Last news in Fakti

27 Май, 2024 09:03 2 416 97

Проф. Ингрид Шикова пред ФАКТИ: Никога не бива да забравяме, че ЕС е най-успешният мирен проект!

  • професор-
  • ингрид-
  • шикова-
  • избори-
  • европейски парламент-
  • европа

Все още говорим за България и Европейския съюз, а не за България в Европейския съюз, казва преподавателят

Проф. Ингрид Шикова пред ФАКТИ: Никога не бива да забравяме, че ЕС е най-успешният мирен проект! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Европа е наша, на гражданите. Когато го усетим това, ще отидем да гласуваме с пълното съзнание, че гласуваме за нещо, което е важно. Това споделя проф. Ингрид Шикова пред ФАКТИ. Потърсихме я за коментар предвид предстоящите избори „2 в 1“ на 9 юни, когато ще дадем гласа си и за българските представители в Европейския парламент. Ето какво още каза тя.

- Проф. Шикова, предстоят ни избори “2 в 1“, но националната темата някак измества темата за бъдещето на Европа. На 9 юни ще дадем вота си и за европарламент. Защо е важно да гласуваме и да изпратим български представители в европарламента…
- Най-краткият отговор на този въпрос е следният - трябва да гласуваме на европейските избори, защото България е член на Европейския съюз. Когато една държава стане член на Европейския съюз, тя несъмнено получава много възможности, но и големи отговорности. Осъзнаването на тези отговорности е първата стъпка към осъществяване на истинската европейска интеграция. Освен това европейската интеграция е трудно изкуство, което се нуждае от достатъчна доза съвършенство и опит. Членуването в Европейския съюз става все по-сложна задача, която изисква полагането на все по-големи усилия. Това е така, защото от една страна, качеството на управлението на отделните държави членки влияе върху постигането на общите интеграционни цели, а от друга, европейската интеграция влияе върху качеството на собственото им управление. От нашите представители в Европейския парламент очакваме да обясняват и да защитават интересите на България при оформянето и прилагането на политиките и амбициите на Европейския съюз. В съюз от двадесет и седем държави влиянието върху политиките се упражнява най-добре чрез партньорства. Поради това, изразяването на нашите позиции в ЕС изисква да изградим и засилим влиянието си в европейските институции, така че позициите на България да бъдат разбрани и отразени в политиките.

Нека не бъдем мълчаливи свидетели, а активни участници в интеграционните процеси.

Следва да се подчертае, че правомощията на Европейския парламент се увеличават и той вече заема своето важно място на съзаконодател заедно със Съвета, тоест с държавите членки. Неговата най-съществена функция е законодателна. Той одобрява бюджета на Европейския съюз. Парламентът разполага и с контролни правомощия, изслушва номинираните за членове на Европейската комисия и утвърждава цялата Европейската комисия. Тя отговоря пред Европейския парламент, защитава своите предложения пред него и му представя за обсъждане общ годишен доклад за дейността на ЕС. Европейският парламент може да гласува вот на недоверие на Комисията. Европейският парламент одобрява и международните споразумения, които сключва Европейският съюз. И най-важното -

ролята на Европейския парламент е много съществена, защото точно той е „гласът на гражданите“.

Благодарение на Европейския парламент, например, беше увеличен дългосрочният бюджет за 2021 – 2027 г. на програмата “Еразъм+“ с 2,2 млрд. евро, на програмата за научни изследвания „Хоризонт Европа“ с 4 млрд. евро, на програмата за здравеопазване – с 3,4 млрд. евро.

- Някак няма сериозна информационна кампания по европейските въпроси, въпреки че се въртят клипове по телевизията…
- Бих искала да видя истинска европейска кампания. Имената на Робер Шуман и на Жан Моне са останали в историята с това, че са проявили мъдрост и политическа смелост да направят първата крачка към обединението. Ето от такива хора имаме нужда и в момента – от лидери, които имат визия, които знаят какво трябва да направят, кога е политическият момент да го направят и как точно да направят. Жак Делор казваше, че за европейското обединение са нужни посока, сърце и отвертка – тоест да знаем какво искаме да постигнем в бъдеще, да бъдем сърцати и решителни, за да вървим по нелекия път, и да знаем с какви конкретни, практически стъпки да го направим.
За съжаление, когато европейските избери са съчетани с национални избори, фокусът е върху националните теми, а европейските остават на заден план.

А не трябва да бъде така – България е член на Европейския съюз и тя трябва да участва пълноценно в европейското изграждане.

