Last news in Fakti

17 Март, 2023 13:18 14 716 27

Как си увреждаме бъбрека, но без да знаем? Нефрологът проф. Боряна Делийска пред ФАКТИ

  • професор-
  • делийска-
  • боряна-
  • бъбреци-
  • билки-
  • диети-
  • увреда

Защо понякога с прием на билки човек си мисли, че си помага, а всъщност си вреди…

Как си увреждаме бъбрека, но без да знаем? Нефрологът проф. Боряна Делийска пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Скоро отбелязахме Световния ден за борба с бъбречните заболявания. Доказано е, че след 10 години хроничните бъбречни заболявания ще излязат напред и ще станат петата причина за смъртност в световен мащаб и дори ще изпреварят диабета. Разговаряме с проф. Боряна Делийска, един от най-опитните нефролози в България, от Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ, за факторите, които допълнително може да увредят бъбрека. Но не тези, които всички познаваме и с които малко или много се съобразяваме, а онези, скритите, които ни „изненадват в гръб“. Когато човек мисли, че си помага, а всъщност си вреди…

- Проф. Делийска, нека си поговорим за по-малко известните фактори, които увреждат бъбреците….
- Всички знаем, че ако човек има хипертония, диабет, някакво първично бъбречно заболяване, задължително се проследява бъбречната функция. Но има няколко фактора, които не са толкова популярни сред населението, които също могат да доведат до значими изменения на бъбреците. Понякога хората мислят, че като пият нещо си помагат, а всъщност си вредят. Едно от скритите неща, които могат да увредят бъбрека, са билките. Дълбоко уважение към билкарите, които знаят коя билка как се приготвя. Целокупният български народ няма тези познания. Истината е, че приготвени по неправилния начин, в неправилната пропорция или комбинация, билките могат да бъдат токсични. Имах пациент, който взимаше по едно и също време 12 вида билки и добавки, включително смола, бял трън, тамян и т.н. Когато дойде при нас, бе в много увредено състояние.

- На какво се дължи това?
- Част от билките, които консумираме, са вносни и са заразени с различни токсини, тъй като не подлежат на контрол, ако ги сравним с други стоки. Освен това отвсякъде ни обясняват колко са полезни билките. При начална форма на някои заболявания, това наистина е така. Но при напреднало заболяване, ролята им е ограничена. Освен това никой не изследва взаимодействието между различните билки и хранителни добавки. Понякога те взаимно се потенцират. Никой не може да каже билката Х и билката У как действат с билката Z. Едната е много добра за едно заболяване, другата – за друго, но какво става като се комбинират? Фармацевтичните изследванията в тази област са много оскъдни. От друга страна, ако пациентът взима някакви медикаменти, билките могат да засилят или значително да отслабят ефекта му, което е неблагоприятно. Има ензим в черния дроб, през който лекарствата се метаболизират, за да се усвоят от организма. Част от билките също се метаболизират от този ензим и ако той се блокира, дори и лекарството, което
вземаме, да е в нормална доза, то може да стане дори токсично.

- Има ли конкретни билки, за които е доказано, че имат вредно въздействие върху бъбреците?
- Напоследък много се говори за жълтия кантарион. Той фигурира като противопоказание в листовката за пациента на много лекарства и се препоръчва да не се полза едновременно с някои медикаменти. Причината е, че при него е доказано, че може да блокира преработката и усвояването на лекарството. Сходен е случаят с грейпфрута, метаболизиращ се през същия ензим в черния дроб. Тъй като списъкът на медикаменти е дълъг, обикновено съветвам болните да не ядат и да не пият сок от грейпфрут, ако се лекуват с независимо какви медикаменти. Да, билките са полезни за някаква много начална форма на заболяване, но в никакъв случай не препоръчвам да се консумират по 7-8 наведнъж и особено в комбинация с лекарства. Различните хранителни добавки и билки имат различни неблагоприятни странични ефекти, като някои от тях повишават разреждането на кръвта, други намаляват ефикасността на лекарствата и т.н. Това обаче никъде не го пише. А те често се консумират от възрастни хора, които страдат от доста хронични заболявания и приемат различни групи медикаменти.

