8 Август, 2024 09:04 4 421 42

Какво трябва да знаем, когато мъж има две X хромозоми, а жена – X и Y? Проф. Савов пред ФАКТИ

  • савов-
  • професор-
  • хромозоми-
  • генетика-
  • бокс-
  • различни

Една жена с различни хромозоми без асистирана репродукция не би могла да има деца, казва медикът

Какво трябва да знаем, когато мъж има две X хромозоми, а жена – X и Y? Проф. Савов пред ФАКТИ - 1
Снимка: Официален сайт Майчин дом
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво трябва да знаем, когато лице от мъжки пол да има две X хромозоми, а от женски пол – X и Y. Темата стана много коментирана, след като Международният олимпийски комитет (МОК) допусна до участие две състезателки до Игрите в Париж в бокса при жените - алжирката Имане Хелиф и Лин Ю-Тин от Тайван, въпреки че има съмнение за биологичния им пол. И двете имат завишени нива на тестостерон и са се провалили на половия тест през миналата година, заради което не са били допуснати до участие на Световното първенство по бокс от Международната боксова федерация. Това предизвика голям скандал на Олимпийските игри във Франция. Включително и ние сме ощетени, защото Ю-Тин се изправи срещу нашата Светлана Каменова и я победи. По темата пред ФАКТИ говори проф. Алексей Савов - началник на Националната генетична лаборатория.

- Проф. Савов, колко рядък природен феномен е лице от мъжки пол да има две X хромозоми, а от женски пол – X и Y?
- Това са възможни, но редки състояния. И предвид това, че наистина са редки състояния, в цифри имаме данни, че приблизително един на 25 000 мъже би могъл да бъде роден с две Х хромозоми, а една на 25 000-30 000 жени с X и Y.

- Разбира се, поводът да си говорим за хромозоми е скандалът относно половата идентичност на боксьорите Иман Халиф (Алжир) и Лин Ю-тин (Тайпе). Обърканите хромозоми как влияят на организма и дават ли предимство в спорта – издръжливост, сила...
- Определено физическите показатели на индивиди, които са с объркани или поне различни от очакваните хромозоми, могат да имат някои отклонения. Какво имам предвид. При мъжете с две Х хромозоми нивата на тестостерон ще са значително по-ниски, въпреки че външно погледнато хабитуса им, външните полови белези си отговарят абсолютно на мъжки пол. Що се отнася до жените с Х и Y хромозоми, там нещата от медицинска гледна точка са по-сложни. Въпросът е защо, ако има налична Y хромозома, тя не обуславя мъжки пол. Какъв е проблемът? В оформянето на мъжкия пол участват, както гени върху Y хромозомата, така и гени върху другите хромозоми. Например, ако има генетичен дефект, който засяга андрогенния рецептор дори да има налична Y хромозома, която да регулира продукцията на тестостерон, рецепторът за тестостерон, който се контролира от друг ген няма да отговаря на него и още в ембрионалното развитие полът ще се оформи като женски. Това състояние е известно като "Синдром на андрогенната нечувствителност".

Тук обръщам внимание , че при тези жени се очаква нивото на тестостерон да е високо и да е в границите каквото обикновено е при мъжете.

Друга възможна причина за разстройство в половото развитие е да има дефект в самия ген, участващ в определянето на мъжки пол намиращ се върху Y хромозомата. В тези случаи жените с X и Y хромозома ще имат нива на тестостерон, характерни за женския пол. Ако приемем, че тестостеронът е ключов фактор, на база който ще се развива мускулатурата, костната система, начина, по който един мускул ще издържа на натоварване, тогава свойства като бързина, сила и т.н. очевидно ще бъдат различни. Не съм специалист в областта на спортната медицина, за да мога с конкретен пример да кажа до каква степен по-високите нива на тестостерон биха дали преимущество на една жена спортист независимо какви са източниците на повишен тестостерон на тази жена. Допускам логично, че преимущества определено ще има.

- Най-често кога се открива това нещо, кога се сблъсквате с такива странности…
- Ние се сблъскваме единствено в рамките на решаване на медицински проблеми при двойки с инфертилитет. Примерът е много прост. Както мъжете с две Х хромозоми, така и жените X и Y хромозоми имат проблем с репродукцията. При мъжете проблемът се изразява в това, че спермограмата е със силно влошено качество и най-често не се откриват функционални сперматозоиди. Търсейки отговора на този медицински проблем, една от стъпките е да направим изследване за хромозоми. В редки случаи - в моята 30-годишна практика се сещам за два-три подобни случая, установяваме, че при мъжа има наличие на две Х хромозоми. При жените нещата стават видими по-раничко. Момичетата с Х и Y хромозома от раждането и през цялото детство се развиват нормално с типично поведение и характеристики за женски пол.

Когато стигнат до пубертета, при тях не се появява менструация.

В тези случаи се назначават ендокринологични изследвания, гинекологични прегледи и генетичен тест за хромозоми. Ако се установи, че момичето има Х и Y хромозоми, това дава отговор за причината за репродуктивните проблеми.

- А как си обяснявате неиздържан тест за пол, както твърдят от Международната боксова асоциация, че двете са спрени от Световното първенство в Доха миналата година?
- Като генетик тест за пол си го обяснявам по следния начин. Проверката на пола исторически е минала през няколко стъпки. Първото е проверка на външните полови белези. Ако искаме да видим един мъж дали е мъж и една жена дали е жена, се проверяват външните видими полови белези. Възможно е в някои случаи да видим девиации, които да не вкарват съответни индивиди в типичната категория мъж или жена. Нещо липсва или е по-особено при външните полови белези. При дамите би могло да се направи изследване, за да се види дали има налична матка и яйчници. В днешно време с един ехографски преглед това не представлява някакъв проблем.

- Това е нещо рутинно?
- Да. Възможно е и без да има връзка с половите хромозоми да има различни аномалии на вътрешните полови органи - матка и яйчници. Но да се върнем на тестовете за пол - те започват още през 40-те години на миналият с физически преглед удостоверяващ пола. По- късно в края на 50-те години започва да се използва тест на половите хромозоми. Този подход е бил далече по приемлив от физическите прегледи, но макар и в редки случаи резултатите от теста не могат да се тълкуват еднозначно.

- Кога може да се забележи поведенческа разлика в поведението на мъже и жени с нетипични хромозоми?
- Аз ви уверявам, че чисто поведенчески мъжете с две Х хромозоми не отстъпват по никакъв начин, на който и да е мъж с X и Y хромозоми. Както и жените с Х и Y хромозома не отстъпват, на която и да е жена с две Х хромозоми. Друг тест при спортистите е свързан с нивата на тестостерон. Има значителна разлика в границите на тестостерона при мъжете и жените, като при мъжете той е поне около 8 пъти по-висок. Необичайно високи нива на тестостерон при една жена могат да се наблюдават и по други причини, без да е свързано с половите хромозоми. Например, наличие на поликистозни яйчници или вродена надбъбречна хиперплазия.

Реално нито един от възможните и прилагани тестове не е абсолютно еднозначен.

В този ред на мисли трябва правилата, които се приемат от една спортна организация - кои тестове ще се считат за меродавни, за да определят и съответно да категоризират индивидите по отношение на пол, трябва да са много ясно разписани и да лежат на категорични аргументи. Като всичко това трябва да се базира на съответните проучвания по отношение на достоверността, на който и да е от тестовете. Очевидно е, че универсален тест няма. Сега това, което се случва на Олимпийските игри, е любопитен случай, но не бих го нарекъл скандален. Нямам никакви предположения, защото липсва информация на какъв тест са били подложени, какви са данните от тези тестове и т.н.

- Една жена с Х и Y хромозоми не може да има деца или трудно може да има деца?
- Такива жени без асистирана репродукция не биха могли да има деца, защото яйчниците им не функционират правилно и липсват яйцеклетки. Не рядко матката е недоразвита. Ще спестя подробности, но при такова момичета е препоръчително да се приложи хормонална терапия в пубертета, за да се развият вторични полови белези. При някои от жените се постига дори менструация. Има докладвани случаи и на постигната бременност с донорски материал.
Искам да споделя още един рядък и интересен случай на девиации в половото развитие. Екипа на Национална генетична лаборатория има собствени проучвания в тази насока. Това състояние се нарича „5 алфа редуктазен дефицит“ и засяга метаболизма на тестостерона. Момчетата, които имат този генетичен дефект, се раждат с доста сходни, дори почти идентични на жените външни полови белези, които могат да останат незабелязани в кърмаческа и детска възраст. В генетично отношение те са с нормални мъжки полови хромозоми, вътрешните полови белези са типично мъжки, но след раждането тестисите остават в коремната кухина. Интересно е как ще бъдат регистрирани тези момчета - най- вероятно като момичета. И е важно да се обърне внимание на тяхното поведенческо развитие през детството. Дали ще се социализират като момичета, или ще покажат по-различни характерни за момчетата интереси.

Когато се стигне до пубертета в тялото се задействат други механизми и при тях започва "вирилизация" т.е. развитие на мъжки белези.

Оформят се мъжки външни полови белези - ръст, глас, полови органи и т.н.т. Замислям се тогава от каква подкрепа се нуждаят тези хора, за да разберат и приемат случващото се с тях. Разгледаните случаи показват колко сложни и различни механизми участват в определянето на пола. За това говорим за биологичен, генетичен, социален пол. Надявам се, когато се обсъждат подобни теми, обществото да приеме, че всички тези състояния са обясними отклонения в човешката биология и да се отнася към тях с разбиране.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Професоре, а я кажи

    40 3 Отговор
    Какви правиш с тия жени когато имат и пениси?

    Коментиран от #33

  • 3 Ако е генетично заболяване

    46 2 Отговор
    Защо не участват на параолимпийски игри?
  • 4 Толкова ли имаш, Ганя?

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "Какво трябва да знаем,":

    Мисля, че малко се надценяваш и си добавяш още една.
  • 5 Пич

    46 10 Отговор
    Егати и жалкия професор !!! Те го питат за жените , той върти за мъжете !!! На гейовете и пропагандата им е гейска !!!

    Коментиран от #42

  • 6 Споко...

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Какво трябва да знаем,":

    На тебе ти изливат много клетки във влизалишето ! Язък че баща ти се е радвал за син !
  • 7 КОЙ

    44 2 Отговор
    А какво значи ако един мъж има хромозоми и ДНК на свиня?
    Това разстройство ли е и опасно ли е ако влезне в политиката?
    Само питам...да не си помисли някой, нещо...

    Коментиран от #11

  • 8 Гледа се дали има

    22 2 Отговор
    Единица с топки между краката и дали има нула между краката
    Всичко е бинарно 1,0
  • 9 Радо

    25 5 Отговор
    Професорът и той май с две еднакви хромозоми.

    Коментиран от #15

  • 10 Нобел му дайте

    33 3 Отговор
    Поредният професор обяснява как бялото може да се нарича черно, ако на някого му чернее в главата. Как имат лице тези хора да излязат и да дрънкат дивотии?
  • 11 Слагат го в

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "КОЙ":

    Списъка Магнитски.
  • 12 Професор Хромозомов

    30 3 Отговор
    Оримпиадата започна да се превръща във фрийкшоу, цирк и Евровизия. На следващата сигурно ще участват Батман, Супермен, Хълк и индивиди с ХХХL хромозоми. И то в някой женски турнир.
  • 13 Язе

    25 0 Отговор
    Не съм специалист в областта на спортната медицина, за да мога с конкретен пример да кажа до каква степен по-високите нива на тестостерон биха дали преимущество на една жена спортист
    ----------
    Като не е специалист да не се изказва неподготвен. Защо мислите, че има допинг контроли при спортистите? Ами ако някоя жена е наблискана с тестостерон дали няма да й спрат правата да се състезава?
  • 14 Бъзиктар

    23 3 Отговор
    Да пожелаем на професора снаха с XY хромозоми,да и се радват на красотата.
  • 15 Левада