Участвам в проект, посветен на младежите, които ще гласуват за първи път, осъществяван от Националното сдружение на Българските европейски клубове. При моите срещи с младите хора, наблюдавам у тях желание да научат повече за Европейския съюз, да разберат какво точно прави Европейският парламент, какви решения взима. Много важно е, според мен, обществеността да е по-добре информирана за това как функционира Европейският съюз. Грешка е, че липсва сериозна информационна кампания по европейските въпроси, включително и за еврото. Само клипове по телевизиите не решават въпроса с необходимостта от информиране и убеждаване. Само предизборна кампания не е достатъчна. Усилията за информиране на обществото трябва да са постоянни. Би трябвало да има информационна стратегия за европейската интеграция – бих я нарекла „Общуване за Европа“ и по този начин хората да бъдат въвлечени в дискусии, в информационни срещи, да имат възможност да задават въпроси, да споделят своите тревоги и страхове, както и своите очаквания. И политиците да не се оправдават непрекъснато с абстрактен „Брюксел“.

- Приемат ли българите Европейския съюз като наш – да, ние сме част от ЕС, но някак остава абстрактно като понятие?
- Европейският съюз не е сграда в Брюксел, той не е машина за произвеждане на законодателство. Европейският съюз е общността на нас – европейците, за която трябва да работим заедно. Днес на Европа ѝ трябват хладни глави, за решаване на проблемите и предизвикателствата, но и горещи сърца, за да я обичат и да я защитават страстно.

Все още говорим за България и Европейския съюз, а не за България в Европейския съюз.

В тези смутни времена все по-често се задавам въпроса за нашата Европа – говорим ли за Европейския съюз като за нашата Европа? Можем ли да считаме европейското законодателство за наш закон, а не закон, изваден от нищото, който ни е натрапен отгоре? Знаем ли как да прилагаме европейските политики и да ги приемаме като нещо, което ни свързва, или все още казваме Европа и ние?

Отговорът е Европейският съюз ни принадлежи толкова, колкото ние принадлежим на Европейския съюз.

Това означава да откажем нашият континент отново да се разпокъса. Колкото по-обединен и силен е Европейският съюз, толкова той ще обединява всички европейци, които искат да живеят в мир, свобода и разбирателство. Да, Европейският съюз и неговите институции също трябва да полагат повече усилия да са близко да гражданите – по-малко бюрокрация, намаляване на излишното законодателство, улесняване и опростяване на участието в програмите, вслушване в проблемите и препоръките на гражданите. Процесът на сближаване трябва да бъде двупосочен.

- Как виждате бъдещето на ЕС. Постоянно изникват нови предизвикателства…
- Европейските избори през 2024 г. не са просто поредното рутинно политическо събитие. Те са ключов момент за ЕС в свят с глобални катаклизми и с вътрешни предизвикателства. Светът става все по-груб, по-несигурен и непредвидим.

Ерата на щастливата глобализация приключи.

Икономическата взаимозависимост се използва все по-често и по-активно като оръжие, като средство за принуда. Вместо в ползотворно сътрудничество, тя се превръща в заплаха за икономиката и сигурността. Отбраната и сигурността излязоха на преден план в политическия дебат за бъдещето - проучване в целия ЕС показа, че те са сред ключовите въпроси за избирателите. Гражданите изразяват очаквания и приоритети за бъдещето - защита на стандарта на живот, на тяхното здраве, борба с изменението на климата, защита на върховенството на закона. Нещо повече, мнозинството от европейците виждат Европейския съюз като подходящото място, като организация, която трябва да предостави конкретни решения на предизвикателствата, пред които сме изправени.

Предстои нов европейски политически цикъл след изборите за Европейски парламент.

Ще спомена само глобалните теми, които най-вероятно ще бъдат във фокуса на ЕС през този нов цикъл: Геополитика или Европейският съюз между Сцила и Харибда, един все по-напорист Китай и все по-протекционистичен САЩ, да не бъдем наивни търговци и да имаме справедливи търговски споразумения. Постигане на по-голяма конкурентоспособност или как Европейският съюз да функционира в свят на жестока конкуренция, как да бъде постигната икономическа сигурност, как да бъде съчетана конкурентоспособността с борбата с климатичните промени, как да защитим нашите интереси, да има повече „произведено в Европа“, да се сложи край на усложнените регламенти и директиви. Разширяването на Европейския съюз също е една от най-важните теми за бъдещето, но е пълно с много въпросителни как точно да се случи - да се бърза ли, да се изчака ли страните да се подготвят добре. Самият Европейски съюз се нуждае от подготовка за разширяването. Мога да изброя още много важни теми, по които трябва да се вземат нелеки решения в Европейския съюз. И отново ще подчертая, че България – чрез своите представители, трябва да бъде активен участник в градежа на това бъдеще.

