Отидете към основна версия

20 252 40

Батериите за електрически автомобили поевтиняха с 90%

  • батерии-
  • електромобили-
  • цени

Ако през 2010 г. цената на киловатчас в литиево-йонни батерии е била 1200 долара, то в момента средната цена вече е 132 долара

Експертите на Green Car Congress проведоха проучване и установиха, че въпреки трудностите в автомобилната индустрия, причинени от пандемията на коронавирус, цената на батериите за електрически автомобили е намаляла с почти 90 процента през последните десет години. Ако през 2010 г. цената на киловатчас в литиево-йонни батерии е била 1200 долара, то в момента средната цена вече е 132 долара. Експертите отбелязват, че тази тенденция може в близко бъдеще да изравни цената на "зелените" модели и автомобилите, използващи двигатели с вътрешно горене.

Въпреки недостига на микроелектронни компоненти, спирането на производството и други трудности, причинени от пандемията от COVID-19, само през последната година батериите за електрически превозни средства са поевтинели с шест процента. Най-ниските цени за батериите сега са в Китай, където цената на киловатчас е 111 долара. Това не е изненадващо, тъй като именно в Поднебесната империя е концентрирано най-голямо по брой производство на електрически автомобили. Цените на батериите са с 40% по-високи в САЩ и с 60% по-високи в Европа.

Тази тенденция е свързана с увеличаване на производствените обеми. В крайна сметка, веднага щом продуктът стане масов, цената му значително намалява. Въпреки това, в случаите с батериите за електрически автомобили, има някои нюанси. Батериите изискват минерали, както и технологии за рециклиране. В тази връзка цените на батериите могат периодично да се покачват. Въпреки това, според експертите, намаляването на цената на батериите в крайна сметка ще доведе до факта, че "зеленият" транспорт ще стане толкова достъпен, колкото автомобилите с двигатели с вътрешно горене.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 30 гласа.

Свързани новини