    7 19 Отговор

    До коментар #9 от "Радо":

    Човекът се опитва да обясни като за малоумнци като теб. Но ти едва ли си прочел всичко. Много е дълго.
  • 16 Госあ

    16 1 Отговор
    оффф тия лекари с техните лакърдии, всеки анализ дава абсолютно точни резултати за това, към което е насочен. Като направиш хромозомен тест и премериш тестостерона и не е нужно некой лекар да ми разяснява генетиката. Без молекулярно-биологичните подходи и машините, медицината е просто една шарлатания. А Генетика е молекулярно-биологична дисциплина. Ай да започнат да се занимават със свойствени неща.
  • 17 ТЕСТВАТ ТЕ ГЛУП.КО

    13 1 Отговор
    дЖ..НДЪРидеологията беше измислена преди ПОВЕЧЕ ОТ 40 ГОДИНИ ЗА НАМАЛЯВАНЕ ЧИСЛЕНОСТТА НА НАСЕЛЕНИЕТО НА ЗЕМЯТА, !!!!!!!! КОЙТО СЕ ИНТЕРЕСУВА МОЖЕ ДА НАМЕРИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА ОЩЕ ОТ ПРЕДИ 30 - 40 ГОДИНИ!!!!

    АКО ТЕЗИ МОМИЧЕТА БЯХА БОЙКОТИРАЛИ ОЛИМПИАДАТА, ВСИЧКО ЩЕШЕ ДА Е РАЗЛИЧНО, НО ЗАРАДИ ПАРИ ТЕ ТЪРНПЯТ ТАЗИ ГАВРА СЪС СПОРТА И ЖЕНИТЕ, ЗАЩОТО ВСЕ ПАК ИМ СЕ ПЛАЩА! А И КАК СЕ РИТА СРЕЩУ РЪЖЕН!?
    ДВАМАТА МЪЖЕ ВСЕ ПАК ЩЕ СТАНАТ ШАМПИОНИ В ЖЕНСКИЯ СПОРТ В СЪОТВЕТНИТЕ КАТЕГОРИИ, ТАКА ИМ Е СВЕДЕНО НА ОРГАНИЗАТОРИТЕ, НО Е - ГАВРА С ЖЕНСКИЯ СПОРТ В ПАРИЖ!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 18 Механик

    23 0 Отговор
    Да, ние се отнасяме с рзбирне към тия проблеми, обаче не рзбираме защо е допуснато МЪЖ да бие жена пред цял свят?!
    Да, ние нямаме нищо против тия хора, но щом не е нито мъж, нито жена, значи трябва да се напрви олимпиада за такива. Те там ще са си развностойни и всичко ще е честно.
    Не може по всячеки начин да ни накарате да премем ненормалното за нормално, ако ще да го облечете в каквито си искате латински, медицински и философски понятия.
    Категория ЖЕНИ е за жени. Категория МЪЖЕ е за мъже. Тоест за хора с твърда полова индентичност, а не за такива за които е спорно точно какво са и се налагат компромиси.

    Коментиран от #29

  • 19 КОМЕНТАР

    15 0 Отговор
    тоя плещи пълни глупости - нает от поръчители - в спорта има правила не може мъж с мъжки хромозоми , полови хормони и сила да се състезава в женска дисциплина, защото има силово пеимущество!!!!! състезанието не е РАВНОСТОЙНО И РАВНОПОСТАВЕНО!!!!!!!!!!!
  • 20 Като го гледам това

    5 0 Отговор
    Се питам с какви хромозоми е?

    Коментиран от #21

  • 21 Механик

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "Като го гледам това":

    Хромозомите му не знам какви са, ама от далеко си личи, че много си пада по алкохола.