- Разглези ли Европа онзи дълъг период, като изключим последните 5 години, в който царстваше мирът… Някак го приемахме като даденост, а се оказа нещо много крехко?
- Създаването на Европейските общности през 50-те години произтича от три жизнени нужди: помирение, оцеляване и икономическо развитие. Бил е необходим голям кураж, за да се превъзмогнат чувствата и желанията за отмъщение у хората в страните победителки, както и всички предразсъдъци, настанили се през вековете на европейски конфликти. Конрад Аденауер го синтезира така:

„Единството на Европа беше мечта на малцина.То стана надежда за мнозина. Днес то е необходимост за всички нас.“

Колко съвременно звучи и днес!
Искрата пламва с плана Моне-Шуман, но през цялото време на европейската интеграция трябва да се поддържа огънят. Нека не се заблуждаваме, това не означава изчезване на противоречията и конфликтите, а нещо друго – диалогът, а не войната да бъде средство за тяхното решаване. Европейската интеграцията никога не е била „дълга, спокойна река”. Напротив, европейското обединение минава през бурни и опасни води. Едновременно с това, наистина приемахме мира за даденост, смятахме, че войната в Европа е материално невъзможна, но, за съжаление, се оказа, че не е така. Разбрахме по трудния начин колко важен е Европейският съюз, за да живеем в мир и разбирателство. Да погледнем назад в миналото има смисъл, ако това служи на бъдещето. Миналото винаги е пълно с уроци, стига да умеем да ги прочетем и да приложим поуките от тях. Никога не бива да забравяме, че Европейският съюз е най-успешният мирен проект.
---------------------------------
Цялата професионална кариера на проф. Ингрид Шикова е посветена на европейската интеграция. Тя е преподавател в Катедра "Европеистика" на Софийския университет. Била е директор на Центъра за европейски изследвания и на Информационния център на Делегацията на Европейската комисия. Работила е като съветник в Представителството на Европейската комисия. Членува в международната мрежа от лектори "Екип Европа". Избрана е за член на Академичния съвет на Международния център за европейско обучение в Ница, Франция. Има многобройни публикации по въпросите на европейската интеграция. Наградена е с почетния знак със синя лента на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за приноса ѝ за развитие на европейските изследвания в България. През 2020 г. получи наградата Docendo Discimus на Дипломатическия институт към Министерството на външните работи и почетната награда на Българската търговско промишлена палата. Автор е на научни публикации и публикации в периодичния печат.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коиловци брадърс

    106 7 Отговор
    Тази явно е от лапачите.
  • 2 свидетел

    74 5 Отговор
    след 2007-ма не е !
  • 3 Исторически парк

    104 8 Отговор
    Толкова мирен, че ще запали за трети път световна война...
  • 4 Юрист

    21 15 Отговор
    АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ВЕЛИЧИЕ! 25

    Коментиран от #8, #14

  • 5 Уникално

    10 56 Отговор
    Да! Но беге анцугът иска робство,по- лесно е да си нешастен, за щастието се изискват усилия
  • 6 Проф. Ингрид Шикова

    105 8 Отговор
    Никога не бива да забравяме, че ЕС е най-успешният мирен проект, с който западните държави получиха НОВИ КОЛОНИИ, ВМЕСТО ИЗГУБЕНИТЕ СТАРИ !!!

    Коментиран от #38

  • 7 ЕВРОНЮЗ

    93 10 Отговор
    😂 😂 😂 Европейският проект е най успешният концлагер създаден без оръжие и насилие

    Коментиран от #60

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 И Шикова?? И ти си от Червено Котило!!

    53 6 Отговор
    Кога се Пребоядиса! ПИРЕДНИЯ Б. О. К Л. У. К!!
  • 10 ЕСсср

    58 6 Отговор
    А НАТО може да се превърне в най-неуспешният военен проект, по-зле от третия райх и кампанията на Наполеон на изток.
  • 11 Луд

    54 5 Отговор
    Незнам ама последно време като гледам в БГ толкова професори и доценти , че кой работи въобще не ми е ясно. Един работи трима взимат заплати .И както обикновенно най малко взима този който работи.
    А Европа си е за европейците не е за Ганьо .
  • 12 Коментар

    64 6 Отговор
    Поредната заблудена евроатлантическа овцъ..някаква измислена баба ,което наставнически ни заповядва да сме в крак с нацистките и сатанински политики на евроатлантическите политически дебили,подчинени на краварите.

    Коментиран от #37

  • 13 Юрист

    45 4 Отговор

    До коментар #8 от "Русофил":

    Айде поредният байдънист..

    Коментиран от #25

  • 14 оня с коня

    6 48 Отговор

    До коментар #4 от "Юрист":

    Дай боже повече като тебе дето ще гласуват за Величие,щото ако я нямаше тая Партия щяхте да гласувате за Възраждане,която пък е Изключително вредна за България и трябва всякакси да се отслабва.

