Отидете към основна версия

15 731 27

Как си увреждаме бъбрека, но без да знаем? Нефрологът проф. Боряна Делийска пред ФАКТИ

  • професор-
  • делийска-
  • боряна-
  • бъбреци-
  • билки-
  • диети-
  • увреда

Защо понякога с прием на билки човек си мисли, че си помага, а всъщност си вреди…

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Скоро отбелязахме Световния ден за борба с бъбречните заболявания. Доказано е, че след 10 години хроничните бъбречни заболявания ще излязат напред и ще станат петата причина за смъртност в световен мащаб и дори ще изпреварят диабета. Разговаряме с проф. Боряна Делийска, един от най-опитните нефролози в България, от Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ, за факторите, които допълнително може да увредят бъбрека. Но не тези, които всички познаваме и с които малко или много се съобразяваме, а онези, скритите, които ни „изненадват в гръб“. Когато човек мисли, че си помага, а всъщност си вреди…

- Проф. Делийска, нека си поговорим за по-малко известните фактори, които увреждат бъбреците….
- Всички знаем, че ако човек има хипертония, диабет, някакво първично бъбречно заболяване, задължително се проследява бъбречната функция. Но има няколко фактора, които не са толкова популярни сред населението, които също могат да доведат до значими изменения на бъбреците. Понякога хората мислят, че като пият нещо си помагат, а всъщност си вредят. Едно от скритите неща, които могат да увредят бъбрека, са билките. Дълбоко уважение към билкарите, които знаят коя билка как се приготвя. Целокупният български народ няма тези познания. Истината е, че приготвени по неправилния начин, в неправилната пропорция или комбинация, билките могат да бъдат токсични. Имах пациент, който взимаше по едно и също време 12 вида билки и добавки, включително смола, бял трън, тамян и т.н. Когато дойде при нас, бе в много увредено състояние.

- На какво се дължи това?
- Част от билките, които консумираме, са вносни и са заразени с различни токсини, тъй като не подлежат на контрол, ако ги сравним с други стоки. Освен това отвсякъде ни обясняват колко са полезни билките. При начална форма на някои заболявания, това наистина е така. Но при напреднало заболяване, ролята им е ограничена. Освен това никой не изследва взаимодействието между различните билки и хранителни добавки. Понякога те взаимно се потенцират. Никой не може да каже билката Х и билката У как действат с билката Z. Едната е много добра за едно заболяване, другата – за друго, но какво става като се комбинират? Фармацевтичните изследванията в тази област са много оскъдни. От друга страна, ако пациентът взима някакви медикаменти, билките могат да засилят или значително да отслабят ефекта му, което е неблагоприятно. Има ензим в черния дроб, през който лекарствата се метаболизират, за да се усвоят от организма. Част от билките също се метаболизират от този ензим и ако той се блокира, дори и лекарството, което
вземаме, да е в нормална доза, то може да стане дори токсично.

- Има ли конкретни билки, за които е доказано, че имат вредно въздействие върху бъбреците?
- Напоследък много се говори за жълтия кантарион. Той фигурира като противопоказание в листовката за пациента на много лекарства и се препоръчва да не се полза едновременно с някои медикаменти. Причината е, че при него е доказано, че може да блокира преработката и усвояването на лекарството. Сходен е случаят с грейпфрута, метаболизиращ се през същия ензим в черния дроб. Тъй като списъкът на медикаменти е дълъг, обикновено съветвам болните да не ядат и да не пият сок от грейпфрут, ако се лекуват с независимо какви медикаменти. Да, билките са полезни за някаква много начална форма на заболяване, но в никакъв случай не препоръчвам да се консумират по 7-8 наведнъж и особено в комбинация с лекарства. Различните хранителни добавки и билки имат различни неблагоприятни странични ефекти, като някои от тях повишават разреждането на кръвта, други намаляват ефикасността на лекарствата и т.н. Това обаче никъде не го пише. А те често се консумират от възрастни хора, които страдат от доста хронични заболявания и приемат различни групи медикаменти.

- Какво, освен билките, се отразява на функцията на бъбреците?
- Друг фактор, увреждащ бъбреците, който касае младите хора, са добавките при активно спортуващите. Установено е, че високопротеиновите диети увреждат по различни механизми бъбрека и се свързват с поява на хипертония, отлагания на калций в бъбреците, нефролитиаза и др. Прекомерният прием на протеини може да увреди бъбреците и на напълно здрав човек. Да не говорим за анаболите, които не само поразяват бъбреци, но и почти всички органи. Много масово се взема креатин, ветеринарни дози витамин Е, витамин А и Д, протеинови добавки, енергийни напитки, които също могат да навредят на бъбреците. Така че препоръчвам да се спортува активно, но с нормално хранене, защото на това, с което се прекалява, организмът ни ще реагира. Лошото е, че бъбрекът не боли, когато започва да се уврежда. Човек дори не подозира, че вече е с хронично бъбречно заболяване! Фитнесът е чудесно нещо, но нека не се превръща в мания!