- Какво, освен билките, се отразява на функцията на бъбреците?
- Друг фактор, увреждащ бъбреците, който касае младите хора, са добавките при активно спортуващите. Установено е, че високопротеиновите диети увреждат по различни механизми бъбрека и се свързват с поява на хипертония, отлагания на калций в бъбреците, нефролитиаза и др. Прекомерният прием на протеини може да увреди бъбреците и на напълно здрав човек. Да не говорим за анаболите, които не само поразяват бъбреци, но и почти всички органи. Много масово се взема креатин, ветеринарни дози витамин Е, витамин А и Д, протеинови добавки, енергийни напитки, които също могат да навредят на бъбреците. Така че препоръчвам да се спортува активно, но с нормално хранене, защото на това, с което се прекалява, организмът ни ще реагира. Лошото е, че бъбрекът не боли, когато започва да се уврежда. Човек дори не подозира, че вече е с хронично бъбречно заболяване! Фитнесът е чудесно нещо, но нека не се превръща в мания!

- Какво е мнението ви за популярния напоследък КЕТО режим?
- Нека да гледаме какво ни казва природата. Ако можехме да ядем само белтъчини, едва ли щяха да съществуват мазнини, въглехидрати. Да, КЕТО режимът много помага за свалянето на килограми, но това може да се постигне много по-физиологично с намаление на количеството на приеманата храна, увеличение на физическата активност. Ако човек е с някакво бъбречно заболяване, КЕТО режимът значително ще доувреди бъбреците. Гладуването също не се препоръчва при установено вече заболяване на бъбреците.

- Обратими ли са тези увреждания, причинени от неправилно хранене и прекомерно приемане на добавки?
- Зависи от продължителността. Ако 5 години във фитнеса младият човек взема ветеринарни дози витамини или протеини, бъбрекът не боли и той не знае, че има болни бъбреци. На петата година, когато дойде с повишен креатинин, това вече означава, че е останала под 50% от бъбречната функция. Останалите 50% и повече процента са се стопили абсолютно подмолно и безсимптомно. Тогава борбата е да съхраним останалата бъбречна тъкан. Затова съветвам активно спортуващите хора, ако приемат допълнително хранителни добавки, поне веднъж годишно да си правят изследване на креатинин, пикочна киселина и урина. Общо тези изследвания струват не повече от 10 лева, така че всеки, който може да си позволи да ходи на фитнес, без проблем ще ги даде. А тези изследвания могат да насочат лекаря, че започва някакъв проблем с бъбреците.

- А възрастта има ли отношение към увреждането на бъбреците?
- На възрастния човек косата му е бяла, кожата му е с бръчки, сърцето - уморено. Не можем да очакваме, че бъбрекът е някакъв екзотичен орган, който не е подвластен на времето. При нас ежедневно идват възрастни хора с влошена бъбречна функция. Майсторството е да разбереш дали това е бъбрек, който е здрав, но е остарял, или е болен, стареещ бъбрек. Болният трябва да се лекува. Стареещият бъбрек е физиологично състояние, при което няма какво да лекуваме. Непрекъснато повтарям на специализантите, че това е много тънка линия. От 40 г. нататък бъбречната функция спада с 1 единица годишно. Ако болният е на 80 години, от възрастта с 40 единици ще му е спаднала бъбречната функция, което ще се отрази като повишен над нормата серумен креатинин.

- Има ли някаква профилактика за възрастните хора, някаква диета, с която максимално да запазят бъбречната си функция?
- Точно обратното е. Последните препоръки са, че при възрастния човек е особено важно да се запази хранителния си режим. Например, един човек на 80 години, той намалява храненето по много причини - да не говорим за икономическата в България, няма възможност да си купи качествена храна, страда от депресия, близки са починали, има проблем със зъбите, има проблем с вкусовите рецептори и затова възрастните солят повече храната, често има проблем с гастроинтестиналния тракт. Тоест, този човек по принцип не е с пълноценно хранене. Но възрастните хора са много изпълнителни. Ако им забраним дадена храна, какво става: пациентът има сърдечни оплаквания и кардиологът му казва да не яде мазнини и сол; да, но човекът има и възрастов диабет и ендокринологът му забранява да приема въглехидрати; нефрологът вижда, че е леко повишен креатининът и му забранява да приема белтъци. И какво остава? Възрастният човек не само, че не му се яде по принцип, но той не може да яде мазнини, не може да приема въглехидрати, белтъците са вредни за него и изпада в малнутриция - недохранване, и то причинено от нас - лекарите. Защото колегите не гледат общото състояние на възрастния човек, а всеки гледа само неговата област. Затова основната препоръка, която излезе като гайдлайн, е да се запази хранителният статус на болния. Имала съм толкова случаи в практиката си. Близките на възрастния човек, който има леко повишен креатинин, са видели в интернет, че не трябва да приема белтъци. Бабата минава на картофи и ориз и започва да слабее, защото всеки, оставен само на картофи и ориз, ще започне да слабее. Гледам я, много слаба и я питам: „Кажете ми какво ви се хапва?“. Тя ми отговаря „Едно кебапченце“. Аз ѝ казвам: „Ами иди и си купи, нищо няма да ти стане!“. Тогава тя се обърна към дъщеря си: „Видя ли, докторката какво ти каза, мога всичко да си ям!“. Нека не се ограничават възрастните хора! Намаляването на мускулната маса по световни литературни данни е пряко свързано с по-висока смъртност. Ако искаме да убием по-бързо нашият близък, създаваме му един сериозен рестриктивен режим и той много скоро няма да е между нас.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 73 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 калинчо

    23 9 Отговор
    защо вадите претоплени манджи от архива ви вместо да пуснете друга нова по конкретна статия на тази тема
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ЕЛЕМЕНТАРНО УОТСЪН☝

    10 4 Отговор
    БАБАТА ИМА
    ГАРСОНИЕРА
    В ЛЮЛИН 11,🤔И ЛОЗЯ В МЕЛНИК

    Коментиран от #26

  • 4 изключително

    32 3 Отговор
    полезен коментар на проф. Боряна Делийска относно бъбречното здраве, много хора трябва да си направят своите изводи, и да си запазят живота и здравето, черният дроб и бъбреците са пречиствателната станция на нашия организъм, почнат ли да боледуват, боледува целия организъм, и не рядко се стига до летален изход.

    Коментиран от #8

  • 5 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 3 Отговор
    Благодаря много Полезно
  • 6 СЪГЛАСЕН

    35 1 Отговор
    С ДОКТОРА. ХОРАТА ПРЕДИ МНОГООО ВРЕМЕ СА КАЗАЛИ: ЯЖ ПИЙ И СИ НОСИ НОВИТЕ ДРЕХИ. ЗА ПИЕНЕТО В ГРАНИЦИ.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 3 Отговор

    До коментар #4 от "изключително":

    Вече взех да се притеснявам, че съм още жив....Нещо не е наред при мен ли, какво ли???
  • 9 Дааааааам

    14 5 Отговор
    Народът до толкова е повярвал на родната медицина и особено фармация, че втората наистина я грози фалит. Това се дължи на горчив опит. Сега са изтъпанили поредната баба Радка, да им лови заблудени души, наивници.

    Коментиран от #25

  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    30 5 Отговор
    Бъбрека е най сложно устроеният орган в човешкото тяло.Няма билка,освен някой Отровни ,която да го разбалансира.Бъбреците се увреждат от прием на някой обезболяващи лекарства и най много от риене на Безалкохолни!Урината и Уринотерапията е много важен фактор в борбата на организма за справяне със смъртоносни болести!Няколко думи за Грейпфрут и особенно червения.При химиотерапия се забранява,но не съм убеден,че е ПРавилно.Говоря за Немска медицина,която е влязла,четейки тук и в бг.Сега за Жълтия кантарион.......Това според мен е съвсем погрешно,него кантариона го слагат също като опасен при техните химиотерапии,които не мога да не отбележа,когато са направени в .......не бг клиники ,а в германия имат много добър резултат в смисъл на излекуване.Казвам за бг....Защото тук делят ....пациентите........Някой пациенти и в бг,се лекуват така както се лекува всеки пациент в Германия.Ако искате здрави бъбреци.Яжте,земна ябълка,сезонни бг плодове и пийте бира!Знайте едно........Човек както и да живее......Пада на тротоара и отива при травматолозите......Гледайте си в краката.......
  • 11 някой лекари изглеждат смахнати

    18 4 Отговор
    ако не бяха билките, досега да съм си отишъл в болки и агония ...редовно пия чайчета и бъбреците ми се чувстват добре, а възпалителните процеси се контролира....Има много успокояващи нервната система билки, сърцето, стомаха (за киселини, против диярия и т.н)...тази жена не изглежа у ред...ако я питате за ковид рнк боклуците, бас държа, че ще ви сложи срещу десет лева ведна една и ще ви увери колко е "полезна"

    Коментиран от #21

  • 12 още малко ще кажат,че плодовете савредни

    18 3 Отговор
    опитаха се да обявят и розовото масло - елексир за кожата и кожните проблеми са токсично...в ес се опитат да забранят и всички добавки на билкова основа, дай им на тия само химия и отрови
  • 13 то хубаво "професор" ама...

    26 1 Отговор
    ... да започва с коментар, че билките са опасни за бъбреците и да дава пример за някой, който сам си решил да комбинира 12 билки. Има специализирани билкови комбинации за бъбреци, готови и в правилните пропорции. Само за пример 100 г от такава комбинация, което е за над месец всеки ден, струват 2,60 лв в билкова аптека и е по рецептура на истинските професори от едно време. Да кажат тези, които правят профилактика и употребяват такъв чай редовно, но аз не съм чел за странични ефекти.
    Не става ясно как лекува професорката, но вероятно ще те прати до аптеката за минимум сто лева за някакви таблетки. А за липсата на страничните ефекти на лекарствата е сигурна, защото производителя така каза. "Вервайте му", той няма интерес да лъже.
  • 14 БРАВО ДЪЛБОКО

    4 3 Отговор
    МИСЛЕЩ. ХАРЕСА МИ НАПИСАНОТО.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бил Гет

    25 2 Отговор
    Еееее с тез билки , ще разваляте далаверата на фармо мафията .
  • 18 Кето диета

    16 3 Отговор
    Звучеше интересно и правдоподобно, докато не спомена за Кето диетата и как трябва " да се ядат и мазнини, не само протеини". КЕТО ДИЕТАТА Е ВИСОКО МАЗНИННА. Мазнините е добре да са повече от протеините дори, за да се горят и преобръщат в енергия вместо бързите въглехидрати. Това брутално непознание на коментираната тема и то от ЛЕКАР, плаши и притеснява.
  • 19 прокопи

    24 1 Отговор
    Моят баща живее в Родопите и е на 92г. Сам си събира билките- кантарион, равнец, липа, мащерка, родопски чай и още 2-3 вида. Всяка сутрин по една чаша чай. Нито се е оплаквал от бъбреци, нито от каквото и да е. Привечер изпива и една бира. Да ми е жив и здрав! Учените глави са като фурнаджийски лопати. Една година- това е вредно, следващата година- това същото е много полезно. Колкото повече ги четете- толкова повече проблеми.
  • 20 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    17 0 Отговор
    Живота е ДВИЖЕНИЕ!!!Обездвижването е АД!!!!
  • 21 Селяндурите

    6 14 Отговор

    До коментар #11 от "някой лекари изглеждат смахнати":

    Винаги знаете повече от професорите ! Затова непрекъснато разширявате гробищата , защото сте стиснати , и се лекувате с чайчета. И счупен крак ли с билки лекувате ?!

    Коментиран от #24

  • 22 Уса

    4 1 Отговор
    Тук в сащ билките се отглеждат по нивите и се третират с химикали.Основния проблем за бъбреците обаче не са билките а настинките,качеството на водата,хранителните добавки под формата на билкови хапчета с минерали и бялата кристална захар чиито кристали полепват по бъбреците и им пречат да функционират правилно.Пиенето на вода след 22 часа също е проблем,но не толкова.Бялата захар е наркотик кристалите и не се разграждат
  • 23 Кую

    5 1 Отговор
    Сега се връщам от едни такива търговци. Пушиш ли? Не. Пиеш ли? Не. Ъъъ... плащай за изследвания, но само при еди кой си. Сложна работа. Ако човек не пие и не пуши, алхимици те се хващат за палците. Аз например изучавам умерено от дъжд на вятър историята на Винпрома, че да не ме боли тиквата сутрин. И десетина цигари, за да дразня ремаркето т. е. Жената.
  • 24 Кую

    9 0 Отговор

    До коментар #21 от "Селяндурите":

    Имаме си най-здравия труп със теб. Много късно, разбира се. Хората не винаги са имали Бигфарма и са оцелявали без да ги тровят за пари. Киселото зеле вредно ли е?
  • 25 Вая

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Дааааааам":

    Билките били токсични! Ами всички лекарства, които лекарите смело изписват? Ако човек си направи труда да прочете приложената листовка, лошо ще му стане от изброените странични действия! Всичко сътворено от днешната фармацевтична мафия минава през бъбреците.
    Билките били виновни!
  • 26 бай Гъдю

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ЕЛЕМЕНТАРНО УОТСЪН☝":

    На картофи и ориз!... :)
  • 27 инж технолог по хранене

    0 1 Отговор
    Нефроложката проф. Боряна Делийска е права,всички диети са вредни.