    Коментиран от #53

  • 15 Браво

    65 5 Отговор
    Явно за тази госпожа брането на ягоди във Великобритания гледането на възрастни хора в Гърция и Италия работата като хамалин в Германия е много голям успех за българското общество
  • 16 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    41 5 Отговор
    АЛОУУ БУЛКА БЕШЕ НАЙ-УСПЕШНИЯТ НЯКОГА СЕГА ВЪРВИ САМО НАДОЛУ
  • 17 Име

    45 5 Отговор
    Тези хора са постоянно на конференции и асамблеи. Кога работят за гражданите?
  • 18 Така е

    48 5 Отговор
    ЕС е най-успешният мирен КОЛОНИАЛЕН проект
  • 19 В. Борисов

    41 4 Отговор
    Хахахахаах, падам от смях!!!
    Ние ли не виждаме в какво се е превърнал ес, че трябва някаква грантаджийска лелка да ни обяснява?!?
    Ма, моля ви се, ЕС е осъществената мечта на Хитлер за обединена европа, която да се хвърли на Изток, срещу Русия, за да изпълни мечтата на неговите куратори сащ и великобритания.
    Малко история: Пълната ликвидация на курландския „котел“ приключи едва на 15 май. Хитлер задържа значителна група от своите войски на територията на част от Латвия до самия край.

    И когато неговите генерали попитаха с недоумение защо има войски там, когато руските войски стоят близо до Берлин, фюрерът един ден не издържа на глупостта на генерала и призна: той държи готово предмостие в Курландия за американците и англичаните в името на предстоящата им война с Русия.
  • 20 Лапащ професор е

    37 4 Отговор
    Професор станала, а дори не се по интересувал как и защо се е създал ес. Колкото до еразъм, който дава възможност след завръщане на студентите да им признаят година, но те пак си учат българските предмети и изпити, осъзнали че времето по еразъм в западните университети нищо не ги е научил и повечето го смятат за изгубено време.
  • 21 дядо

    42 4 Отговор
    Кой му плаща на тоя бабишкер да ръси глупости??
  • 22 В. Борисов

    35 1 Отговор
    Още история: Що се отнася до Крит, през май 1945 г. основната част от острова е контролирана от ориентираните към Москва гръцки партизани от ръководената от комунистите бунтовническа армия ЕАМ-ЕЛАС. Британците, които кацнаха на острова на Зевс, започнаха война с гръцките комунисти, която започна да се оказва не в полза на първите.

    Когато в резултат на тежки битки с гърците британците се оказват обкръжени, те искат помощ от... германците, които чакат най-накрая да бъдат заловени. Тази „чест“ трябваше да бъде заслужена.

    В резултат на това на 12 май германците, подкрепени от танкове, започват атака срещу гърците, спасявайки британците. Те стават „братя по оръжие“, като заедно проливат гръцка кръв и „прочистват“ Крит от партизаните.

    Боевете продължават до края на юни 1945 г. Само благодарение на германците изтребителите ЕАМ-ЕЛАС успяха да бъдат изхвърлени в планините. Едва след това британците заловиха своите спасители. Всичко това беше толкова отвратително, че тази скандална история беше разсекретена едва през 2000 г.
  • 23 Артилерист

    35 3 Отговор
    По какъв критерии тази определи ЕС като МИРЕН, че и успешен проект. Европейците си изпразниха оръжейните арсенали и кесиите по нареждане на американците да помпят войната им срещу Русия в Украйна чрез украинците, а тя говори, че бил мирен...
  • 24 Насрадин Хаджииванов

    38 3 Отговор
    Плямпалото цял живот е плюскало от лъжите си за "Европа" и още иска да плюска.
  • 25 Русофил

    5 23 Отговор

    До коментар #13 от "Юрист":

    Не бе,махни националистичните капаци. Никой няма да ти гепи панелката,анцуга и арианата! Живей бе,живей свободен! Ей,в Европа сме бе, в Европа,( но само Гърция не стига).

    Коментиран от #32, #39

  • 26 РЕАЛИСТ

    36 3 Отговор
    Абе имаше един студентски виц" Професор на изпит пита студент в затруднение. Колега на колко сте години. На 22 - отговаря студентът. На тия години Александър Македонски е владеел цяла Гърция и е победил Персия, а вие? Студентът рекъл - Да, ама негов учител е бил Аристотел, а пък на мен сте вие."
    Като я чета тази патка професорка, какви ли студенти се пръкват.
  • 27 Иван

    15 1 Отговор
    100 лева пенсията - до скоро, сега се вдигнаха, аз имам спомени.

    Нищо лично, но познавам хора с деца. Трудно е.

    А дали - просто хората не си "биха" камшика от мизерията в България.