- Какво е мнението ви за популярния напоследък КЕТО режим?
- Нека да гледаме какво ни казва природата. Ако можехме да ядем само белтъчини, едва ли щяха да съществуват мазнини, въглехидрати. Да, КЕТО режимът много помага за свалянето на килограми, но това може да се постигне много по-физиологично с намаление на количеството на приеманата храна, увеличение на физическата активност. Ако човек е с някакво бъбречно заболяване, КЕТО режимът значително ще доувреди бъбреците. Гладуването също не се препоръчва при установено вече заболяване на бъбреците.

- Обратими ли са тези увреждания, причинени от неправилно хранене и прекомерно приемане на добавки?
- Зависи от продължителността. Ако 5 години във фитнеса младият човек взема ветеринарни дози витамини или протеини, бъбрекът не боли и той не знае, че има болни бъбреци. На петата година, когато дойде с повишен креатинин, това вече означава, че е останала под 50% от бъбречната функция. Останалите 50% и повече процента са се стопили абсолютно подмолно и безсимптомно. Тогава борбата е да съхраним останалата бъбречна тъкан. Затова съветвам активно спортуващите хора, ако приемат допълнително хранителни добавки, поне веднъж годишно да си правят изследване на креатинин, пикочна киселина и урина. Общо тези изследвания струват не повече от 10 лева, така че всеки, който може да си позволи да ходи на фитнес, без проблем ще ги даде. А тези изследвания могат да насочат лекаря, че започва някакъв проблем с бъбреците.

- А възрастта има ли отношение към увреждането на бъбреците?
- На възрастния човек косата му е бяла, кожата му е с бръчки, сърцето - уморено. Не можем да очакваме, че бъбрекът е някакъв екзотичен орган, който не е подвластен на времето. При нас ежедневно идват възрастни хора с влошена бъбречна функция. Майсторството е да разбереш дали това е бъбрек, който е здрав, но е остарял, или е болен, стареещ бъбрек. Болният трябва да се лекува. Стареещият бъбрек е физиологично състояние, при което няма какво да лекуваме. Непрекъснато повтарям на специализантите, че това е много тънка линия. От 40 г. нататък бъбречната функция спада с 1 единица годишно. Ако болният е на 80 години, от възрастта с 40 единици ще му е спаднала бъбречната функция, което ще се отрази като повишен над нормата серумен креатинин.

- Има ли някаква профилактика за възрастните хора, някаква диета, с която максимално да запазят бъбречната си функция?
- Точно обратното е. Последните препоръки са, че при възрастния човек е особено важно да се запази хранителния си режим. Например, един човек на 80 години, той намалява храненето по много причини - да не говорим за икономическата в България, няма възможност да си купи качествена храна, страда от депресия, близки са починали, има проблем със зъбите, има проблем с вкусовите рецептори и затова възрастните солят повече храната, често има проблем с гастроинтестиналния тракт. Тоест, този човек по принцип не е с пълноценно хранене. Но възрастните хора са много изпълнителни. Ако им забраним дадена храна, какво става: пациентът има сърдечни оплаквания и кардиологът му казва да не яде мазнини и сол; да, но човекът има и възрастов диабет и ендокринологът му забранява да приема въглехидрати; нефрологът вижда, че е леко повишен креатининът и му забранява да приема белтъци. И какво остава? Възрастният човек не само, че не му се яде по принцип, но той не може да яде мазнини, не може да приема въглехидрати, белтъците са вредни за него и изпада в малнутриция - недохранване, и то причинено от нас - лекарите. Защото колегите не гледат общото състояние на възрастния човек, а всеки гледа само неговата област. Затова основната препоръка, която излезе като гайдлайн, е да се запази хранителният статус на болния. Имала съм толкова случаи в практиката си. Близките на възрастния човек, който има леко повишен креатинин, са видели в интернет, че не трябва да приема белтъци. Бабата минава на картофи и ориз и започва да слабее, защото всеки, оставен само на картофи и ориз, ще започне да слабее. Гледам я, много слаба и я питам: „Кажете ми какво ви се хапва?“. Тя ми отговаря „Едно кебапченце“. Аз ѝ казвам: „Ами иди и си купи, нищо няма да ти стане!“. Тогава тя се обърна към дъщеря си: „Видя ли, докторката какво ти каза, мога всичко да си ям!“. Нека не се ограничават възрастните хора! Намаляването на мускулната маса по световни литературни данни е пряко свързано с по-висока смъртност. Ако искаме да убием по-бързо нашият близък, създаваме му един сериозен рестриктивен режим и той много скоро няма да е между нас.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 74 гласа.

Свързани новини