Last news in Fakti

2 Юни, 2023 13:03 6 646 9

Как се лепят разширени вени със секундно лепило! Пред ФАКТИ говори проф. Валентин Василев

  • валентин василев-
  • професор-
  • съдов хирург-
  • вени-
  • лепило-
  • бургас

Процедурата е подходяща при пациенти с варикозна болест, казва медикът

Как се лепят разширени вени със секундно лепило! Пред ФАКТИ говори проф. Валентин Василев - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За първи път в Бургас бе приложена нова техника за лечение на разширени вени – залепване с тъканно лепило. Материалът е съвсем нов и до момента не е използван в други болници в страната. Разликата с други подобни е в много по-бързото му действие. След процедурата пациентът си тръгва веднага и се връща към обичайното си ежедневие без период на възстановяване. Пред ФАКТИ по темата говори проф. Валентин Василев, началник на Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ – Бургас.

- Проф. Василев, разкажете повече за техниката „Веноблок“, която е нещо абсолютно съвременно?
- Самата техника наподобява прилаганата до момента склеротерапия, при която във вената се инжектира специален разтвор, който слепва съдовете и така вената се изключва от кръвообращението. Разликата между познатата склеротерапия и „веноблок“ е в материала, който е революционен по своята същност. Той действа в пъти по-бързо, слепването става веднага след инжектирането, за секунди, което е много щадящо за пациента. Най-просто обяснено – действа като лепилото „капчица“, което всеки познава и използва у дома. Знаете колко бързо се втвърдява то. Принципът е същият, но това лепило е биосъвместимо, отговаря на всички стандарти за безопасност на медицинско изделие.
Убеден съм, че този метод бързо ще замести всички съществуващи до момента начини на третиране на заболяването, включително лазерната аблация или стрипинга, при който вената буквално се изтръгва. Разбира се, при подходящите пациенти. Третираните от нас пациенти буквално станаха от масата и се прибраха вкъщи.

- При какви пациенти е подходяща?
- Подходяща е при пациенти с варикозна болест – т.нар. разширени вени, доказана с ехографско изследване. Може да се прилага както в началните фази на болестта, така и в по-напреднали. Вената трябва да е с диаметър около и над 5 милиметра, а пациентът да се оплаква от симптомите на болестта – да чувства изтръпване, умора в крайниците, чувство за тежест. При хора в много началните стадии, ако болестта не ги безпокои, не е необходимо. Може да се прилага няколко пъти, може да се прилага и след други методи – едната ни пациентка, например, вече е била третирана по друг начин в друга болница, но се връща при нас отново с оплаквания.

- Как се прави самата процедура?
- Процедурата може да се прилага и като амбулаторна процедура, защото няма разрези. Пациентът е в пълно съзнание. Легнал е на масата по гръб или по корем, в зависимост от мястото, което ще третираме. Прави се ехографски преглед, за да се установи точното място, където да се инжектира материалът. След това се прави местна упойка и с още едно убождане лепилото се вкарва във вената с помощта на катетър. Това е самата процедура. Ако се наложи да се залепи друго място, се прави ново убождане.

- Какви противопоказания има и колко продължава като време…
- Противопоказания няма, което е много добра новина за всички пациенти. Времетраенето е 10-15 минути, включително с предоперативната подготовка.

- Колко трябва да са големи вените, за да се приложи техниката?
- Вената трябва да е по-голяма от 5 милиметра в диаметър. Ако е по-тясна, няма смисъл, защото е твърде рано.

- Черпим опит от Турция. Как стана връзката с проф. Турхан Явуз?
- Участвахме в презентация на тази техника, по време на която стана ясно, че проф. Явуз има голям принос към внедряването ѝ в турските лечебни заведения. Има и описан резултат при над 500 пациенти, публикуван в английско медицинско списание. След това специалисти от моята клиника посетиха университетската болница, в която той работи. През декември миналата година отправихме покана да демонстрира техниката в УМБАЛ Бургас и ни трябваха няколко месеца той да освободи дата в графика си, за да организираме посещението му тук.

- Здравната каса поема ли процедурата?
- Има възможност процедурата да бъде извършена по клинична пътека, но Касата не поема стойността на самия материал, който се доплаща от пациента. Доколкото ми е известно, производителите правят опити това медицинско изделие да бъде включено в списъка с реимбурсираните от Касата изделия, но не съм наясно на какъв етап са те.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прецедент

    3 7 Отговор
    Аз ги лепя с плюнка

    Коментиран от #2

  • 2 С ТАЗИ НА....

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Прецедент":

    ...ЦОНЧО..💧
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Aлфа Bълкът

    1 4 Отговор
    Аз лекувам xeмоpoиди, един оплакал се пациент нямам☝️!
  • 5 истина ти казвам

    5 2 Отговор
    Как се лепят разширени вени със секундно лепило! Тубичка моментно лепило във нжелезарията 2лв. клиничнапътека 20000лв не е важно как ше се изкъпеш а боклук!
  • 6 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    6 3 Отговор
    И кое точно му е новото на тъканното лепило?
    Още преди 30 години имаше Каноконлит М, който си беше медицински,
    както показва буквата му, сега се среща като Каноконлит Б.
    По жезарските магазини има Каноконлит E, който е технически, за обща употреба...

    Коментиран от #8

  • 7 факти

    0 1 Отговор
    браво
  • 8 ИматеРазум

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.":

    Имате разум и си задавате въпроси, дано повече хора почнат да го правят ... че от много работа, хората само четата новини и въпроси грам не си задават, а българина по принцип е по-съмнителен. Да сме живи и здрави и ние и България, въпреки съгласуванията, въпреки политиката, въпреки посолствата...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.