    Коментиран от #47

  • 28 Карибски пират

    22 4 Отговор
    Кукyмицин такъв, нямаш ли си деца, които да ти обърнат внимание? Ти си за хапчета, мa!
  • 29 факуса

    26 4 Отговор
    таз да вземе да си скъса дипломата,или е тъпа или платена,всички нормални хора разбраха,ес ни приема само за обслужващ персонал,никога няма да има българия в ес,все ще е ес и българия,само възраждане
  • 30 българин

    23 4 Отговор
    на тази бабушкера дето прилича на мъж са и дали да яде халюцигенните гъби а трябвало да сложат една две отровни
  • 31 Алах акбар

    22 3 Отговор
    БИЛ Е В МИНАЛО ВРЕМЕ ПРИ КОЛТ! СЕГА Е СУПЕР ИЗРОДЕНО ЧУДОВИЩЕ! Алах акбар скоро ще владее ГЕЙРОПАТА! Започнал яко да се руши!
  • 32 онгомбо

    2 11 Отговор

    До коментар #25 от "Русофил":

    а ти къде живейш гн. тръмп най вероятно до контейнера
  • 33 едокалв

    21 3 Отговор
    Всички българи трябва и са длъжни да си разходят зад ни ците и да гласуват. Докато си стоите по къщите джипси рома и фесовете масово гласуват и определят на заспалите българи кои да ги дои и стриже. Всеки трябва да гласува. За когото си иска ама трябва да гласува. Важно е. Аз например ще гласувам за Величие и за Възраждане. Но ще гласувам, и няма да оставя купените и етничеки вотове да определят реда в България. Христос Воскресе. Вдигайте се за защита на България.

    Коментиран от #35

  • 34 Така е

    4 22 Отговор
    Светът не е виждал по-добър и демократичен съюз от ЕС. Радвам се, че сме част от него. Като никога сме на правилната страна на историята.

    Коментиран от #61

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Малко уточнение

    22 4 Отговор
    ЕС не е мирен, а търговски проект. Хептен ни вземат за риби!
  • 37 А, ти пък

    1 8 Отговор

    До коментар #12 от "Коментар":

    си малко заблуден. След като не правиш разлика между добро и зло.

    Коментиран от #56

  • 38 Ами

    4 22 Отговор

    До коментар #6 от "Проф. Ингрид Шикова":

    на Руzzzия ли да ги оставят? По-добре "колония" на ЕС, отколкото придатък на пРоzzzия.
  • 39 Юрист

    13 1 Отговор

    До коментар #25 от "Русофил":

    Ай млък бе байдънист

    Коментиран от #58

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Стършели

    25 3 Отговор
    Бабо Ингрид, правилното е “ България и Европейския съюз” защото не сме САЩ! ЕС е съюз на суверенни държави!
    Лошото е че не виждаш по далече от “дългия си нос”. ЕС се милитаризира и не иска Мир!
  • 42 Хитран

    5 0 Отговор
    Искам да чуя какво ще каже Анжело
    Табанов.
  • 43 Сандо

    24 3 Отговор
    Днес явно от сайта са решили да ни развеселят.Понеже на лицемерието и лъжите сме свикнали,остава ни само да се смеем на отчаяните им усилия да нарекат черното - бяло.Типично по европейски:да поддържаш войната в Украйна срещу Русия чрез Фонда за мир на ЕС!Не си губете времето за четене на такива материали,толкова много по-важни и интересни неща има в живота ни.
  • 44 Не лъжи

    22 2 Отговор
    Кое му е мирното на ЕС? Може би превръщането му във военен отдел на натю и съдействието на му на укрофашистите за Донбаския геноцид 2014-2022 г. ЕС-експериментът се превърна в многото доходоносен за европейската олигархия в централата и в страните-членки (колкото и пушилка да прави Кьовеши, освен няколко "кокошкари", няма подведени под отговорност олигарси като напр. Урзула за безобразията й с ваксините...
  • 45 Ингр. ШИКОВА! НА хранилка си на някое

    18 2 Отговор
    НПО тое Ясно! Боядисано Врабче си!! НАРОДА МУ Е ПРЕЗ Оная Работа ти какво Мислиш!! Някога си Смятала СИВ за такъв!? Предния Хамелеон на Хранилка!?
  • 46 Ингр. ШИКОВА! НА хранилка си на някое

    16 1 Отговор
    НПО тое Ясно! Боядисано Врабче си!! НАРОДА МУ Е ПРЕЗ Оная Работа ти какво Мислиш!! Някога си Смятала СИВ за такъв!? Предния Хамелеон на Хранилка!?
  • 47 Сандо

    19 2 Отговор

    До коментар #27 от "Иван":

    А някога замислял ли си как се изгражда държава със селска икономика в държава с развита промишленост и със силна социална политика?От небето пари за такъв преход не падат,когато нямаш и колонии,които да експлоатираш зверски,се налага да си поставиш самоограничения за да направиш развита държава от нов тип.Да,ама козячетата се мислят че всичко на земята идва наготово и трябва само да се наслаждаваш на благинките.Поколения градиха България,за да можем ние да живеем нормално и да надграждаме сътвореното от тях,а ние - неблагодарните и алчни умници - всичко разрушихме.Остана само още малко преди да закрием и самата държава.
  • 48 Човек с памет

    14 3 Отговор
    СССР изкара повече време. И беше мирен, между страните в него (както и ЕС)

