #5

  • 5 Политолог

    13 33 Отговор

    До коментар #4 от "Аз да питам":

    Мангъров нали е инфекционист, кефи ли те как се произнася? На базата на учебниците му по медицина от 1968 година...Той още тогава е изучавал корона вируса от Ухан и е установил, че перфектно се лекува с чай "Алпинист"...

    Коментиран от #7

  • 6 име

    0 2 Отговор
    поданик на франция? не е ли гражданин от великобритания? ....ала-бала.
  • 7 БАЙ Х@Й

    14 3 Отговор

    До коментар #5 от "Политолог":

    Ти математика по учебника от коя година си изучавал ? Явно и Архимед и Питагор са демоде !
  • 8 плевен

    7 17 Отговор
    Ако някой може да състави правдоподобен модел, който да покаже вероятните линии на поведение на една пандемия, това са математиците. Именно при тях, с колкото по- големи цифри се работи, толкова по- точни са прогнозите. Именно за това, че работят с големи контингенти от хора, работата на инфекционистите се доближава, и дори не може да мине без теорията на вероятностите.
    Господ знае кой е Филип Боев, но пред името му не виждам никаква научна титла. Да ме извини ако бъркам, но това трябва да е журналист, и то от тези, които разбират от всичко.

    Коментиран от #19, #29, #35

  • 9 плевен

    5 1 Отговор
    Гн Боев, Франция няма поданици, а граждани. И така, чий гражданин е Талеб- Френски или на САЩ?

    Коментиран от #17, #21

  • 10 111

    15 0 Отговор
    Какви модели като входящите данни са фалшиви.
  • 11 Фен

    4 10 Отговор
    Бе в крайна сметка математиците познаха.
  • 12 Перо

    19 3 Отговор
    Статията е достоверна! Никакво математическо моделиране и прогнозиране не може да предвиди,данни за прогреса на заболяването. Всичко е Пунта-Мара, измислени “математици” се борят за държавна баница и професорски титли.
  • 13 Папая

    12 2 Отговор
    Бе карай ся, важното е едни математици да взимат заплати за това, че правят едни ми ти сложни математически модели с по три сценария, от които и трите само се доближават до реалността, но пък периодично ги съобщават, за да може хората да остават с погрешното впечатление, че някой мисли за тях и нещата са под контрол.
  • 14 8277

    4 7 Отговор
    Сбъркан материал. Използваните модели са именно за такива процеси, които не са ясни на ниско ниво как се случват и защо се случват. Пример, в буйна планинска река е практически невъзможно да се моделира точно движението на конкретна молекула вода, но това не пречи да се моделира поведението на цялата река с много голяма достоверност. Нека да припомним кой какво каза в миналото: биолозите и медиците -- няма страшно, лятото вирусът ще изчезе; математиците -- ако се пропусне рисков праг, ще има втора, че и трета вълна. Кой според вас е познал? Това е силата на модела, че не се влияе от индивидуалните неща и от неяснотите на микро ниво, а прогнозира цялостното поведение на пандемията. Точно такова поведение е много добре изследвано - дали ще е болест, дали ще е разпространение на слух, дали ще е нова модна мания - моделът е всеобщ.
  • 15 Anon

    1 7 Отговор
    Най голямата глупост която съм чел днес.
  • 16 Филип Боев

    4 0 Отговор
    Данните за Насим Талеб са от неговите книги.
    Ако родителите му са френски граждани, защо той да не е френски гражданин? Елементарно а?
    Форумите като , че ли са за хора, отричащи всичко което противоречи на мнението им.
  • 17 ПСР

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "плевен":

    Точно,та точно!Поданици има в БГ,а монархът е с инициали БМБ.
    Във Франция,хората са граждани от 14.07.1789 г.
    На официалните,властови"модели"не вярвам грам.И има защо.
    "Моделът"шкафче-гардероб ми е щогоде ясен.
    "Моделът"доц.Джангъров е...тука има-тука нЕма.Освен ваксините,очаквам внос на 7 милиона бульончета и чайчета,за карантинираните"у домА".
  • 18 Филип Боев

    13 1 Отговор
    За тези, които вярват само на хора с титли да им припомня,че доцент Иван Костов преподаваше Полиикономия на социализма, а се упражняваше да внедрява пазарна икономика в страната, но това не му пречи да се държи като ментор до ден днешен. Сегашният Министър на здравеопазването с титла ли е? А мнението на професора-математик от НОЩ е винаги, че ни очаква апокалипсис. Огледайте се и преценете дали не стана прекалено лесно да се сдобиеш с научна титла?
  • 19 Филип Боев

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "плевен":

    За тези, които вярват само на хора с титли да им припомня,че доцент Иван Костов преподаваше Полиикономия на социализма, а се упражняваше да внедрява пазарна икономика в страната, но това не му пречи да се държи като ментор до ден днешен. Сегашният Министър на здравеопазването с титла ли е? А мнението на професора-математик от НОЩ е винаги, че ни очаква апокалипсис. Огледайте се и преценете дали не стана прекалено лесно да се сдобиеш с научна титла?
  • 20 Hoho Boho

    3 1 Отговор
    Данните за броя на хората в интензивното и броя на починалите от Ковид
    са относително точни и по тях всеки може да види как се развива заболяването.

    Коментиран от #28

  • 21 Филип Боев

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "плевен":

    Данните за Насим Талеб са от неговите книги. Ако родителите му са френски граждани, защо той да не е френски гражданин? Елементарно а?

    Коментиран от #22

  • 22 плевен

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Филип Боев":

    Не искам да се заяжда, но република Франция няма поданици, а граждани. Погледни какво си написал.Елементарно а?
    А сега за начина ти на писане: Нормално е да посочиш източника си. Но да кажеш на някой да прочете еди кои си три книги...? Никой няма да тръгне да ги чете, но ще прозвучи като самохвалство, че си ги прочел. И олекваш. Позволявам си толкова дълъг отговор, защото освен нас двамата, няма кой друг да го види.

    Коментиран от #23

  • 23 goni

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "плевен":

    Аз, на тоя му вярвам! Той, знае всичките имена на Остап Бендер! А, цитата е:" Ледът се пука господа съдебни заседатели!"

    Коментиран от #30

  • 24 Гост

    2 0 Отговор
    PCR е наистина производствен метод — обясни Кроу. — Започваш с една молекула. Започваш с малко количество ДНК и на всеки цикъл количеството се удвоява, което не звучи толкова много, но, ако удвоите 30 пъти, получавате приблизително милиард пъти повече материал, отколкото когато сте започнали. Така че като производствена метод е чудесен. Това, което правят, е да прикрепят флуоресцентна молекула към РНК, докато я произвеждат. Излъчвате светлина с една дължина на вълната и получавате отговор, получавате светлина, изпратена обратно с различна дължина на вълната. И така, те измерват количеството светлина, която се връща, и това е техният заместител за това колко ДНК има. Използвам думата ДНК. Има стъпка в RT-PCR теста, където преобразувате РНК в ДНК. Така че PCR тестът всъщност не използва вирусната РНК. Използва ДНК, но е сходна с РНК. Така че логично става дума за едно и също нещо, но може да бъде объркващо. Като например защо изведнъж говоря за ДНК? По същество, има определен брой цикли".

    Коментиран от #25

  • 25 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    "В един документ — обяснява Кроу — намерих 37 цикъла. Ако не сте получили достатъчно флуоресценция в рамките на 37 цикъла, тестът се смята за отрицателен. В друга публикация границата е била 36. 37 до 40 се смятат за "неопределени". И ако сте попаднали в този диапазон, тогава сте направили повече тестове. Видях само два документа, които описват какъв е бил лимитът. Така че е напълно възможно различни болници, различни щати, Канада срещу САЩ, Италия срещу Франция, всички да използват различни стандарти за чувствителност към границата на теста за коронавирус. Така че, ако отсечете на 20 цикъла, всички биха били отрицателни. Ако отрежете на 50, всички могат да бъдат положителни", обяснява той.

    Коментиран от #26

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Qqq

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Hoho Boho":

    Починал от ковид се доказва с аутопсия от патологоанатом. Колко са такива?

    Коментиран от #32

  • 29 ежко

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "плевен":

    Ако не си прочел поне една книга на Талеб, не е удачна идеята да коментираш статията.По простата причина,че изобщо не си разбрал какво е мисленето на автора.....
  • 30 ежко

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "goni":

    Цитата е-"Спасението на давещият се е преди всичко работа на самият давещ се"!Цитирам по памет....

    Коментиран от #31, #34

  • 31 goni

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "ежко":

    Според теб, кой от двата е по актуален?!:)

    Коментиран от #33

  • 32 Hoho Boho

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Qqq":

    Процентът на починалите заради Ковид
    спрямо тези, които са починали от нещо друго
    /и са били с Ковид/
    Е ПОСТОЯННА ВЕЛИЧИНА.

    Приеми, че 70% от обявените са починили заради Ковид.
    Тогава може да преизчислиш данните за починалите
    и по тези данни да правиш съвсем разумни изводи за тенденция и развитието на заболяването.

    Като знаеш, че 80% го прекарват безсимптомно, а 0,3 % не се справят с болеста
    - можеш в обратен ред да си съставиш пълната картина.

    Какъвто и процент да приемеш /50%, 30% .../
    - тенденцията, която ще забележиш
    ще е една съща.

    Коментиран от #36

  • 33 ежко

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "goni":

    Който съм цитирал!
  • 34 готвачка

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "ежко":

    и аз за това се сетих в началото, но отдавна не съм чела готварската книга и сама определям...по вкус...
  • 35 София

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "плевен":

    да, математиците могат да създадат правдоподобен математически модел, използвайки ДАННИте от биологично-инфекциозния процес, но този модел е ХИПОТЕТИЧЕН - т.е. вероятен. Данните, които се въвеждат се подбират /нека не се лъжем/, се обработват предварително или не, но могат и да не са пълни или да са пълни субективно...някъде четох, че така се създават математически модели –базирани на реалността? - на криминогенните места и евентуално можело да се ПРЕДРИЧА къде ще има престъпление - е, голем прогрес, няма що...
  • 36 готвачка

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Hoho Boho":

    същото е с числото 9
    ...като умножаваш с него се получава друго число в което сбора от цифрите е винаги, винаги, винаги ДЕВЕТ...ако не се лъжа...каква е тази закономерност обаче, незнам
  • 37 Hoho Boho

    1 0 Отговор
    Говорим на различни езици.
    Съжалявам, не те разбирам.
  • 38 Антон

    0 0 Отговор
    Да, "делото за спасяване на давещите се, дело на самите давещи се".
    А пък математически модел може да се направи и на розов слон. Друг е въпросът, дали съществува такъв в природата!?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.