    Коментиран от #39

  • 22 0001

    2 0 Отговор
    И като Ви се изнесе лекция сега прочелите я да приготвят по 1000 лева. Здравето е безценно а знанието за здравето още повече.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Пийпинг ТОМ

    6 0 Отговор
    Има всякакви мутации , изкривявания и отклонения от нормата ! Възможно е !
    Но нека това малцинство да не вдига шум до небесата , че са онеправдани и дискриминирани. Имат право да живеят , да работат , на образование , да гласуват. Никой нищо не им забранява. Но да имат претенции , все едно , че те са ЕДИНСТВЕНИ и НЕПОВТОРИМИ , че трябва да са привилегировани.....Стига !
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Госあ

    7 0 Отговор
    Съвсем нормално беше да натиснат спорта, защото там има ясно разграничение - като съблекалните и тоалетните - мъже/жени. Никаква изненада. А въпреки че ни най-малко не съм привърженик на християнските догми, все пак и там има разделение, та тая олимпиада е еманация на неопределените и с откриването си и с тия двамата боксьори. еврейщина. Защото в квантовата механика, принципа на вълново-квантовия дуализъм си е много определен - или ще разглеждаш фотона като частица или като вълна, за да го измериш. Всичко може да се измери, пола - най лесно. Тоо не го знам по какво е специалист, защото по генетика не може да бъде, след като е лекар, но ако така лекува - с неопределени диагнози, каквото и да лекува, нема да отида на преглед при него - гаранция !
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ....

    1 6 Отговор
    Някои африкански диваци преследват и убиват албиносите. В момента ние сме същите гадове с хора, които са се родили така и са напълно нормални.

    Коментиран от #34

  • 29 Госあ

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Механик":

    Ми като са неопределени, що не ги туриха при мъжете са се бият ? А това тръгна от простите феминистки. Нека им сега, да ги маризят. Нали намилат постоянно че сме били еднакви. Да омешат направо всички и мъже и жени в спорта и проблема им е решен 💁 Защото и в науката ди направиха нек’ви смешни фондчета и наградки - жени в науката, лореал и сек’ви подобни. Що за дискриминация ? Жените с голям принос в науката се броят буквално на пръсти ! Колко изобретател’ки и на какво има ? На вибратора. Ако пак не е мъж на който му е писнало жена му, да му налита непрекъснато 😂
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Професоре

    8 0 Отговор
    Кратко и ясно, когато имаме XY хромозома нямаме жена, имаме неосъществен мъж поради Дефект! Това не е жена, нещо като нищо
  • 32 МНЕНИЕ

    5 0 Отговор
    Още проф.д-р А.Форел, преди 100 години е написал Хората се РАЖДАТ мъже, жени или хермафродити...
  • 33 бай Даньо

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Професоре, а я кажи":

    Лелеййй, гледах предаване в ютуб... наистина пенисите им ще дойдат по-големи от моя бе, и изхвърлят
  • 34 Определение за

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "....":

    нормалност няма.За норма се възприема това,което количествено е преобладаващо.Генните мутации не са норма,а отклонение от нормата.По тази причина има диагностика на генетичните заболявания,да,заболявания.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Аз знам така.

    7 0 Отговор
    Има ли човек х- й и т----и значи е МЪЖ.Какви хромозоми,какви пет лева?
  • 38 Да та е97а у професора

    0 0 Отговор
    Не знаел дали високия тестостерон при жените им давал преимущество.... Да се чудиш и неначудиш защо има допинг тестове. Да пази и да варди от професори!
  • 39 Хромозомите му са

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Механик":

    С2Н5ОН
  • 40 Бай Тошо

    1 0 Отговор
    Абе, обЯсни ни ни кат на прости ора: Те тия двамата боксьори имат ли шУн.ди или немат? Имат ли матки или нЕмат? Имат ли яйчници, гърди и Цикъл, или Немат? Мани тия хромозоми и хормони.
  • 41 Гост

    1 0 Отговор
    Защо не ги прегледа генеколог, щом има съмнения. То на летището при съмнения могат да те съблекат, а тука "предполагаме, че са жени".
  • 42 Много сЪ нЪгли юдей-америку слугите

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    Не върти за мъжете ами за "за това говорим за биологичен, генетичен, социален пол". Лека рекламка на една вече забранена в нашите училища екстремистка политика.