    Коментиран от #72

  • 49 ,у,уеиш

    18 2 Отговор
    Празни мисли на празни хора с пълни гуши....
  • 50 Ами да

    2 21 Отговор
    Поздравления! Много добра статия за нормални, мислещи хора!
  • 51 Войната е

    17 1 Отговор
    Продължение на политиката, а политиката е продължение на икономиката. Следователно войната е продължение на икономиката с други средства. ЕС е вълк в овча кожа. Кучето е Великобритания, а овчарят винаги е Америка.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Бай Хуан Цицоманов

    9 3 Отговор

    До коментар #14 от "оня с коня":

    Ъаа само тъй ша да е , ко разправяш !
    Тоз "полковник" кат го слушам кви глупости плещи, не съм го чул нищо конкретно да каже, само някакви общи приказки - "ще направим България рай на Балканите!" То туй всички го казват дай нещо по простичко 1,2,3 ..10
    някакви конкретни мерки изброй поне 2-3 каузи и така. А това го виждам само във Възраждане.
  • 54 Айде

    2 20 Отговор
    Както виждам, утайката на България е тука! Ами, учете бе, хора, за да разбирате какво става и, за да не берете ягоди по Европа! Ако не, към някой колхоз в Русия! Там ще ви наместят акъла!

    Коментиран от #55, #59

  • 55 шиши..

    14 1 Отговор

    До коментар #54 от "Айде":

    От магнитський-още един джендърски дъртофелник от е.с..след урсуль.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 12"12

    11 0 Отговор
    ЕС да заминава при СССР ...
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 12"12

    8 0 Отговор

    До коментар #54 от "Айде":

    Намерили са слабите места на бункерите в Нова Зеландия..... Няма да издържат !!!
  • 60 12"12

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "ЕВРОНЮЗ":

    100+
  • 61 12"12

    12 1 Отговор

    До коментар #34 от "Така е":

    Петродолара гушне ли букета - гушва го и печатницата ...!
    И войните по Света спират ...
  • 62 Сензор

    13 1 Отговор
    При промени и/или разпад на ЕС госпожата остава без работа и трябва да я пенсионрат с българска пенсия?!

    Коментиран от #78

  • 63 Неуважаема Ингрид,

    16 1 Отговор
    с това украинско жълто , което си сложила, доказваш , че Европа след тази война вече не е наша Що се отнася до ползите от глобализацията, чети внимателно немската преса, където тя се нарежда на първо място, като причина за огромната липса на лекарства в Германия, а оттам ти в " нашата Европа" .
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 КАТО ПЪЛНОПРАВЕН ЧЛЕН НА ЕС

    14 1 Отговор
    БЪЛГАРИЯ Е ДЛЪЖНА ДА СЕ БОРИ СРЕЩУ БЕЗУМНИТЕ МУ РЕШЕНИЯ
    ДА ИЗБРОЯВАМ ЛИ
    ЯДРЕНАТА ЕНЕРГИЯ НЕ БЕШЕ ЗЕЛЕНА ДО КАТО НЕ ЗАТВОРИХА 28 АЕЦ В ГЕРМАНИЯ ЗА ДА Я СМАЧКАТ ИКОНОМИЧЕСКИ
    САНКЦИИ СРЕЩУ РУСИЯ ДАЛЕЧ ПРЕДИ 22 ГОДИНА ТО НЕ БЕШЕ СКРИПАЛ НЕ БЕШЕ НОВИЧОК
    ЛЪЖЛИВИТЕ МИНСКИ СПОРАЗУМЕНИЯ
    ПРИЗНАТА ИЗМАМА И ДВУЛИЧИЕ
    ПОДКРЕПА ЗА УКРАЙНА ПО ВРЕМЕ НА ГЕНОЦИДА В ДОМБАС ТА КАКЪВ МИР ХУМАННОСТ И ДЕМОКРАЦИЯ
    ЗЕМЕДЕЛСКИ СУБСИДИИ АМИ ЗА ВСИЧКИ ЕДНАКВО ИЛИ КАК
    ШЕНГЕН АМИ ИЛИ ГО ИМА ИЛИ ГО НЯМА
    ЕВРОЗОНА АМИ ХУБАВО ВСИЧКИ СИ ДОКАРВАТ ВЪНШНИЯТ ДЪЛГ ДО НАЩО ДЕРЕДЖЕ И ГОТОВО
    ЕМИГРАНТИ АМИ ДАНО НЕ Е КЪСНО ВЕЧЕ ЗА КАКВОТО И ДА БИЛО
    ТА ТАКИВА МИ ТИ РАБОТИ
    ЕС Е НАЙ ДОБРОТО ЗА ЕВРОПА ПРОБЛЕМА Е В НЕГОВОТО ИЗКРИВЯВАНЕ И ИЗРАЖДАНЕ
    ТА ПРОТИВ ТОВА Е БОРБАТА
    НЕ МОЖЕ АКУШЕРКА ДА УПРАВЛЯВА ЕС
    НАЛИ СХВАЩАШ
    ОБИДНО Е

