Last news in Fakti

7 Февруари, 2022 13:00 4 211 22

Потомците на белогвардейците поздравяват България

  • белогвардейци-
  • потомци-
  • франция-
  • русия-
  • изкуство-
  • война

Не съм предполагал, че децата на избягалите от Русия противници на „болшевиките“, следят час по час всичко, което става между НАТО и Москва

Потомците на белогвардейците поздравяват България - 1
Снимка: Архив на БНР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не съм предполагал, че децата на избягалите от Русия противници на „болшевиките“, следят час по час всичко, което става между НАТО и Москва. На едно приятелско събиране тези дни Владимир Гурко, правнук на генерал Йосиф Гурко ни поздрави лично – мен и Румяна Угърчинска, за доблесната позиция на България.

Отказът на българите да приемат американски войници на територията на страната се е разпространил в средите на руската емиграция във Франция с учудваща бързина и се радва на всеобщо одобрение. Без да са горещи привърженици на Путин, всички са на мнение, че разпространяваната от американците психоза и съответното напрежение около границите на Русия, не почиват върху нищо реално. Те са абсолютно сигурни, че руската армия прави маневри на собствена територия, което е нейно право и няма да навлезе нито в Украйна, нито другаде. Според тях настоящата политическа пропаганда е същата каквато бе приложена преди нахлуването на американците в Ирак, следствие на лъжливи твърдения за наличие на „Оръжия за масово унищожение“.

Руската емиграция избира Франция като втора родина след 1917 година. Човешката вълна е внушителна. 500 000 руски поданици се вливат във френската нация. Някои завиниги, други се пръскат по света. Голямата част от нея е съставена от аристократи. Между тях са принцовете Трубецкой и Юсупов, генералите Гурко и Врангел, децата на Леон Толстой, певецът Фьодор Шаляпин и хиляди други. Още от самото начало диаспората се организира и отваря училища за изучаване на руски език. Строят се десетки църкви, откриват се школи за рисуване на икони. Православната катетдрала Александър Невски в центъра на Париж е посещавана редовно от българи.

Благодарение на духовната връзка между различните поколения руската диаспора се превръща в огнище на личности, които оставят дълбоки следи във френското общество. Най-известни са писателите Анри Троая, Ромен Гари, Владимир Набоков и Елза Триоле. Министър-председателят в правителството на Франсоа Митеран - Пиер Береговой. Членката на френската академия Елен Карер Данкос. Кинорежисьорът откривател на Брижит Бардо – Роже Вадим. Актрисата Марина Влади и др. Днес руската диаспора във Франция наброява повече от един милион души. Всички без изключение са свързани малко или много с България.

Влиянието на потомците на белогвардейците със сигурност е в основата на фреската умереност по отношение на настоящата криза. Вместо да сипе заплахи, както прави Байдън от Вашингтон, Еманюел Макрон реши да се качи на самолета и да се срещне на четири очи с Путин. Той единствен от страните на Атлантическия съюз избра да преговаря преди да е станало късно.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русия е зло

    25 82 Отговор
    Путин-сатана
  • 2 Сандокан

    72 20 Отговор
    Всички, ще отидат на крака при Путин! Независимо какво казват пред медиите!

    Коментиран от #3, #4, #11

  • 3 Софиянец

    15 20 Отговор

    До коментар #2 от "Сандокан":

    Така е, един батальон обаче ще е първи, нали някой трябва да му занесе да подпише капитулацията ;)
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Саса

    49 15 Отговор
    Няма ли край антируската истерия, водена от Запад ??? Макрон сега отива при Путин, само за да си вдигне рейтинга, защото Франция е пред президентски избори!! Такава мръсна пропаганда и свободни съчинения за руска агресия.. Искат два братски славянски народи да се изпотрепят, а те само да си продават оръжията на Украйна и да наливат масло в огъня !
  • 8 504

    57 13 Отговор
    Руснака си е Руснак , няма значение дали е белогвардеец или червеноармеец . Те никога няма да предадат родината си . Винаги са готови да се сражават за Русия и никога няма да застанат срещу нея !

