Отидете към основна версия

54 184 33

Защо акумулаторът "пада" през лятото?

  • съвети-
  • акумулатор

Обяснение за това явление има и то е елементарно, макар много хора да смятат, че батерията на колата се влияе негативно само от студа. Естествено суровите зимни условия не се отразяват добре на акумулатора, но и жегите могат да ви създадат главоболия.

Доказано е, че идеалната температура за една автомобилна батерия е плюс 20 градуса по Целзий. Лятото, когато навън е 30 градуса, а колата се движи, температурите в моторния отсек могат да достигнат и до над 70 градуса по Целзий.

С повишаването на температурата в батерията, електрохимичните реакции се ускоряват, започва корозия на мрежестата структура и нивото на електролита спада. Това намалява неговият капацитет, като може да се стигне до нива, непозволяващи на батерията да изпълнява основните си функции.

Съветът ни е, ако имате проблем с батерията през лятото, то трябва да се провери нивото на електролит в клетките (ако акумулаторната батерия е от такъв тип) и да се долее дестилирана вода до ниво, което покрива клетките. След това акумулаторът трябва да се зареди.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 68 гласа.

Свързани новини