    Коментиран от #80

  • 66 Жмръц

    12 0 Отговор
    Бульо Шипова,айде да си пиеш хап4етата,да се завиваш и да не спиш на течение,щото много глупости говориш.
  • 67 Мнение

    12 1 Отговор
    Беше,празноглава професорке! Сега е милитаристичен съюз!
  • 68 Ами аз не съм

    0 10 Отговор

    До коментар #56 от "Нали":

    нацистите и сатанистите са в Кремъл. А аз тях ги ненавиждам от дъното на душата си!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 И Преди и сега

    2 12 Отговор
    Крепостните блатници много държави са асвабадили само своята НЕ

    Коментиран от #77

  • 71 Реален свят

    0 5 Отговор
    Да разгледаме теорията че намеренията на запада са били да нападне рф.

    не е ли по-добре да не влиза в ролята на агресор А да чака да я нападнат лошите и тогава в дипломацията ще им е много по-лесно сравнение с сегашното състояние което доведе и до изключване от олимпиадата след като скоро им беше представена да са домакини. Можеха сега демонстрациите да са против нато агресорите срещу рф !

    А има ли вариант истината просто да е че западния свят не иска да ги напада защото бизнеса си вървеше добре и обществените нагласи там са насочени към други цели различни от войната. Лесно може да видите че годините преди 22та въпреки провокацията с Крим разходите за отбрана там вървят година след година надолу защото са смятали че голяма война в Европа НИКОГА повече няма да има след ужаса на ВСВ
  • 72 Мирен??????

    4 2 Отговор

    До коментар #48 от "Човек с памет":

    Това не беше със сигурност. То си беше най-дълго съществувалия концлагер.
  • 73 Хаха

    11 1 Отговор
    Кой ти даде диплома Ингрид. ЕС е един американо еврейски проект. Така овцете се контролират лесно

    Коментиран от #76, #85

  • 74 ИНЖ1

    1 10 Отговор
    ЕС си има треските за дялане. Но какво ни предлагат съветско-китайските тролове??? Диктатура, безправие, мизерия??? Защо не са отишли да живеят в този "соц-рай"??? Какво чакат???

    Коментиран от #75

  • 75 любител

    8 1 Отговор

    До коментар #74 от "ИНЖ1":

    явно не си живял когато трябва защото диктатурата и безправието която налагат краварите е точно сега
  • 76 любител

    10 0 Отговор

    До коментар #73 от "Хаха":

    прав си пич и тя е професор толкова колкото и академика по сапуните и генерала боко тиквата. хахаха
  • 77 любител

    7 1 Отговор

    До коментар #70 от "И Преди и сега":

    хахаха ти да не си от хората на надрусания комик.
  • 78 Правилно

    6 0 Отговор

    До коментар #62 от "Сензор":

    А и всички други,които работят там.Много са.Унищожиха работата на сума ти български граждани,и продължават в същият дух.Както те си защитават работните места,и ние имаме същото право.Докато не им стане ясно,че за всички има място под слънцето,ние ще се дърпаме като магаре на мост,а те да видим докъде ще я докарат.
  • 79 любител

    9 1 Отговор

    До коментар #69 от "ВИП Европа":

    и на какво да ги е яд бе глу-к затова че европа изнемогва без газ и петрол който ще идва по скъп от краварите
  • 80 любител

    8 1 Отговор

    До коментар #65 от "КАТО ПЪЛНОПРАВЕН ЧЛЕН НА ЕС":

    прав си пич но най обидното че европа се наду--и на краварите а от там идват всичките беди и войни

    Коментиран от #88

  • 81 ТОВА Е ОПАШАТА ЛЪЖА ЗА МИРНИЯ ПРОЕКТ

    11 0 Отговор
    ВСИЧКИ В ЕС СА В НАТО , КОЕТО Е НАЙ - ГОЛЯМАТА ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ ИЗБИЛА НАД МИЛИАРД НЕВИННИ МИРНИ ХОРА ПО ЦЯЛ СВЯТ СЛЕД ВСВ ! НЕКА КУКУМЯВКАТА ОТ ФОТОТО ДА ЛЪЖЕ НЕЙНИТЕ СИ ИДИОТИ , ТУК НЕ СТАВА НОМЕРА !
  • 82 ТАЯ БОКЛУЧКА ДА НЕ Е БЛИЗНАК НА ЕЛЕНА

    9 0 Отговор
    ДЕПЕСАРКАТА - ОДРАЛА И Е КОЖАТА И Е ПРАЗНОГЛАВА КАТО НЕЯ !
  • 83 СМЕХОРИИ

    5 1 Отговор
    Даже и от СИВ ли...
  • 84 Мрачна символика

    7 0 Отговор
    Сградата в Брюксел има мрачна символика - прилича на недостроената Вавилонска кула, а и тииия комисари, досущ като болшевишките.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Реалност