    Коментиран от #16

  • 9 Матей преображенски

    28 11 Отговор
    Макрон е твърде млад и не ми изглежда да има закваската на Шарл де Гол,по принцип всички европейски държави се управляват от американски поставеници.И все пак не може да не осъзнава последствията,ако прави на инат срещу Путин.Американците си гледат своя келепир,а те го постигат чрез разединение и настройване на европейските страни едни срещу други,с разни скапаняшки методи се стремят да сгромолясат евросъюза,а какво ще дойде после,не ги интересува ,след тях и потоп да стане
  • 10 Реклама

    18 8 Отговор
    Сега белогвардейците ли ще обслужваме? Няма нужда да пътуваш до Париж, но Париж звучи някак по-така, не е като Перник. На кого се дължи бързото развитие на пернишкити мини по царско време? Историята е наша, българска, а не парижанска фръц-фръц.
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 12 Отговор

    До коментар #2 от "Сандокан":

    СКОРО ЩЕ Е СЪС ЗАПИСВАНЕ , ЗА ДА ТЕ ПРИЕМЕ ЦАР ПУТИН , СЪВСЕМ СКОТО ЩЕ СЪС РЕД ТАМ !
  • 12 ЖУЖЕ

    16 22 Отговор
    АКО ЖИВЕЯТ В БЪЛГАРИЯ ИЛИ ВЪВ ФРАНЦИЯ, ЗНАЧИ СА НАТОВСКИ РАШКИ. АМИ ДА СИ ХОДЯТ В РАСИЯ, КОЙ ГИ СПИРА?
  • 13 Копипасте

    23 2 Отговор
    Някой гледал ли е филма : "Да разлаем кучетата"?! Получи Оскар за 1998г.! А някой спомня ли си как свърши предната "война" между Русия и Украйна преди Великден 2021г.?! Всъщност и не започна такава! Вижте и гафа сътворен от Блумбърг!? А сега който иска да сметне печалбите на руснаци и американци от зимните борсови цени на природния газ и да се размисли дали е възможна руско-американска договорка на най-високо ниво за такъв сценарий и такъв театър?!
  • 14 Калмук

    15 7 Отговор
    Само не разбрах - щом Русия има право да разполага войски навсякъде в своята територия, какъв е проблемът НАТО също да разполага войски на своята ??? ... Или прилагаме правото според интереса ???
  • 15 Неточно, Чеков!

    7 14 Отговор
    Писал си: "децата на избягалите от Русия противници на „болшевиките“

    Неточно!

    Избяга ли са от юдо-болшевиките - от юдеите завладели чрез болшевиките православна Русия и забранили Руската православна църква! В ръководството на юдо-болшевишката Всеруска комунистическа партия (болшевики) 97% са били с юдейски произход. Поне докато Сталин не ги е поразгонил и поразчистил от юдеи ВКП (б). Което и обяснява лютата им ненавист към Сталин, същият, който възстанови Руската православна църква.
  • 16 Патриот

    14 4 Отговор

    До коментар #8 от "504":

    Я вземи и провери колко руснаци воюват на страната на Германия срещу СССР! Някъде към милион и 200 хиляди бяха!
  • 17 Макарон е

    11 2 Отговор
    бабофил ! Затова отиде там.
  • 18 100 000 белогвардейци

    11 11 Отговор
    избягаха в България. Техните потомци са днешните русофили.
  • 19 народна мъдрост

    4 7 Отговор
    Абе, руско ли е, не ми го хвали.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 КИРЧО Е УЧИЛ В РУСКОТО УЧИЛИЩЕ

    0 1 Отговор
    ЗАД КОНЯ -- ЯЗЪК НИЩО НЕ Е РАЗБРАЛ !