Отидете към основна версия

4 255 55

Кога ще разполагаме с подобрените ваксини срещу COVID-19? Проф. Ива Христова пред ФАКТИ

  • ива-
  • христова-
  • ковид-
  • ваксини-
  • коронавирус-
  • covid-19

Очаквам септември заболеваемостта да продължи да спада, казва директорът на НЦЗПБ

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Разпространението на коронавируса у нас продължава да е основна тема. Здравните власти дори наложиха мерки за носене на маски на определени места. Каква е последната информация за разпространението на COVID-19 у нас. Проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), говори пред ФАКТИ.

- Проф. Христова, какви са последните данни за разпространението на коронавируса у нас?
- Коронавирусът постепенно отстъпва. През последните дни ясно се вижда, че с малки стъпки, но намалява. Спада леко заболеваемостта. Тук трябва да имаме едно на ум, че имаме огромен брой случаи, които не са обхванати от статистиката.

- Визирате, че сме в летен период, когато хората много се движат…
- Не е само това. И това не е проблем само за нашата страна, а за всички страни. Причината е, че просто

заболяването протича по-леко при много от хората и те не се тестват.

У нас, в България, пък има много хора, които сами се тестват и попадат извън официалната регистрация. Реално заболеваемостта е много по-голяма от това, което ние имаме като данни. Но данните на 14-дневна база на 100 000 население показват, че ние бяхме над 330 случая, а в момента сме 290. С една бавна стъпка заболеваемостта пада надолу. С около 200 пада и заболеваемостта на дневна база. Днес са 1200, вчера бяха 1400, а онзи ден малко над 1600. Независимо от големия брой на нерегистрирани случаи, в момента нещата изглеждат така, че сме стигнали пика и сега дали сме в плато с леко намаляване, или сме в положение на убедително намаляване, предстои да видим.

- Септември, когато хората се приберат по-масово, какво да очакваме?
- Очаквам септември заболеваемостта да продължи да спада и ще имаме известно време, в което ще е ниска. До момента коронавирусът показа, че след като убедително приключи една вълна, а ние сега имаме поне месец, за да приключим тази вълна, следва успокояване. И то се дължи на това, че

има вече натрупан имунитет срещу доминиращия подвариант на вируса.

Имаме вече една част ваксинирано население, а друга голяма част са преболедували. Имаме специфичен имунитет, който дава отпор на вируса. Като минат 2 месеца, този имунитет, в зависимост как е мутирал вирусът, започва да спада. Така известна част от населението пак става податлива на нова инфекция. Ако вирусът не мутира, този имунитет ще е достатъчен да държи от 6 месеца до година. Но вирусът продължава да се променя и така заобикаля наличния имунитет.

- Кой вариант доминира у нас сега?
- В.А.5 В момента няма нов вариант. Тези големи вълни, които имахме, на Алфа, на Делта, на Омикрон се дължаха на това, че вирусът кардинално мутира и те бяха много различни варианти един от друг. Сега се наложи този подвариант на Омикрон, който се задържа, но той не е съществено различен от изходния вариант. Вариантът Кентавър, който сега в Индия набира скорост, е В.А.2.75. Той също е подвариант на Омикрон.

И данните не показват някакво съществено негово налагане и причиняване на тежко заболяване.

Всички тези варианти, за които говорих, реално са Омикрон и протичат леко. И това е причината навсякъде да се сваля продължителността на карантината.

- На какъв етап на разработка са нови ваксини, които ще включват и Омикрон в състава си…
- Правят се изпитания и са в доста напреднала фаза. Очаква се одобрение от европейския регулаторен орган и през септември най-вероятно ще бъдат на разположение тези, които ще включват в себе си подвариантите В.А 1 и 2, а през октомври-ноември вече и подвариантите В.А. 4 и 5. Много скоро, след като бъдат одобрени, тези ваксини ще бъдат в България.

- Кои са производителите, които са най-напред в разработките си… И какви ваксини ще получим ние?
- Най-напред в разработките са „Пфайзер“ и „Модерна“. Имаме договори и с двете компании. Просто се очаква да получат одобрение и много скоро след това ще са на разположение у нас.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 42 гласа.

Свързани новини