Last news in Fakti

15 Март, 2024 13:11 2 011 18

Боди камери за парамедиците? Ива Пехливанска пред ФАКТИ

  • ива-
  • пехливанска-
  • медици-
  • парамедици-
  • спешна помощ

В момента, след засилената емигрантска вълна, обмислят въвеждането на тази мярка и във Франция, Германия и Австрия, казва тя

Боди камери за парамедиците? Ива Пехливанска пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съюзът на парамедиците предлага екипите на Спешна помощ да бъдат снабдени с боди камери. Тази мярка е преди всичко защита за работещите там. Предложението идва след решението на МВР с боди камери и видеорегистратори да бъдат снабдени полицейските екипи. Какво е предизвикателството да си парамедик… Пред ФАКТИ говори Ива Пехливанска, председател на Съюза на парамедиците в България.

- Г-жо Пехливанска, защо настоявате парамедицитe да се оборудват с боди камери. Какво ще ни донесе това?
- В последните години драстично нараснаха случаите на вербално и физическо насилие над екипите на Спешна помощ. Имаме подобен случай и през последните дни над екип от ЦСМП-Петрич. В същото време делата за агресия и телесна повреда над медици се проточват и обикновено завършват с условни присъди от няколко месеца. Това е абсурдна ситуация, а проблемите са много комплексни и са в основата и на проблемите в съдебната ни система. Боди камерите са доказано средство за защита от агресия и превенция срещу подобно поведение. Именно по тази причина те бяха въведени и в МВР.

- МВР с камери, лекарите в Спешна помощ с камери, къде още ще сложим камери…
- Много от спешните отделения към лечебните заведения са оборудвани с камери. Навсякъде, където има висок риск както за работещите, така също и за останалите граждани. Неслучайно на обществени места със струпване на големи групи от хора се поставят камери.

- Къде в държавите в ЕС има такава практика…
- Във Великобритания е широко разпространено. Те първи въвеждат използването на боди камери и видеорегистратори в спешната помощ. А причината е рязко повишаване на смъртните случаи на медици, вследствие на побой от пациенти. След въвеждането на боди камерите инцидентите са намалели със 75%. В момента, след засилената емигрантска вълна, обмислят въвеждането на тази мярка и във Франция, Германия и Австрия.

- Какъв ефект се цели с това да има запис…
- Разговаряхме с работещи и управители на лечебни заведения, които са поставили камери в спешните отделения. Всички са на мнение, че наличието на камери действа превантивно, респектира пациентите и значително са намалели подобни инциденти.

- И колко човека ще са оборудвани с камери…
- Това е решение, което МЗ трябва да вземе. Достатъчно би било един от членовете на екипа да е оборудван с подобна камера.

- Каква стойност има такъв запис?
- Записите се използват при съдебните експертизи и са неоспоримо доказателство. В подобна ситуация е доста трудно установяването на действителната фактология по случая, защото обикновено упражнилите насилие пациенти или близки обвиняват медиците в насилие и дори си изваждат медицинско. От друга страна записите се използват и при проверка от ИАМН, както и вътрешен контрол на дейностите. Това значително ще подобри спазването на протоколите и алгоритмите за работа, както и спазването на правилата за добра медицинска практика.

- Има ли нужда от законодателни промени, за да се въведе това?
- Необходимо е да бъдат приети правила и условия за ползване и информиране на населението, които да се допълнят в стандарта.

- Колко са търсени парамедиците в България и колко в ЕС… Колко са добри нашите парамедици?
- В България все още е нова професия, която постепенно ще намери своето място в системата. В Европа парамедиците са едни от най-търсените специалисти в момента. Фактът, че голям брой от нашите парамедици емигрират и се реализират без проблем, е достатъчно красноречив. Жалкото е, че не можем у нас да задържим тези млади хора, които ще са безценна помощ за системата и пациентите.

