Last news in Fakti

19 Септември, 2023 06:00 2 802 8

Как един германец "откри" България

  • германец-
  • българия-
  • природа-
  • българи-
  • ралф шван-
  • кукери-
  • пандемия-
  • планини-
  • култура

Нарича страната "непознатото съкровище на Европа"

Как един германец "откри" България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ралф Шван от Тюрингия е запален планинар и от години обикаля най-забележителните масиви по света – от Камчатка до Андите. Търсейки нови маршрути, стига до България. Според него страната предлага невероятни планински пейзажи, тя е "непознатото съкровище на Европа". "Наричам България така, защото за много хора в Европа и специално в Германия страната не представлява интересна цел за пътуване и на тях не би им хрумнало да тръгнат точно натам. Наричам България така и защото Европа се отнася към нея донякъде като мащеха", казва Ралф Шван, който по време на двата си триседмични престоя в България е успял да достигне до места, които и много българи не познават. Подчертава, че предпочита "нетипичните маршрути". А вероятно и страните, които не са типични туристически дестинации. Дали така е стигнал до българските планини?

"Открих България по време на пандемията"

"Първият път отидохме, защото времената бяха такива: през 2021 година още живеехме в пандемия и много държави бяха въвели големи ограничения, докато в България беше по-лесно да се пътува - беше възможно. Пък и ми се искаше да открия нови планини, а България има много какво да предложи в това отношение: Рила, Пирин, Стара планина или пък Странджа. Отидох и втори път, вече през 2022, защото спектърът е много по-широк от това, което видяхме при първото ни пътуване. Този път бяхме предимно в Родопите и в Странджа. Стигнахме и до Черно море, но отминахме типичните курорти, повече обикаляхме из югоизточната част на черноморското крайбрежие. И се впечатлихме особено много от нестинарите - от техния фолклорен спектакъл."

Ралф Шван и партньорката му, с която пътуват заедно, проявяват интерес и към културата на държавите, които посещават, но планините определено са номер едно. "С най-голямо удоволствие обикаляхме из Стара планина, където всичко е все още до голяма степен девствено. И - разбира се - Родопите, които бих препоръчал лично. Във времената на ГДР те са били недостъпни, тъй като са граничен регион, и естествено не е имало много туристи. Това са планини, които крият още много тайни. Там могат да се направят много открития, за които не пише в туристическите справочници", казва за ДВ Ралф Шван, който дълги години е бил строителен предприемач, а напоследък се е отдал на пътувания, за които след това разказва на публиката в Германия със снимки и видеоматериали.

Научил е междувременно толкова много за България, включително перфектното произношение на топонимите. А дали смята, че България прави достатъчно, за да привлече туристи?

"Според мен това е проблем. Не знам дали имам правото да се произнасям, но мисля, че не се прави достатъчно. България акцентира върху курортите на Черно море, но вътрешността на страната – планините – някак се пренебрегва. А това е резерв, с който българите разполагат и могат повече да го популяризират."

Ралф Шван е впечатлен от страната: най-вече от нейното многообразие. "Няма нужда непременно да се ходи надалеч, за да се види нещо интересно - България е много по-наблизо. Друга култура, смесицата на православие и ислям в Родопите, джамиите или пък историите, които разказва Централна Стара планина. Паралелно – старите културни паметници: останките от римско време, тракийското наследство, гробниците. Мнозина не знаят какво могат да открият в България и затова не я включват в плановете си за ваканциите", разказва германецът.

А дали все пак не е бил подразнен или разочаровен от нещо в България? Например това, че в Родопите пътищата не са на най-високото ниво?

"Искам да видя и кукерите"

"Ландшафтът е страхотен и само може да бъде препоръчан. Пък какво не ми е харесало? Всъщност няма такова нещо. Качеството на пътищата не е толкова решаващо за мен – аз обикалям пеша, а из Родопите например много удобно може да се пътува с влак."

А дали ще има и трети път България? "Ще летя най-вероятно по Нова година – искам да видя кукерите, да направя снимки и видео, с които да допълня представянето на страната ви, което правя за германците. Бих искал да посетя и Витоша – да видя български планини и през зимата, за да ги включа в програмата си. Това, което показвам, е пъстро и разнообразно - не само планините или морето, понякога акцентът е върху културата. Например танците на нестинарите или празникът на розите в Казанлък. Показвам широк спектър, който може да събуди интереса към България."

Автор: Биляна Михайлова


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тепърва ще я откриват много....

    12 0 Отговор
    България ще бъде сияние..и ярка светлина за всички ...🌄😁🌎🍀🤩
  • 2 Бамби

    2 1 Отговор
    Ще стане спасителен остров за много хора. Но нас дали ще ни има....
  • 3 Гъдьо Гъдев

    11 1 Отговор
    Приятно е да прочета тези топли и ласкави думи за България от г-н Шван.
    Пропуснал е да посети Парламента,перлата на демокрацията в Европа. Блестящи умове,изключително сериозни мъже ,честни,принципни и толерантни идващи от цял свят,дори чак от Канада творят бъдещето на България.
    Може би, г-н Шван при следващото гостуване ще види и чуе неспиращия водопад от мъдрост и гениалност на тази страна..
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Открил я е

    5 2 Отговор
    щото все още не е засегната от либерастията и евроатлантическите ценности

    Коментиран от #7

  • 6 Хах

    5 2 Отговор
    Не мога да повярвам на къде отива този свят. Дойче Зеле да напише нещо хубаво за България.
  • 7 Мдаа

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Открил я е":

    На путинофилите са им ясни само путинофилски "ценности" за "руски мир". Всички знаят какво значи това.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.