Отидете към основна версия

6 Декември, 2018 11:20, обновена 6 Декември, 2018 11:20 51 378 28

Защо колата не "държи" пътя

  • автомобил-
  • окачване-
  • проблеми

На много от нас ни се е случвало, при извънградски скорости колата да "тресе" или пък да не "държи" пътя - тоест да се налагат непрекъснати корекции с волана. Причините за това са много, но сега ще ви разкажем за най-разпространените.

Колела
Много често гореописаните симптоми се дължат на банални причини, като липса на баланс на колелото или пък на различно налягане в гумите. Може причина да са износени гуми или пък криви такива (във вътрешността на гумата има метална тел, която при деформиране изкривява гумата) Крива джанта също е предпоставка за проблема.

Амортисьори
Не е изключено причина за проблема да са неизправни амортисьори, които са длъжни да смекчават ударите и да забавят вертикалното движение на колата. Ако те са повредени, колата става нестабилна и при по-висока скорост губи траектория. Смяната им в такъв случай е наложителна, при това се сменят минимум по двойки.

Кормилни накрайници и шарнири
разбити кормилни накрайници и шарнирни болтове също оказват влияние на устойчивостта на колата. Повредата им се усеща най-вече по нестабилното поведение на колата в завои по неравни пътища.

Лагер на главината
За "блуждаенето" на колата при по-висока скорост може да е причина повреда в лагера на главината. Тя често е съпроводена със странен шум от колелото, опасна е и трябва да се отстрани незабавно.

Сходимост на колелата
Това е регулиране на наклона и ъгъла на колелото спрямо автомобила и трябва да се прави след много от ремонтните дейности по ходовата част. В противен случай колата не държи траектория, воланът седи накриво, а гумите се износват сериозно.

Тампони и втулки
Количеството на гумените тампони и втулки по окачването зависи от устройството на конкретния модел. При всички коли обаче гумените съединения по окачването съществуват, а повредата им води до нестабилност на колата. Стареенето на гумата е основна причина за излизането им от строя, а проблемът е видим с просто око, а отстраняването му в повечето случаи не е скъпо.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 13 гласа.

Свързани новини