Отидете към основна версия

4 253 22

Потомците на белогвардейците поздравяват България

  • белогвардейци-
  • потомци-
  • франция-
  • русия-
  • изкуство-
  • война

Не съм предполагал, че децата на избягалите от Русия противници на „болшевиките“, следят час по час всичко, което става между НАТО и Москва

Снимка: Архив на БНР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не съм предполагал, че децата на избягалите от Русия противници на „болшевиките“, следят час по час всичко, което става между НАТО и Москва. На едно приятелско събиране тези дни Владимир Гурко, правнук на генерал Йосиф Гурко ни поздрави лично – мен и Румяна Угърчинска, за доблесната позиция на България.

Отказът на българите да приемат американски войници на територията на страната се е разпространил в средите на руската емиграция във Франция с учудваща бързина и се радва на всеобщо одобрение. Без да са горещи привърженици на Путин, всички са на мнение, че разпространяваната от американците психоза и съответното напрежение около границите на Русия, не почиват върху нищо реално. Те са абсолютно сигурни, че руската армия прави маневри на собствена територия, което е нейно право и няма да навлезе нито в Украйна, нито другаде. Според тях настоящата политическа пропаганда е същата каквато бе приложена преди нахлуването на американците в Ирак, следствие на лъжливи твърдения за наличие на „Оръжия за масово унищожение“.

Руската емиграция избира Франция като втора родина след 1917 година. Човешката вълна е внушителна. 500 000 руски поданици се вливат във френската нация. Някои завиниги, други се пръскат по света. Голямата част от нея е съставена от аристократи. Между тях са принцовете Трубецкой и Юсупов, генералите Гурко и Врангел, децата на Леон Толстой, певецът Фьодор Шаляпин и хиляди други. Още от самото начало диаспората се организира и отваря училища за изучаване на руски език. Строят се десетки църкви, откриват се школи за рисуване на икони. Православната катетдрала Александър Невски в центъра на Париж е посещавана редовно от българи.

Благодарение на духовната връзка между различните поколения руската диаспора се превръща в огнище на личности, които оставят дълбоки следи във френското общество. Най-известни са писателите Анри Троая, Ромен Гари, Владимир Набоков и Елза Триоле. Министър-председателят в правителството на Франсоа Митеран - Пиер Береговой. Членката на френската академия Елен Карер Данкос. Кинорежисьорът откривател на Брижит Бардо – Роже Вадим. Актрисата Марина Влади и др. Днес руската диаспора във Франция наброява повече от един милион души. Всички без изключение са свързани малко или много с България.

Влиянието на потомците на белогвардейците със сигурност е в основата на фреската умереност по отношение на настоящата криза. Вместо да сипе заплахи, както прави Байдън от Вашингтон, Еманюел Макрон реши да се качи на самолета и да се срещне на четири очи с Путин. Той единствен от страните на Атлантическия съюз избра да преговаря преди да е станало късно.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 41 гласа.

Свързани новини