Отидете към основна версия

2 372 7

Кметът на Крушари, кандидат-депутат от АПС, е с повдигнато обвинение за длъжностно престъпление, свързано с Вълка

  • кмет-
  • крушари-
  • румен гайтански-
  • престъпление-
  • разследване-
  • обвинения

Преди три години местният управник Илхан Мюстеджеб се прочу с голямата си заплата

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

През 2021 г. кметът на с. Крушари Илхан Мюстеджеб става известен със своята заплата. Той управлява най-малката и най-бедна община в област Добрич, но получава по-голяма заплата от редица свои колеги, които ръководят най-големите общини у нас, пише разследващият сайт АФЕРА.

Дружеството, изпълнител на обществената поръчка, заради която Мюстеджеб е обвиняем, е „Кристална вода“ АД. Фирмата нашумя, след ареста на Румен Гайтански – Вълка във връзка с необезпечен кредит от ББР.

На 28.06.2019 г. – след като кредитът е отпуснат – „Роудеуй Кънстракшън“ АД плаща на „Био майнинг“ АД 103,5 милиона лева на основание: „продажба на акции“. 46 милиона от тези пари Румен Гайтански получава в личната си сметка като „дивидент“ от „Био майнинг“ АД. На практика се получава, че свързаната с Вълка фирма усвоява кредит от ББР и прехвърля тези средства на друга фирма – негова фирма, с формална сделка. Т.е. от нея Гайтански реализира личен приход от 46 милиона лева. Най-вероятно с тези пари е финансирането и построяването на прословутата ловна хижа.

Друг интересен факт е, че от получените от „Роудеуй Кънстракшън“ АД пари, „Био майнинг“ АД плаща на друга фирма – „Кристална вода“ АД 28,6 милиона лева на основание „заем“.

„Кристална вода“ също е свързана директно и индиректно с Гайтански по линия на лицата, които участват в нея и това е лесно да се провери. „Кристална вода“ от своя страна е обезпечител по договор за кредит между „Търговска банка Д“ и ТЕЦ „Варна“ АД и така на 31.03.2021 г. „Кристална вода“ погасява задълженията на ТЕЦ-а към банката в размер на над 26 милиона лева. Официално собственик на ТЕЦ „Варна“ е фирма „Сигда“, в която участие имат Ахмед Доган и министърът от кабинета „Орешарски“ Данаил Папазов. На 31.03.2021 г. ТЕЦ „Варна“ АД и „Кристална вода“ АД подписват договор, по силата на който ТЕЦ-ът се задължава да върне сумата от 26 милиона лева, които фирмата е превела на банката.

Отделно от това – седмица по-късно – на 07.04.2021 г. двете страни сключват договор за заем за 3.3 милиона лева, които „Кристална вода“ предоставя на ТЕЦ „Варна“. На 02.07.2021 г. „Кристална вода“ прехвърля задълженията на ТЕЦ „Варна“ в размер на близо 30 милиона лева (26 млн. + 3.3 млн.) на Румен Гайтански.

Излиза, че през 2021 година „Кристална вода“ е погасила банково задължение на ТЕЦ „Варна“ и съответно ТЕЦ-ът трябва да върне парите на „Кристална вода“. Става въпрос за милиони.

На 23.09.2024 г. Илхан Мюстеджеб се кандидатира за народен представител, на 10 място в листата на КП „Алианс за права и свободи“ – АПС за област Добрич.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини