Last news in Fakti

28 Май, 2024 18:02 28 107 23

Mediamall: Как Гърнетата от „Титан“ се сдобиха на безценица със супер скъпа земя в центъра на София

  • титан-
  • имоти-
  • разследване

Те от години са собственици на уникален парцел – карето между „Раковска“, „Гурко“, Министерство на транспорта и Народния театър

Mediamall: Как Гърнетата от „Титан“ се сдобиха на безценица със супер скъпа земя в центъра на София - 1
Снимка: mediamall.info
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Небостъргачът на "Раковска"

Още в началото на годината Мediamall.info съобщи, че собствениците на „Титан“ Димитър Борисов (по-известен с прякора Гърнето) и неговият партньор Иво Иванов – Праховеца, имат инвестиционна намерение да вдигнат свой небостъргач в центъра на София. Двамата от години са собственици на уникален парцел – карето между „Раковска“, „Гурко“, Министерство на транспорта и Народния театър. В момента там се намират известното нощно заведение “Beach bar” (бивш клуб на СДС „Синият лъв“) и … Информационният център на Министерството на отбраната.

Mediamall: Как Гърнетата от „Титан“ се сдобиха на безценица със супер скъпа земя в центъра на София

Новината мина и замина без особено внимание в централните медии и обществеността. Дори „спасителите на София“ странно замълчаха. Само Министерството на отбраната излезе с еднократна информация, че има грешка в скиците, тъй като според тях, в имота на Гърнетата попада и част от Информационния център.

Шефовете на „Титан“ са решили да съборят тераса, част от сградата на Информационния център, с аргумента, че тя влиза в техен имот. През март т.г. чрез фирмата „Краси – С“ ЕООД са уведомили писмено министъра на отбраната (по това време все още Тодор Тагарев), че на 20 април ще премахнат „незаконната конструкция-подиум“. Според източници от военното ведомство т.нар. от тях „подиум“ всъщност е железобетонна тераса, неразделна част от сградата на Информационния център. Военните реагират на писмото за събаряне с писма до ДНСК и до главния архитект на Столичната община Здравко Здравков, като предупреждават, че сградата е стратегически обект на Министерство на отбраната с изградени оптични кабелни линии за постоянна връзка с ключови ведомства и с дипломатическите ни мисии в чужди държави, като голяма част от комуникационните връзки са криптирани.

Спорът с Министерството на отбраната не е разрешен.

Според предварителните планове на пернишките бизнесмени техният небостъргач ще бъде с лице към бул. „Раковски“, а от другата страна ще граничи с бул. „Гурко“. Наскоро те са заявили на собствениците на “Beach bar”, че баровците със заведението трябва да освободят долната част на градината, която са заели, тъй като Гърнетата възнамерявали много скоро да преминат към строеж на новата си огромна бизнес сграда.

„Гърнетата“ обаче вече оградиха терена и поставиха табела, че ще се извършва „текущ ремонт на настилки и мероприятия по озеленяване“, въпреки че на терена е разположена тежка строителна техника.

„Съдействието“ на бившия областен управител на София Росен Владимиров

Парцелът на „пъпа на София“ е закупен от Димитър Борисов и Иво Иванов само за 460 хил. лева, т.е. колкото един не особено голям и обикновен апартамент в центъра. Заслуга за това има бившият областен управител на София Росен Владимиров – издигнат от ДПС и управлявал по времето на Стефан Софиянски като столичен кмет.

Тук е мястото да припомним, че през 2005 г. София повече от седмица затъна в боклук. Тогава Росен Владимиров като областен управител обяви града за „критичен“, а по-късно последва и преподписване на договори със сметосъбиращите фирми, сред които и „Титан“ на Димитър Борисов и Иво Иванов. Трудно може да се намерят доказателства за връзка между двете събития назад във времето, но фактите са си факти.

Името на Росен Владимиров изскача и като основен двигател за продажбата и на Царските конюшни, които тънат в руини, както и на терени от градината около Паметника на съветската армия. След тези скандални сделки той се оттегли от политиката в България и от години осребрява спечеленото в Швейцария.

Имотът в карето между „Раковска“, Министерството на транспорта, „Гурко“ и „Иван Вазов“

Имотът, с който са се сдобили Гърнетата от „Титан“, е в парцел № 468, Център, който е отчужден още през 1941 г. за нуждите на Министерството на народното просветление и Народния театър.

Точно през 2005 г. (когато е и голямата криза с боклука в София, както споменахме по-горе) областният управител на София Росен Владимиров продава 1532 кв.м в центъра на София за 460 000 лв. Това е цената на един средно голям апартамент в района. Продадени са тротоарът, градинката, земята под Информационен център на НАТО към Министерството на отбраната - публична държавна собственост, земята под клуба на СДС „Синия лъв“ - публична общинска собственост, поради което обектът не може да се трансформира в детска градина и Столична община търси начин да изкупи обратно земята. Намерението за детска градина е неосъществимо, тъй като не е възможно да няма двор съгласно изискванията на Наредба № 1 от 2009 г. за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра).

В момента в парцела е разположена тежка строителна техника и се извършват строителни дейности без да е издадено Разрешение за строеж и Разрешение от Национален институт за опазване на недвижимите културни ценности към Министерството на културата (зоната е групов паметник на културата, поради което е необходимо съгласие от НИНКН към Министерството на културата).

На оградата, с която е заградена и голяма част от тротоара, е разположена фалшива информационна табела - в нея не фигурира информация за срок на дейностите, данни за издадено Разрешително за строеж - задължителни изисквания, съгласно чл. 13 от Наредба № 2 от 22 март 2004 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи.

Имотът е заграден на основание на Проект за безопасност и здраве. За отбелязване е, че са изсечени и десетки дървета, за което също няма издадено разрешение. От 2021 г. същите инвеститори искат разрешително за изсичане на 25 дървета в другия имот – в градината на ресторант „Синият лъв“. Тъй като става въпрос за повече от 11 дървета, по наредба разрешителното за сеч трябва да бъде одобрено от комисията по опазване на околната среда на Столичния общински съвет. През февруари 2023 г. комисията, в която преобладава ГЕРБ, одобри разрешението, но общественото недоволство накара председателят на общинския съвет тогава Георги Георгиев от ГЕРБ да върне доклада за ново разглеждане с препоръка да се намали броят на дърветата.

Комисията разгледа на 6 юли 2023 г. искането отново, този път за 21 дървета. В него се предвиждаше в карето между улиците „Раковски“, „Гурко“, „Иван Вазов“ и „Кузман Шапкарев“ да бъдат премахнати 2 смърча, 2 ели, 4 ясеновидни явора, 5 явора, 1 ясен, 1 липа, 1 бреза и 5 плодни дървета. Всички те са в преобладаващо добро физиологично състояние, на възраст от 15 до 30 години, е заключението на комисията.

В момента пъновете на отсечените дървета са извадени, заравнено е и отгоре е насипан дребен изкуствен камък. За сечта в частния имот не е представено разрешително в район „Средец“, на чиято територия е обектът. Районният еколог Мария Христова е била сигнализирана за изсичането от арх. Габриела Семова и арх. Весела Тончева, но на място проверяващите не са открили остатъци от отсечените дървета и акт не е съставен.

Поради липса на законни табели за строително-ремонти дейности към момента няма яснота какво точно ще строят Гърнетата от „Титан“ – дали мечтания небостъргач или пък ще осъществят друг проект, който не можаха да реализират – петтетажна офис сграда или ново заведение.

Mediamall: Как Гърнетата от „Титан“ се сдобиха на безценица със супер скъпа земя в центъра на София

Mediamall: Как Гърнетата от „Титан“ се сдобиха на безценица със супер скъпа земя в центъра на София

Mediamall: Как Гърнетата от „Титан“ се сдобиха на безценица със супер скъпа земя в центъра на София

Mediamall: Как Гърнетата от „Титан“ се сдобиха на безценица със супер скъпа земя в центъра на София

Mediamall: Как Гърнетата от „Титан“ се сдобиха на безценица със супер скъпа земя в центъра на София

Източник: mediamall.info


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пожелание

    126 0 Отговор
    Дано Трактора да го последват и другите бизнесмени като него !!
  • 2 Сила

    134 2 Отговор
    "АЗ СЪМ ПРОСТАК И ВИЕ СТЕ ПРОСТАЦИ И ЗАТОВА СЕ РАЗБИРАМЕ И ЩЕ СИ ПРАВИМЕ КАКВОТО СИ ИСКАМЕ ..." това е положението народе..... Само им вижте мутрите на тия пернишки тупани....
  • 3 МО резил сте абсолютен

    149 0 Отговор
    Охоххо па Татово време гърнетата щяха да изпърдят компресията
    само да подметнеше някой на Добри Джуров за инвестиционните им намерения !
    Министерство на отбраната не може да се опъне на 2-ма Пернишки тарикати
    а война викат се задава ...
  • 4 комунистче

    86 1 Отговор
    гърнета ама златни, като в Дубай, златни мивки за шейховете, оня Кумчо Вълчо, пък с Бугати Вейрон, все сделки с държавата, и народната баница
  • 5 Владимир

    8 96 Отговор
    Соросоидите отново се опитават да пречат и да мътят водата на най-елитните български бизнисмени! Но няма да успеят и София заслужено ще се сдобие с новата бизнес сграда, която да краси и радеа софиянци!

    Коментиран от #8

  • 6 комунистче

    50 7 Отговор
    да радеа софианци, какво ме грее на мен, че там ще има бизнес сграда, в момента има бизнес сгради колкото искаш, и ритейл пространства, които са на 80 процента празни, супер интелигентните бизнесмени на Прехода, не намират къде, и в какво да влагат парите си, и строят сгради в Центъра, и по пущинаците на София
  • 7 Мнение

    80 0 Отговор
    Докога няма да има държава или ако има е в полза на мутрафоните. Не им се издава разрешение за строеж и толкова. Строителен надзор с помощта на правоохранителните органи махат техниката и това е. Не може в центъра на София да се разрешават такива строежи. Толкова ли е сложно.

    Коментиран от #15

  • 8 Елит

    95 0 Отговор

    До коментар #5 от "Владимир":

    Ако това са елитни бизнесмени държавата ни не струва и 5 стотинки.
  • 9 Срамота

    72 2 Отговор
    Не виждам да има протести на паркетни лъвове от центъра, на ресторантьори и др. Иначе са много смели
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Читател

    62 2 Отговор
    Спрете тия селски говеда, обезобразиха София . Всички строителство в София да се спрат. Проклетите селяндури обратно на село.

    Коментиран от #16

  • 13 безпартиен

    46 1 Отговор
    Правете но мислете!Илия Павлов и той правеше,а резултатът го видяхме-всичко направено премина в ръцете на "правилните" хора.Други примери са Георги Илиев, Карамански,Алексей Петров и много други "герои на капиталистическия труд".Явно Ганчев се е усетил и вече дава всичко,но си е жив!Все още!
  • 14 дон

    24 0 Отговор
    Мафиоти
  • 15 Цицкоманов

    23 1 Отговор

    До коментар #7 от "Мнение":

    По яко би било да я построят и после да я взивят и отчуждят терена :))
  • 16 Торанага

    19 8 Отговор

    До коментар #12 от "Читател":

    Ааа в грешка си , само красивитета и от минимум 5 поколения баш софиянци потомци на древното племе шопи вземат решения и управляват световноизвестния еУроатлантически мегаполис СофИя .
  • 17 Отец НАФАРФОРИЙ

    17 0 Отговор
    Абее ГЪРНЕТА, кво да се прай.😂😂😂
  • 18 Перо

    33 1 Отговор
    Защи прокуратурата не се е сезирала за престъпника областен управител, от времето на мафиота Ст.Софиански!
  • 19 Съвест

    26 2 Отговор
    Ако видите имуществените декларации на кмета и на архитекта на общината, всичко ще ви стане ясно. Няма хъс за промяна, само ли лаламе...
  • 20 истина ти казвам

    2 28 Отговор
    Оставете предприемчивите хора да променът лицето на тва кално шопско село! Стига сте плюли със повод и без повод!

    Коментиран от #21

  • 21 До20

    18 0 Отговор

    До коментар #20 от "истина ти казвам":

    Какво да променят, сгради без парков места, кафета, ресторанти..... бетон, бетон, е,, Б, ЕМ ти. Промяната
  • 22 среднощен

    7 0 Отговор
    "..Трудно може да се намерят доказателства за връзка между двете събития назад във времето, но фактите са си факти...";

    Навсякъде по света "боклука" е в ръцете на мафията... По този въпрос една шегичка:
    Бойко Борисов на среща с Димитър Борисов... Д.Б. пита Б.Б. - как сте г-н Борисов? Б.Б. отговаря - е на занимавам се с едни "боклуци"... Б.Б. попитал Д.Б. - а вие как сте? Д.Б. отговорил - и аз така...
  • 23 Скапана

    4 0 Отговор
    долна, крадлива държава