    5 0 Отговор
    Достатъчно е да видим кои управляват ЕС - световна крадла №1 Урсула, затворила под домашен арест за три години всички европейски граждани и виновна за смъртта на десетки хиляди само и само за да гушне 5 милиарда евро покрай препаратите на Пфайзер, заместничката и Ева Кайли - хваната с подкупи и осъдена условно, не само че не е в затвора, но е член на Европарламента и си харчи подкупите на воля, а нашите най видни евроатлантици Боко и Шиши няма смисъл да ги коментирам.
  • 87 Германски експерт

    4 0 Отговор
    Някой може ли да извади статистика колко професори и доценти и академици има в тази България?
    Армията ни е около 17 - 18хил.
    Имам чувството, че тези "учени" са повече...
  • 88 АМИ ТАКА Е

    2 1 Отговор

    До коментар #80 от "любител":

    НО ТАМ ПРОБЛЕМА НЕ Е ЕС
    А НАТО
    ТА ЗА НАТО
    ОТНРАНИТЕЛЕН СЪЮЗ ДОБРЕ
    2% ОТ БНП ИЛИ ПО МАЛКО
    ДОБРЕ
    НО ЕВРОПЕЙСКО НАТО ИЛИ ЕАТО ИЛИ КВОТО ЩЕШ
    С ДОГОВОРИ БОЛО ТО СЪС САЩ ИЛИ РУСИЯ ИЛИ ТУРЦИЯ ИЛИ БУРИНДИ
    НО КОМАНДВАНО ОТ ЕС И ЗАЩИТАВАЩО ИНТЕРЕСИТЕ НА ЕС
    ВЪОРЪЖАВАНО С ЕВРОПЕЙСКО ДЖАПАНЕ
    БИЛО ТО ЕВРОФАЙРАРИ ИЛИ ГРИПЕНИ ИЛИ ЛЕОПАРДИ ИЛИ КВОТО ЩЕ ДА Е ПРАВЕНИ В ЕВРОПА
    ТА ЕТО ТИ МНОГОПОЛЮСЕН СВЯТ
    ТОГАВА ВЕЧЕ КОГАТО ЕС СЕ ОСВОБОДИ ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ ДЦК ЕВРОТО ЩЕ Е ИСТИНСКА ВАЛУТА И ЩЕ СТРУВА ТОЛКОВА КОЛКОТО СТРУВА
  • 89 Вярно е че е успешен съюз ЕС...

    0 4 Отговор
    Най успешният, щом Волгин и копейките драпат към ЕС значи е повече от успешен, и не си помислят да ходят в Руско-азиатският съюз, и като чуят да живеят там се изприщват, това доказва притегателната сила на ЕС, ей волгата колко години вряска по радиото докато се вреди.
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Перо

    4 0 Отговор
    Тези неграмотни и корумпирани партии, депутати и евродепутати, които ни докараха на последните места във всички европейски и световни класации, сега пак са вписани от феодалите, в избирателните листи на първите места, в няколко района на страната /за по-сигурно!/. И ако отново ги избираме същите партии и депутати да ни “оправят”, означава че сме овце! Обезсмисля се всякакво гласуване, независимо че всичко ще се повтори с платения вот!
  • 92 Сатана Z

    2 0 Отговор
    Пълни глупости.Проектът Обединена Европа е продължение на Хитлеровият 3ти Райх .
  • 93 БгТопИдиот🇧🇬

    4 0 Отговор
    Проф. Ингрид Шикова пред ФАКТИ: Никога не бива да забравяме, че ЕС е най-успешният мирен проект!

    Др.Шикова живеете в паралелен свят.

    Евросъюза е копие на късният СССР с наченки от 3-тия Райх на тов.Шикългрубер (Урсулица)
  • 94 недоумки

    4 0 Отговор
    Пълни завършени глупости и малоумия. Абсолютно. За какъв мирен проект говори тази баба ? Точно обратното.Точно обратното.
  • 95 Превъзходството на Борн?

    4 0 Отговор
    А едно време се подиграваха на комсомолските събрания. Тия отдавна ги задминаха по ограниченост и чувство за превъзходство. Отвратително, вижте шалчето на дамата и езика на тялото. Вярност и прклонение.
  • 96 Шаран БГ

    4 0 Отговор
    Вярно бе !! Дори допусна Северо-атлантическата организация да налази по цялата Европа и да допре "нож до гърлото " на Русия. И не спира с военните помощи за Украйяна , и никой дума не отваря за мирни преговори. Дори Папата римски изкараха агент на КГБ. Бре , че миролюбива и непослушна на САЩ Европа !!
  • 97 Това същество

    1 0 Отговор
    Европа в момента доизтръсква оръжейните си складове което е мнооого мирен проект. Франсета, ингелизи и поляци подлайват злобно като пинчери да угодят на ментора си. А това същество на снимката ми изглежда небинарно.