- Какво е вашето впечатление. Колко от обикновенните хора знаят адекватно как се оказва първа помощ...
- За съжаление, населението не е подготвено за оказване на първа помощ дори на базово ниво. Но това е пропуск на образователната ни система. Една от нашите цели, като съсловна организация, е именно провеждането на обучителни кампании сред ученици след 16 г. възраст по оказване първа помощ. Но на първо място най-ефективно би било това обучение да бъде включено в общо образователните програми в училищата на национално ниво.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 добре е да сложат и на таксетата и

    3 1 Отговор
    на журналистите. една е стотинки , а истината е най - важна .
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Полуидиот

    7 0 Отговор
    Да сложат камери и в спалнята дето преговаря сглобката.
  • 4 Трол

    5 1 Отговор
    Камерите ще спасят света.
  • 5 Перо

    14 1 Отговор
    Първо, има абсолютна незаинтересованост и безразличие кога ще пристигне линейката! В повечето случай идват само да установят смъртта. Второ, шофьорите са от кол и въже и не познават града и улиците и се движат с GPS, който не винаги показва най-прекия или бърз път! Трето, циганите не се осигуряват здравно и за това често викат за всякакви болежки бърза помощ и отнемат ценен ресурс!
  • 6 Наглецо

    8 0 Отговор
    Направо автомати "Калашников" им раздвайте.Държава без закони !
  • 7 Сталин

    12 0 Отговор
    А кога ще видим боди камери на съдии,прокурори и политици ,да видим как си менкат пачки
  • 8 редник

    3 0 Отговор
    / Но на първо място най-ефективно би било това обучение да бъде включено в общо образователните програми в училищата на национално ниво./

    Добро предложение, но не е нещо ново.
    Едно време, по време на "лошия" соц, в средното образование, имаше часове по НВО (Начално военно обучение), та в тези часове се даваха знания и за действия при различни извънредни ситуации - пожар, наводнение, земетресение, въздушна и химическа опасност и оказване на първа помощ!
  • 9 Анелия Андреева

    9 0 Отговор
    Ако вместо "боди" камери са телесни камери,какво ще стане?! Нали сме уж в България? Или греша?!

    Коментиран от #10

  • 10 редник

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Анелия Андреева":

    Не са нито "боди", нито "телесни" - по правилно е нагръдни...

    За съжаление, все по често безконтролно и безотговорно се използват ненужно чуждици...
  • 11 Памперс Дън

    3 0 Отговор
    Парамедиците просто трябва да имат право да отстрелват мигранти за самозащита и това да бъде записано в закона.

    Коментиран от #13

  • 12 ИНЖ1

    4 2 Отговор
    Практика по света от години. За полицаи, медици, пожарникари, какви ли не проверяващи от държавните органи - трябва да е задължително.
  • 13 Рускиня

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Памперс Дън":

    А с братята от Факултето, Столипеново как да се справят?
  • 14 Рускиня

    1 0 Отговор
    А къде се разисква за дисциплината на парамедиците?
    Пушещи в линейките?
    Редовно спиращи по 30-40 мим за триъгална пица на картон на Бул. Скобелев 36? След пица цигарка и дълги разговори на пейката пред въпросната пицария.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 леко перверзно

    1 0 Отговор
    Това начинание леко перверзно ми изглежда...... Камери добре, записи със звук и цвят - чудесно ! И после всичко това/ кървища,натрошени глави,откъснати крайници,секрети и телесни течности.../ - по сайтовете....... Супер!!!!!!!
  • 17 ууууухххх ТАА ПЕХЛИВАНСКА

    2 0 Отговор
    ИМА СТРААААШНОО БОДИ.САМО ЗА БОЦКАНЕ....
  • 18 най належащо е да се поставят

    0 0 Отговор
    боди камери на всички политици,от градски съветници ,кметове,депутати и министри,защото най големите престъпления се извършват именно от тях,съответно се ползват и с най ниско доверие в обществото