Отидете към основна версия

6 352 28

Велизар Енчев: Какво ли още ни кроят Слави Трифонов и сценаристите му

  • велизар енчев-
  • тошко йорданов-
  • итн

Така разбират разделението на властите в „Има такъв народ“ – премиерът да командва прокурорите, козируващи на изпълнителната власт, а не на правото и законите, пише бившият дипломат

Снимка: БСП
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Би Ти Ви тандемът „Тошко Йорданов-Ива Митева“ произведе новини, които говорят, че животът и на 46-ия парламент може да е кратък, ако „Има такъв народ“ не състави правителство по свой образ и подобие.

В последните дни това е трета подобна заплаха от четата на Слави Трифонов, гарнирана с дежурното уточнение, че с БСП, ДПС и ГЕРБ изобщо няма да се говори, тъй като били партии на статуквото. Но с лицата на статуквото и бивши партньори на ГЕРБ (като Мая Манолова, Татяна Дончева, Христо Иванов и Атанас Атанасов) не само ще се говори, но и ще се прави коалиция, която ще стартира… революция в съдебната система.

Ако Тошко Йорданов вземел властта, първата революционна стъпка ще е закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура. Щото специализираните съдии и прокурори били бухалки на властта… Звучи добре, но така ли ще прозвучи другото революционно намерение на вещия в правото Тошко Йорданов - прокуратурата да се извади от съдебната система и премине към изпълнителната власт.

Така разбират разделението на властите в „Има такъв народ“ – премиерът да командва прокурорите, козируващи на изпълнителната власт, а не на правото и законите. По логиката на Йорданов специализираните съдии и прокурори са бухалки на властта, но подчиняването на съдиите и прокурорите на същата власт няма да се изроди в бухалково правосъдие.

Странно, но в тази партия дори не знаят, че заради решение № 3 на Конституционния съд от 2003 г. преместването на Прокуратурата в изпълнителната власт може да стане само чрез Велико народно събрание. Може пък Тошко Йорданов и компания да планират скоропостижно разпускане на следващия парламент, за да свикват Велико народно събрание? Какво ли още ни кроят Слави Трифонов и сценаристите му? Няма друга такава държава!

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 41 гласа.

Свързани новини